Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2016

Το Κόσσοβο ξόδεψε τα χρήματα του ΔΝΤ σε συντάξεις UCKάδων που τώρα πολεμούν για το Ισλαμικό Κράτος!

Τις τελευταίες δύο δεκαετίες, η κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου ξόδεψε περισσότερα από 2 δισεκατομμύρια δολάρια σε πληρωμές των πρώην μελλών της παραστρατιωτικής ομάδας του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου (UCK). Το Κόσσοβο έλαβε τα αυτά χρήματα από το 2009, από τις ΗΠΑ, την ΕΕ και το ΔΝΤ.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Sputnik, έχουν υπάρξει πολλές καταγγελίες για βασανισμούς και εγκλήματα πολέμου που διέπραξαν τα μέλη του UCK την περίοδο 1998-1999, κατά την διάρκεια του πολέμου. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται σφαγές πολιτών, στρατόπεδα συγκέντρωσης, υπόνοιες για εμπόριο οργάνων κλπ. Το ειδικό δικαστήριο της Χάγης έχει επιστρατευτεί για την διερεύνηση των εγκλημάτων αυτών.

Εκτιμάται ότι σήμερα τουλάχιστον 500 βετεράνοι του UCK πολεμούν μαζί με το Ισλαμικό Κράτος στην Συρία.

«Αν ο αριθμός αυτός συγκριθεί με τον πληθυσμό του Κοσσόβου, είναι ο πέμπτος μεγαλύτερος μεταξύ των Ευρωπαϊκών χωρών. Πολλοί βετεράνοι του UCK που πολεμούν για το Daesh (Ισλαμικό Κράτος), πληρώνονται από την κυβέρνηση του Κοσσόβου, που χρηματοδοτείται από τις ΗΠΑ, την ΕΕ και το ΔΝΤ» υποστηρίζει ο δημοσιογράφος Brankica Ristic του Sputnik Serbia.



Επί του παρόντος, υπάρχουν 46.000 βετεράνοι του UCK στο Κοσσυφοπέδιο, ενώ φτιάχτηκε λίστα αναγνώρισης όσων δικαιούνται σύνταξη από την κυβέρνηση. Μάλιστα το ΔΝΤ συνέβαλλε αρχικά με 106 εκατομμύρια ευρώ.

Οι πρώτες πληρωμές έγιναν το 2015. Περίπου 12.000 πρώην μέλη του UCK, που πολέμησαν ενάντια στην Γιουγκοσλαβική κυβέρνηση και όργανα επιβολής του νόμου τη δεκαετία του 1990, έλαβαν από 170 ευρώ.

Όμως, από τότε, τα επισήμως εγγεγραμμένα μέλη των βετεράνων του UCK τετραπλασιάστηκαν και η Πρίστινα αναγκάστηκε να ζητήσει από το ΔΝΤ περισσότερα χρήματα.

Ο προϋπολογισμός του Κοσσυφοπεδίου για το 2017 είναι 2 δισεκατομμύρια ευρώ, συμπεριλαμβανόμενων των χρημάτων για την αναμόρφωση των δυνάμεων ασφαλείας του Κοσσυφοπεδίου σε πλήρως ένοπλες δυνάμεις, που θα χρηματοδοτήσει το ΔΝΤ.

Όμως, το ΔΝΤ δεν επιθυμεί να δώσει χρήματα για συντάξεις σε 46.000 πρώην μέλη του UCK. Μάλιστα έχει ζητηθεί από την Πρίστινα να διευκρινίσει τον αριθμό των βετεράνων. Η κυβέρνηση ελπίζει πως αν το ΔΝΤ αρνηθεί να δώσει τα χρήματα, θα το κάνουν οι ΗΠΑ. Όμως, η νίκη του Ντόναλντ Τραμπ για την προεδρία, εγείρει ερωτήματα για το αν θα χρηματοδοτήσουν οι ΗΠΑ το Κόσσοβο.



«Μετά τον πόλεμο του 1999, το Κόσσοβο έλαβε 3,8 δισεκατομμύρια δολάρια διεθνούς οικονομικής βοήθειας. Σύμφωνα με διάφορες πηγές, μεταξύ του 2000 και του 2010, η χώρα έλαβε περίπου 40 δισεκατομμύρια δολάρια. Μέρος αυτών των χρημάτων μπορεί να έχουν δοθεί σε αυτούς που πολεμάνε μαζί με το Daesh (Ισλαμικό Κράτος)» έγραψε ο δημοσιογράφος Brankica Ristic.

Δεν είναι η πρώτη φορά που το Sputnik δημοσιεύει ρεπορτάζ για το Κόσσοβο. Τον περασμένο Ιούλιο, σε άρθρο του είχε τονίσει ότι στα σύνορα του Κοσσόβου με την Αλβανία και την Βαρντάρσκα (FYROM) υπάρχουν τουλάχιστον 5 στρατόπεδα εκπαίδευσης μαχητών του Daesh (Ισλαμικό Κράτος).

Τα μεγαλύτερα στρατόπεδα βρίσκονται κοντά στις πόλεις Urosevac και Djakovica στην περιοχή του Decani. Μικρότερα στρατόπεδα βρίσκονται στις περιοχές του Prizren και του Pec.

Η στρατολόγηση των νέων μελών γίνεται σε δύο σκέλη: από μη κυβερνητικούς οργανισμούς που δραστηριοποιούνται στο Κόσσοβο και από τα πολλά ιδιωτικά σχολεία.



«Στους μελλοντικούς τρομοκράτες του Daesh γίνεται πλύση εγκεφάλου, εκμάθηση Αραβικών, μελέτη του Κορανίου και κάτι που ονομάζεται εκπαίδευση σε πρακτικές μάχης από πρώην μέλη του UCK. Τυπικά, μαθαίνουν στους νεοσύλλεκτους τακτικές ανταρτοπόλεμου και χρήση των όπλων» σύμφωνα με πηγή των μυστικών υπηρεσιών που μίλησε στο Sputnik.

«Επίσης, κάθε στρατόπεδο έχει αρκετούς τρομοκράτες του Daesh που αποφασίζουν ποιοι νεοσύλλεκτοι θα σταλούν στη μάχη και ποιοι θα γίνουν βομβιστές αυτοκτονίας» συμπλήρωσε η πηγή, επικαλούμενη περίπου 70 οικογένειες Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου που αποφάσισαν να ενταχθούν στο Daesh.

Η ίδια πηγή προειδοποίησε για την πιθανότητα εξάπλωσης των στρατοπέδων του Daesh στην Βαρντάρσκα και την Βοσνία, όπου ήδη βρίσκονται περίπου 800 τζιχαντιστές από την δεκαετία του 1990. Όσον αφορά την Βαρντάρσκα, η χώρα μόλις έχει αρχίσει να αντιμετωπίζει το πρόβλημα. Μάλιστα υπάρχουν κάποια χωριά που παλαιότερα αποτέλεσαν κέντρα του UCK και έχουν ήδη μετατραπεί σε κέντρα του Daesh.

Η ίδια πηγή τόνισε πως η όλη υπόθεση με την στρατολόγηση και την εκπαίδευση τρομοκρατών στο Κοσσυφοπέδιο, ξεκίνησε το 1999, όταν τρομοκράτες της al-Qaeda αναμείχθηκαν στα κέντρα εκπαίδευσης των παραστρατιωτικών του UCK.

Ο UCK δημιουργήθηκε στα μέσα του 1990 από Αλβανούς του Κοσσυφοπεδίου που επιζητούσαν ανεξαρτησία από την Σερβία και την δημιουργία μονοεθνικού κράτους. Το Κοσσυφοπέδιο ανακήρυξε την ανεξαρτησία του από την Σερβία το 2008.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου