Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2016

Ώστε, η Κωνσταντινούπολη είναι Ελληνική πόλη;

Απάντηση στην τρελή ρητορική του Ερντογάν για την αμφισβήτηση της Ελληνικότητας των νησιών του Αιγαίου, αλλά και την παραποίηση της Ιστορίας, δίνει με καταπληκτικό τρόπο ο αρθρογράφος της Hurriyet, Burak Bekdil.

Μεταφράζουμε το άρθρο του όπως δημοσιεύτηκε σήμερα στην εφημερίδα Hurriyet.


Κάποιοι παρατηρητές συμβουλεύουν τελευταία τις ξένες κυβερνήσεις να μην ανησυχούν πολύ για την συνεχώς αυξανόμενη επιθετική αλυτρωτική ρητορική (του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν) επειδή έχει ως  στόχο την εσωτερική κατανάλωση και δεν απευθύνεται στο σχετικό ξένο κοινό. Λοιπόν, ναι και όχι.

Είναι αλήθεια ότι η αναθεωρητική / εθνικιστική ρητορική πουλάει πολύ καλά στην αγορά ιδεών της Τουρκίας (και αυξανόμενα, όπως και σε άλλες χώρες). Είναι επίσης αλήθεια ότι το πιο πιστό ακροατήριο του κ. Ερντογάν, είναι ο μέσος ψηφοφόρος – ο άνθρωπος που μπορεί να καθηλωθεί από οποιαδήποτε αλυτρωτική ρητορική που έχει απήχηση με τρόπους όπως «το ένδοξο παρελθόν μας», «η μεγάλη αδικία που υπέστη το μεγάλο έθνος μας έναν αιώνα πριν», «το δίκαιο πρέπει να διορθώσει την πορεία της ιστορίας», ή «μια μέρα θα αποκαταστήσουμε την αυτοκρατορία μας». Προσθέστε σε αυτά το «είμαστε οι πιο πιστοί μουσουλμάνοι» και δεν θα έχετε απλά έναν ψηφοφόρο, αλλά έναν αφοσιωμένο οπαδό που θα είναι έτοιμος να πεθάνει ή να σκοτώσει για σας.

Το γεγονός ότι ο στόχος του κ.Ερντογάν είναι ο μέσος Τούρκος ψηφοφόρος δεν αλλάζει το γεγονός ότι πιστεύει ολόψυχα σε αυτά που λέει, ή πως θα μπορούσε κάποια μέρα να μετατρέψει την τρελή ρητορική σε πράξη εάν πιστέψει, σε μια στιγμή κακού υπολογισμού, ότι η Τουρκία είναι τόσο ισχυρή ώστε «να διορθώσει την λάθος πορεία της Ιστορίας», χρησιμοποιώντας τα λόγια του πρώη Πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου.

Επίσης, η τροφοδότηση αυτών των συναισθημάτων σε μια κοινωνία γνωστή για την ξενοφοβία της, που αυτοαπομονώνεται και με αυξανόμενη επιθυμία να επιστρέψει στο ένδοξο παρελθόν, θα μπορούσε να είναι πολιτικά επικίνδυνη μακροπρόθεσμα, καθώς ένας από τους 18χρονους «στρατιώτες» του κ.Ερντογάν σήμερα, πιθανότατα θα γίνει ηγέτης της Τουρκίας σε μερικές δεκαετίες – ακόμη ένας και πιο άγριος Ερντογάν.

Πιο σημαντικά, η ρητορική του λ.Ερντογάν δεν στερείται μόνο απλής λογικής αλλά είναι και ασυνεπής. Ξεχάστε τους τελευταίους αλυτρωτικούς λόγους που υποτίθεται πως σήμερα η Τουρκία θα μπορούσε να έχει έκταση 3.5 – 4 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα, αντί για 780.000. Θα μπορούσε. Αλλά δεν έχει. Γιατί στο Ισλαμιστικό μυαλό μετράει το μέγεθος; Είναι η Τουρκία, με κάποια απίθανα διεθνή κριτήρια, καλύτερη χώρα, ας πούμε, από την Ελβετία – που έχει έκταση 41.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα, ή το 5% της έκτασης της Τουρκίας;

Στο ίδιο λόγο, ο κ.Ερντογάν ανέφερε τα Ελληνικά νησιά στο Αιγαίο πέλαγος. «Αυτά τα νησιά κάτω από τη μύτη μας ήταν δικά μας» είπε. «(σε αυτά τα νησιά) υπάρχουν τα μνημεία μας, η ιστορία μας, τα τζαμιά μας…». Αυτό είναι αλήθεια. Αλλά εφαρμόζοντας την ίδια λογική σε αυτό που σήμερα είναι η Τουρκία, μπορεί να υπάρξουν απαιτήσεις που σίγουρα δεν θα αρέσουν στον κ.Ερντογάν.

Εάν «το να έχεις τόπους λατρείας, ιστορίας και μνημεία (από το παρελθόν)» σε ξένες χώρες δίνει το δικαίωμα αξίωσης εδαφών, εμείς οι Τούρκοι θα πρέπει να τα μαζεύουμε και να υπομείνουμε τις κακουχίες ενός μακρινού ταξιδιού στις απομακρυσμένες στέπες.

Ξεχάστε τα αναρίθμητα μνημεία και ιστορικά κτίσματα στην Ανατολία που ανήκουν στους χρόνους πριν την εμφάνιση των Τούρκων. Απλώς σημειώστε πρώτον, το γεγονός πως η Ελληνορθόδοξη πατριαρχική βασιλική στην Κωνσταντινούπολη, που οι οπαδοί του κ. Ερντοργάν παθιασμένα επιθυμούν να μετατρέψουν σε τζαμί, χτίστηκε το 537μ.Χ. ή 816 χρόνια πριν χτιστεί το πρώτο τζαμί στην πόλη και δεύτερον, επειδή ο κ. Ερντογάν μιλά συχνά για τους Τουρκικούς «στόχους το 2071» σε σχέση με το 1071 που αντιστοιχεί στην κατάληψη από τους Τούρκους μέρους της Ανατολίας, παραδέχεται πως υπήρχαν μη Τουρκικοί πολιτισμοί, τόποι λατρείας και ιστορία στα εδάφη που σήμερα απαρτίζουν την Τουρκία.

Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι αυτοί οι μη Τουρκικοί πολιτισμοί μπορούν να έχουν μία νόμιμη απαίτηση πάνω στην Τουρκική επικράτεια σήμερα. Όπως η Οθωμανική ιστορία ή τα τζαμιά σε γειτονικές χώρες δεν μπορεί να δίνει στην Τουρκία νόμιμη απαίτηση πάνω σε αυτό που σήμερα αποτελεί «ξένη γη (σ.σ. επικράτεια)».

Ο κ. Ερντογάν υποστηρίζει πως διδάσκει σε όλους Ιστορία. Θα πρέπει όμως πρώτα να αναγνωρίσει ο ίδιος πως η Ιστορία δεν ξεκίνησε το 1071 ή το 1453.

BURAK BEKDİL
burak.bekdil@hurriyet.com.tr



Διαβάστε ακόμη:
 
Προκαλεί η Τουρκία στο Αιγαίο, τη Θράκη και την Ανατολική Μεσόγειο


Αήθεις Τουρκικές προκλήσεις κατά της Ελλάδας και της διεθνούς νομιμότητας (video)


Κάποιος να τον μαζέψει! Ο Ερντογάν θέλει τη Θράκη, τα νησιά και την Θεσσαλονίκη!


Γκάφα από το ΑΠΕ-ΜΠΕ, αλλά ο Ερνογάν τα είπε

Αμφισβητεί τη συνθήκη της Λωζάννης και τα σύνορα ο Ερντογάν (video)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου