Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2016

Ο Σεργκέι Λαβρόφ στην Αθήνα – Αποτελέσματα των συναντήσεων

Την Αθήνα επισκέφθηκε ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, όπου συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον Υπουργός Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά.

Από Ελληνικής πλευράς τέθηκαν οι Ελληνικές απόψεις για μία σειρά ζητημάτων, όπως οι διμερείς σχέσεις, το Κυπριακό, η Μέση Ανατολή και φυσικά τα ενεργειακά.

Το σημαντικό σε αυτές τις περιπτώσεις, δεν είναι τι είπαν οι Έλληνες πολιτικοί, αλλά τις είπε ο Ρώσος προσκεκλημένος. Οι θέσεις της Ρωσίας είναι αυτές που θα παρατεθούν στη συνέχεια, όπως αυτές εκφράστηκαν από τον κ. Λαβρόφ.



Κατά την συνάντησή του με τον Προκόπη Παυλόπουλο, ο επικεφαλής της Ρωσικής διπλωματίας, μετέφερε τους θερμούς χαιρετισμούς του Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και εξέφρασε την ικανοποίηση της Ρωσικής πλευράς για το ιδιαίτερα πλούσιο πρόγραμμα του αφιερωματικού έτους Ελλάδος-Ρωσίας και Ρωσίας-Ελλάδας, που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Στο θέμα της Συρίας ο κ. Λαβρόφ υπενθύμισε τη στάση της Ρωσίας όταν ξεκίνησε η λεγόμενη «Αραβική Άνοιξη» σημειώνοντας:
«εμείς κάναμε έκκληση να μη γίνουν αλλαγές καθεστώτων μη αρεστών, αλλά να υπάρξει ένας πολιτικός διάλογος μεταξύ όλων των εθνοτήτων και όλων των θρησκειών σε Αίγυπτο, Λιβύη και Συρία και χαιρόμαστε που στην Αίγυπτο, όχι βέβαια χωρίς προβλήματα, η κατάσταση σταθεροποιήθηκε και εμείς υποστηρίζουμε αυτή την πορεία».

Ο κ. Λαβρόφ εξέφρασε την ελπίδα ότι «οι εταίροι μας θα βγάλουν τα κατάλληλα συμπεράσματα και στη Συρία όλοι μας θα έχουμε στόχο την τίμια συνεργασία, την τίμια προώθηση και επιθυμία προς την πολιτική διαδικασία, στην οποία θα συμμετάσχουν η κυβέρνηση και οι αντιπολιτευόμενες δυνάμεις και οι ίδιοι οι κάτοικοι της Συρίας θα αποφασίσουν για την τύχη τους».

Επικαλούμενος το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που περιγράφει τις συνθετικές προσεγγίσεις προς την επίλυση του ζητήματος της Συρίας, ο κ. Λαβρόφ επισήμανε ότι όποιος επιθυμεί να είναι μέρος αυτής της διευθέτησης πρέπει να κόψει κάθε σχέση με τρομοκράτες. Μάλιστα, υπενθύμισε την αναφορά για το θέμα του Αμερικανού ομολόγου του Τζον Κέρι, υπογραμμίζοντας, ότι «πέρασε σχεδόν ένας χρόνος και περιμένουμε αυτά λόγια του να υλοποιηθούν».

Ο Σεργκέι Λαβρόφ τόνισε ότι κάποιοι σαμποτάρουν την πολιτική διευθέτηση, αντίθετα προς τα Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, ενώ εξέφρασε την πεποίθησή του, ότι αν τα Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας υλοποιούνταν τίμια, τότε η κατάσταση θα μπορούσε να αλλάξει και να είναι πολύ καλύτερη.

Για το Κυπριακό, ο κ. Λαβρόφ υποστήριξε ότι και εδώ δεν μπορούμε να βρούμε λύση, επειδή κάποιοι δεν θέλουν αυτή τη διευθέτηση.  Μάλιστα τόνισε ότι, δεν δεχόμαστε έξωθεν προσπάθειες άσκησης πίεσης και προσπάθειες να ορισθούν προθεσμίες.

Πρόσθεσε επίσης ότι «αναμφίβολα πρέπει να συμφωνήσουν οι ίδιοι οι Ελληνοκύπριοι και οι Τουρκοκύπριοι. Και το Συμβούλιο Ασφαλείας καθόρισε τα πλαίσια αυτής της Συμφωνίας που πρέπει να πετύχουν ως προς την κυριαρχία, ως προς τα ζητήματα ιδιοκτησίας και των εγγυήσεων».

Στο πλαίσιο αυτό είπε ότι «και εμείς θα συμβάλουμε για να είναι οι προσπάθειες του ΟΗΕ στα πλαίσια των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας και για να μην υπάρχουν αποκλίσεις από αυτήν την πορεία στο πλαίσιο των Συμφωνιών».

Αναφερόμενος στη Λιβύη είπε πως το κράτος αυτό σχεδόν δεν υπάρχει. Χρειάζεται να το δημιουργήσουμε εκ νέου. Με αυτό ασχολείται ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών και η Ρωσία στηρίζει αυτές τις διαδικασίες, επειδή δεν μπορεί να δεχθεί μια Λιβύη ως «μαύρη τρύπα», μέσω της οποίας περνάνε πολλοί μετανάστες από όλη την Αφρική στην Ευρώπη.


Κατά τη συνάντησή του με τον Αλέξη Τσίπρα, ο Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας, διαβίβασε καταρχήν στον πρωθυπουργό τα θερμά χαιρετίσματα και τις καλύτερες ευχές του Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, ενώ αναφέρθηκε και στο σημαντικό πακέτο εγγράφων που υπογράφηκε κατόπιν των συνομιλιών των δύο ηγετών.

«Μιλάμε με ικανοποίηση για την πραγματοποίηση του αφιερωματικού Έτους Ελλάδας-Ρωσίας. Οι εκδηλώσεις στο πλαίσιο του Έτους προκαλούν μεγάλο ενδιαφέρον στο κοινό και είμαστε πεπεισμένοι ότι με βάση το Έτος, συμβάλλουμε στην ανάπτυξη των παραδοσιακών πνευματικών και πολιτιστικών σχέσεων των δύο χωρών μας», είπε ο κ. Λαβρόφ.

Ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών είπε ότι «Στο διμερές εμπόριο υπάρχουν τα γνωστά προβλήματα, όμως σήμερα ξεκινά η μικτή διυπουργική επιτροπή η οποία θα δώσει την ευκαιρία να συζητήσουμε τους τρόπους να ξεπεραστούν τα προβλήματα και να βρεθούν τρόποι αύξησης του εμπορίου», ενώ εξέφρασε τη μεγάλη του ικανοποίηση για την αύξηση των Ρώσων τουριστών στην Ελλάδα.

Επισήμανε δε ότι «υπάρχουν καλές προοπτικές για τη συνεργασία στον τομέα της Ενέργειας και γι' αυτό συζητούν οι αρμόδιοι εκπρόσωποι των χωρών μας».

«Και σήμερα και στο μέλλον θα συζητήσουμε με τους Έλληνες εταίρους μας τους τρόπους επίλυσης των διενέξεων και συγκρούσεων στην Μέση Ανατολή. Στην περίπτωση της Συρίας και του Κυπριακού, πιστεύουμε ότι το κυριότερο είναι να υλοποιηθούν τα συμφωνηθέντα που έγιναν κατά την υιοθέτηση των σχετικών Ψηφισμάτων Ασφαλείας του ΟΗΕ. Είμαστε ισχυρά προσηλωμένοι στις αρχές που είναι απαραίτητες αρχές του Κυπριακού, είμαστε ενάντια στις ιδέες επανεξέτασης αυτών των αρχών, της καινούργιας ερμηνείας αυτών των αρχών, να τεθούν τεχνητές προθεσμίες επίλυσης του Κυπριακού. Και βεβαίως είμαστε κατά των επεμβάσεων στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων», τόνισε ο Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας.



Κατά την συνάντησή του με τον Νίκο Κοτζιά, ο Σεργκέι Λαβρόφ επανέλαβε λίγο πολύ τα ίδια σε σχέση με όσα είπε κατά τις συναντήσεις που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Πρωθυπουργό.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για την Συνθήκη της Λωζάννης και τις δηλώσεις αναθεώρησής της από τον Ταγίπ Ερντογάν, ο κ. Λαβρόφ απάντησε ότι «όλες οι Συνθήκες και το Διεθνές Δίκαιο πρέπει να τηρούνται απαρέγκλιτα από όλους. Γι’ αυτό υπογράφονται, για να τηρούνται».

Από τις δηλώσεις των Ελλήνων πολιτικών καταλαβαίνουμε ξεκάθαρα πως η Ελλάδα προσπαθεί να εξομαλύνει με κάθε τρόπο τις σχέσεις ΕΕ-Ρωσίας και ΝΑΤΟ-Ρωσίας, καθώς είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας να μην υπάρχουν εντάσεις, κυρώσεις και ψυχρές σχέσεις με τη Ρωσία. Τις ίδιες απόψεις με την Ελλάδα έχουν και άλλες χώρες, όπως η Ιταλία και η Γερμανία.

Όσον αφορά τα ενεργειακά και τα εξοπλιστικά, δεν ανακοινώθηκαν λεπτομέρειες για το τι συζητήθηκε. Το μόνο βέβαιο είναι πως υπάρχουν αρμόδιες επιτροπές που συζητούν μια σειρά θεμάτων.

Ο Σεργκέι Λαβρόφ παρέστη επίσης στην έναρξη των εργασιών του 4ου Ελληνο-ρωσικού Κοινωνικού Φόρουμ στο Ζάππειο Μέγαρο. Ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών ανακηρύχθηκε επίτιμος διδάκτορας του Πανεπιστημίου του Πειραιά. Η επίσκεψη του Ρώσου προσκεκλημένου στην Ελλάδα έκλεισε με τα εγκαίνια της έκθεσης «Ερμιτάζ. Πύλη στην Ιστορία», στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου