Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2016

Ο Ερντογάν απειλεί ότι η Τουρκία θα ανοίξει τα σύνορά της για τους μετανάστες εάν η ΕΕ συνεχίσει την πολιτική της

Η Τουρκία θα ανοίξει τα σύνορά της με την Ευρωπαϊκή Ένωση για τους μετανάστες, εάν η ΕΕ συνεχίσει την πολιτική της σε σχέση με την Άγκυρα, δήλωσε σήμερα ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Δεν κρατήσατε τον λόγο σας. Όταν 50.000 πρόσφυγες βρέθηκαν στο Καπίκιουλε (σ.σ. στα σύνορα Τουρκίας – Βουλγαρίας), κραυγάζατε. Λέγατε: τι θα κάνουμε εάν η Τουρκία ανοίξει τα σύνορά της; Εάν το παρατραβήξετε, οι πύλες των συνόρων θα ανοίξουν» είπε ο Ταγίπ Ερντογάν.

«Είμαστε εμείς που ταΐζουμε 3 με 3,5 εκατομμύρια προσφύγων στην Τουρκία. Εσείς (σ.σ. η ΕΕ) δεν κρατήσατε τις υποσχέσεις σας» πρόσθεσε ο Τούρκος Πρόεδρος.

Ο Τούρκος Πρωθυπουργός Binali Yildirim εναντιώθηκε στο ψήφισμα της Ευρωβουλής, λέγοντας πως «η Τουρκία είναι ένας παράγοντας που προστατεύει την Ευρώπη».

«Εάν οι πρόσφυγες περάσουν, θα πλημμυρίσουν την Ευρώπη και θα την καταλάβουν, ενώ η Τουρκία το αποτρέπει» είπε ο Τούρκος Πρωθυπουργός.

Ο Yildirim τόνισε πως η διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων θα πληγώσει την ΕΕ περισσότερο από ότι θα πληγώσει την Τουρκία.

«Δέχομαι πως η διακοπή των δεσμών με την Ευρώπη, θα βλάψει την Τουρκία, αλλά θα είναι 5 με 6 φορές περισσότερο βλαβερή για τν Ευρώπη» είπε ο Γιλντιρίμ.

Θυμίζουμε πως εχθές το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ της διακοπής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων μεταξύ της Άγκυρας και των Βρυξελών. Το ψήφισμα καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να διακόψει τις συνομιλίες με την Τουρκία καθώς έχει αντιδράσει δυσανάλογα σε σχέση με το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου.

Το ψήφισμα είναι μόνο συμβουλευτικό και όχι δεσμευτικό, δείχνει όμως πως υπάρχουν πολλά προβλήματα στις σχέσεις ΕΕ και Τουρκίας.



Με πληροφορίες από τα Tass, Anadolu και RT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου