Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2016

Ο Ερντογάν περιφρονεί την ΕΕ, μαλώνει τις ΗΠΑ, συγκρίνει το Ισραήλ με τον Χίτλερ και δεν αποδέχεται την συνθήκη της Λωζάννης

Τελικά ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αποθρασύνεται όσο βλέπει τους ηγέτες της Δύσης να μην αντιδρούν στα καμώματά του. Μετά την νέα αμφισβήτηση της συνθήκης της Λωζάννης, περιφρόνησε την όποια απόφαση της ΕΕ για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, μάλωσε τις ΗΠΑ και σύγκρινε το Ισραήλ με τον Χίτλερ!

«Να πω πως η Λωζάννη δεν είναι ένα κείμενο που δεν μπορεί να συζητηθεί, δεν είναι ιερό κείμενο. Και θα συζητήσουμε, και θα εργαστούμε για να φτάσουμε σε κάτι καλύτερο», είπε ο Τούρκος Πρόεδρος μιλώντας εχθές στο προεδρικό μέγαρο.

Ουσιαστικά, ο Τούρκος πρόεδρος μιλά για αναθεώρηση ολόκληρου του εδαφικού status quo της Τουρκίας, αμφισβητώντας τα σύνορα της χώρας του με την Ελλάδα, την κυριότητα της Κύπρου, τα σύνορα με το Ιράκ, τη Συρία και τη Γεωργία.

Ο Ταγίπ Ερντογάν επανέλαβε παλαιότερη δήλωσή του, ότι στόχος της Άγκυρας είναι ο Εθνικός Όρκος, ένα κείμενο που ψηφίστηκε από την Οθωμανική Βουλή πριν τη διάλυσή της από τους νικητές του Α' Παγκοσμίου Πολέμου και περιλαμβάνει στα εδάφη της Τουρκίας διάφορες περιοχές με μουσουλμανικούς πληθυσμούς, στην Ελλάδα, το Ιράκ και τη Συρία.

«Ακόμα θέλουν να μας εγκλωβίσουν στη Λωζάννη. Ας μη μας παρεξηγήσουν. Έχουμε δώσει λόγο στο λαό. Θα ζορίσουμε όλα τα όρια για να φτάσουμε στους στόχους του 2023 που έχουμε βάλει. Δηλαδή να γίνουμε ένα από τα μεγαλύτερα κράτη του κόσμου» πρόσθεσε ο Τούρκος Πρόεδρος.

«Στη Λωζάννη πέσαμε από τα 3 εκατομμύρια στα 780.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Μας πήραν μέρη που βρίσκονταν μπροστά στη μύτη μας και κάποιοι μιλούν με υπερηφάνεια γι’ αυτό το γεγονός», είπε για τα όσα υπέγραψε το 1923 ο Μουσταφά Κεμάλ.

Σήμερα, ο Τούρκος πρόεδρος περιφρόνησε την ΕΕ, της οποίας επιθυμεί η χώρα του να γίνει μέλος, μέσω της αίτησης που έχει υποβάλλει.

«θα υπάρξει συνάντηση αύριο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και θα ψηφίσουν για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία. Όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα, αυτή η ψηφοφορία δεν έχει αξία στα μάτια μας» είπε ο Ερντογάν κατά τη σύνοδο της Ισλαμικής οικονομικής συνεργασίας στην Κωνσταντινούπολη.

Ταυτόχρονα, «μάλωσε» την ΕΕ, επειδή συνομιλεί με τους «τρομοκράτες» του PKK!

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας επίσης είπε σε δημοσιογράφους ότι η Τουρκία δεν πρέπει να είναι «προσηλωμένη» στην Ε.Ε. και μπορεί να εξετάσει την ένταξή της στον Οργανισμό Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO), το μπλοκ οικονομικής και στρατιωτικής συνεργασίας με κύριες δυνάμεις τη Ρωσία και την Κίνα.

Τυχόν ένταξη της Τουρκίας στον οργανισμό της Σαγκάης θα σημάνει βέβαια και λήξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πάντως, η Άγκελα Μέρκελ έσπευσε να δηλώσει πως ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, δεν θα πρέπει να σταματήσει ο διάλογος με την Τουρκία.

Θυμίζουμε πως η ΕΕ δείχνει ενοχλημένη με την στάση του Ταγίπ Ερντογάν στο εσωτερικό της Τουρκίας, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου. Οι δεκάδες χιλιάδες διώξεις και απολύσεις δεν συνάδουν με τα δημοκρατικά ιδεώδη της ΕΕ, που προσπαθεί να στείλει ένα μήνυμα στον Πρόεδρο της Τουρκίας.

Ο Ταγίπ Ερντογάν δεν σταμάτησε όμως εκεί. Μάλωσε τις ΗΠΑ επειδή επέτρεψαν στους Αμερικανούς πολίτες να στραφούν νομικά κατά της Σαουδικής Αραβίας για το τρομοκρατικό χτύπημα στη Νέα Υόρκη στις 11 Σεπτεμβρίου του 2001.

Επίσης, μέμφθηκε τους «δημοκρατικούς ευρωπαίους και αμερικανούς» που εναντιώνονται στην δημοκρατική εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ από τον λαό.

«Ο Τραμπ κέρδισε τις εκλογές και μετά διάφοροι άρχισαν να του κολλούν ταμπέλες αποκαλώντας τον δικτάτορα. Δεν είστε δημοκράτες; Η δημοκρατία δε σχετίζεται με την κάλπη; Η δημοκρατία δεν σχετίζεται με τον σεβασμό του αποτελέσματος των εκλογών; Γιατί δεν σέβεστε το αποτέλεσμα της κάλπης; Ο Τραμπ κέρδισε. Σεβαστείτε το» είπε ο Ταγίπ Ερντογάν, έχοντας για πρώτη φορά δίκιο!

Ας μην ξεχνάμε πως εχθές, ο Ταγίπ Ερντογάν προκάλεσε σάλο στο Ισραήλ και όχι μόνο, μέσω της συνέντευξής του σε Ισραηλινό μέσο ενημέρωσης, όπου είπε σε σχέση με τα γεγονότα στη Γάζα, πως «δεν μπορώ να πως εάν το Ισραήλ ή ο Χίτλερ είναι πιο βάρβαρος».

Αν η διεθνής κοινότητα, συνεχίσει να χαϊδεύει τον Τούρκο Πρόεδρο και την Τουρκία γενικότερα, για την στάση της, συμπεριλαμβανομένου και του Κυπριακού, τότε θα είναι συνυπεύθυνη για ό,τι συμβεί στο άμεσο μέλλον.

Όσο η διεθνής κοινότητα δεν αντιδρά δυναμικά στην ρητορική και τις πράξεις (βλέπε Συρία, Ιράκ, Κύπρος και Ισλαμικό Κράτος) του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και της Τουρκίας γενικότερα, τόσο ο Τούρκος Πρόεδρος θα συνεχίσει να αποθρασύνεται με την Νέο-οθωμανική του μεγαλομανία και κάποια στιγμή θα θέσει σε εφαρμογή το σχέδιό του για την Μεγάλη Τουρκία του 2023, που θα φέρει μακελειό στην Ανατολική Μεσόγειο.



Με πληροφορίες από τα ΣΚΑΪ, Anadolu, Hurriyet, Sabah και Independent.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου