Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2016

Σαρκοζί - Ζιπέ: Η Τουρκία δεν ανήκει στην ΕΕ

Η Τουρκία δεν ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσαν την Πέμπτη οι δύο υποψήφιοι για το χρίσμα της δεξιάς στις προεδρικές εκλογές της Γαλλίας το 2017, Νικολά Σαρκοζί και Αλέν Ζιπέ. Ταυτόχρονα εξέφρασαν εκ νέου την αντίθεσή τους στη συνέχιση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Άγκυρα.

Σύμφωνα με το iefimerida που επικαλείται άρθρο του Αθηναϊκού και Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, οι δύο υποψήφιοι για το χρίσμα της Γαλλικής δεξιάς στις επερχόμενες Προεδρικές εκλογές, είναι αντίθετοι στην είσοδο της Τουρκίας στην ΕΕ.

«Έχω δηλώσει εδώ και καιρό ότι η Τουρκία δεν ανήκει στην ΕΕ και οι τρέχουσες εξελίξεις στο καθεστώς της χώρας καθιστά αυτό το ενδεχόμενο ακόμη πιο απίθανο», δήλωσε ο Αλέν Ζιπέ, ο οποίος προηγείται στις δημοσκοπήσεις.

Επίσης εξέφρασε την αντίρρησή του για μία συμφωνία μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας που θα προβλέπει ότι η Άγκυρα θα συμβάλει στον περιορισμό της μεταναστευτικής ροής προς χώρες της ΕΕ με αντάλλαγμα την χαλάρωση των όρων για τη χορήγηση της βίζας στα Ευρωπαϊκά ταξίδια για τους πολίτες της και την επανέναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

«Ήρθε η ώρα να δοθεί ένα τέλος σε όλο αυτό. Η Τουρκία δεν ανήκει στην ΕΕ», συμφώνησε ο πρώην πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί.

Ο Αλέν Ζιπέ είπε ότι η ΕΕ θα πρέπει να συνεχίσει τις συνομιλίες με την Τουρκία: «Σαφώς και το τουρκικό καθεστώς δεν εξελίσσεται όπως θα θέλαμε στο δημοκρατικό μέτωπο, αλλά πρόκειται για μία μεγάλη χώρα και για έναν γείτονα με τον οποίο θα πρέπει να εμπλεκόμαστε».

Η Γαλλία, την περίοδο αυτή, στηρίζει επισήμως τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας με την ΕΕ.

Την περασμένη εβδομάδα, η ΕΕ άσκησε δριμεία κριτική εις βάρος της Τουρκίας για την καταστολή των αντιφρονούντων μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου, προκαλώντας την αυστηρή απάντηση της Άγκυρας, η οποία κατηγόρησε την Ευρώπη για αποτυχία να αντιληφθεί τις απειλές που αντιμετωπίζει.



Διαβάστε επίσης:

Κομισιόν: Μη ρεαλιστική η ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ / αλλαγή πολιτικής!

Νικολά Σαρκοζύ: «Η Τουρκία δεν ανήκει στην ΕΕ, ανήκει στην Ασία»

Μανουέλ Βάλς: «Να σταματήσει η ΕΕ να υποκρίνεται πως η Τουρκία θα ενταχθεί στην ΕΕ»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου