Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2016

Προπαγάνδα υπέρ της παγκοσμιοποίησης από Ομπάμα και Μέρκελ

Συνεχίζει την προπαγάνδα υπέρ της παγκοσμιοποίησης ο Μπάρακ Ομπάμα. Μετά την ομιλία ύμνο υπέρ της παγκοσμιοποίησης που έβγαλε στην Αθήνα, μέσω κοινού του άρθρου με την Άγκελα Μέρκελ κάνει ό,τι μπορεί για αναστρέψει την κατάσταση.

Στο χθεσινό άρθρο του CosmoStatus που είχε τίτλο «Αποτελέσματα της επίσκεψης Ομπάμα στην Αθήνα» επισημάναμε την απέλπιδα προσπάθεια του απερχόμενου Αμερικανού Προέδρου, να στηρίξει την παραπαίουσα παγκοσμιοποίηση.

Με τον Ντόναλντ Τραμπ έτοιμο να αναλάβει την προεδρία των ΗΠΑ, που μαζί με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, δηλώνουν κατά της παγκοσμιοποίησης, έπρεπε να υπάρξει στήριξή της με κάθε τρόπο, από τους πιο ισχυρούς υπερασπιστές της.

Έτσι, ο Μπάρακ Ομπάμα και η Άγκελα Μέρκελ με άρθρα τους στο Γερμανικό οικονομικό περιοδικό Wirtschafts Woche δηλώνουν ευθαρσώς ότι «η επιστροφή στην εποχή πριν την παγκοσμιοποίηση δεν είναι πλέον δυνατή»!

Ομπάμα και Μέρκελ διαμηνύουν ότι οι ΗΠΑ και η Γερμανία είναι πιο δυνατές όταν συνεργάζονται και όχι όταν απομονώνονται, επισημαίνοντας πως οι δύο χώρες μπορούν να πλάσουν την παγκοσμιοποίηση με έναν τρόπο που να «συνάδει με τις αξίες και τα ιδεώδη μας», δηλαδή με τον τρόπο που αυτοί θέλουν!

Το περιεχόμενο του άρθρου απηχεί σε μεγάλο βαθμό τα σχόλια που έκανε ο Μπάρακ Ομπάμα κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Αθήνα, όταν ανέφερε ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί η οργή κατά της παγκοσμιοποίησης από μερίδα του πληθυσμού που «αισθάνεται ότι έχει χάσει τον έλεγχο του μέλλοντός της».

Το Ελληνικό ΟΧΙ στο δημοψήφισμα, παρόλο που μετατράπηκε σε ΝΑΙ από την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, θεωρήθηκε το πρώτο χαστούκι στην παγκοσμιοποίηση. Το δεύτερο χαστούκι ήταν το Brexit, ενώ το κακό τρίτωσε με την νίκη του Ντόναλντ Τραμπ.

Στο σημείο αυτό να θυμίσουμε πως η αυξανόμενη δυσπιστία των πολιτών απέναντι στο μέχρι πρότινος κυρίαρχο μοντέλο της παγκοσμιοποίησης και του ελεύθερου εμπορίου, που αντανακλάται στην αυξανόμενη δημοφιλία πολιτικών που υπόσχονται κλειστές οικονομίες και κοινωνίες, ήταν το κυρίαρχο θέμα συζήτησης στην ετήσια Σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας που έγινε τον Οκτώβριο στην Ουάσιγκτον.

Ζητούμενο ήταν η παρουσίαση συγκεκριμένων προτάσεων για να υπάρξει ανάσχεση στην τάση αυτή.

Το στίγμα της Συνόδου είχε δοθεί από τον απερχόμενο πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και την γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

«Ο προστατευτισμός δεν αποτελεί απάντηση στις ανισότητες που δημιουργεί η παγκοσμιοποίηση. Έχουμε μια επιλογή: Να επιστρέψουμε στις παλιές, περίκλειστες κοινωνίες ή να προχωρήσουμε μπροστά, αναγνωρίζοντας την ανισότητα που μπορεί να έρθει με την παγκοσμιοποίηση και παραμένοντας προσηλωμένοι στην προσπάθεια να κάνουμε την παγκόσμια οικονομία να λειτουργεί καλύτερα για όλους, όχι μόνο γι’ αυτούς στην κορυφή» έγραψε ο Μπάρακ Ομπάμα σε άρθρο του στον Economist.

Στο ίδιο μήκος κύματος είχε κινηθεί και η Κριστίν Λαγκάρντ, που υπογράμμισε ότι η παγκοσμιοποίηση πρέπει να έχει οφέλη για όλους και ότι απαιτείται χρήση όλων των διαθέσιμων εργαλείων για να επιταχυνθεί η οικονομική δραστηριότητα και να μειωθούν οι εισοδηματικές ανισότητες.

Κλείνοντας, να τονίσουμε πως οι «προοδευτικοί» και «δημοκρατικοί» ηγέτες του κόσμου, βαφτίζουν «λαϊκισμό» οποιαδήποτε πολιτική αντιτίθεται στα σχέδιά τους. Στην Ελλάδα βέβαια, όποιος τολμήσει να εκφράσει Εθνική ή Πατριωτική άποψη και να ταχθεί κατά της παγκοσμιοποίησης, αμέσως αποκτά την φήμη του «εθνικιστή», του «ακροδεξιού», του «φασίστα», του «ρατσιστή» κλπ, κλπ…



Με πληροφορίες από τα ΣΚΑΪ και Ημερησία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου