Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2016

Αποτελέσματα της επίσκεψης Ομπάμα στην Αθήνα

Περίπου 30 ώρες κράτησε η επίσκεψη του Αμερικανού Προέδρου Μπάρακ Ομπάμα στην Αθήνα. Πολλά ειπώθηκαν μπροστά στις κάμερες, αρκετά έγιναν γνωστά για το τι ειπώθηκε στις συναντήσεις των αντιπροσωπειών χωρίς τις κάμερες, αλλά κάποια θέματα δεν θα τα μάθουμε ποτέ.

Κατά τις συναντήσεις του Αμερικανού Προέδρου με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Πρωθυπουργό, η Ελληνική πλευρά έθεσε με ξεκάθαρο τρόπο τις απόψεις της για μια σειρά Εθνικών θεμάτων, όπως το Κυπριακό, το θέμα της ονομασίας της Βαρντάρσκα, τα Ελληνοτουρκικά και φυσικά το χρέος, τονίζοντας την ανάγκη για άμεση ελάφρυνσή του.

Όμως, ποια ήταν η στάση του Μπάρακ Ομπάμα; Στήριξε ή όχι τις Ελληνικές θέσεις;

Ακούσαμε τον Αμερικανό Πρόεδρο να αναφέρεται στην ανάγκη για ελάφρυνση του Ελληνικού χρέους και πως η λιτότητα δεν οδηγεί σε ανάπτυξη. Δεν ήταν όμως αποφασιστικός στις δηλώσεις του. Ουσιαστικά έκανε απλή αναφορά.

Αυτό το έκανε ίσως επειδή γνωρίζει πως 2 μήνες πριν τη λήξη της θητείας του, θα είναι αδύνατο να επηρεάσει τους Γερμανούς. Ξέρει πως για διάφορους λόγους δεν μπορεί να επιβάλλει τη γνώμη του στους Ευρωπαίους.

Έτσι, θέλησε να ικανοποιήσει τους Έλληνες, κάνοντας χλιαρές αναφορές στο θέμα, δημιουργώντας τους την ελπίδα πως ίσως κάτι γίνει σύντομα.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο πως πριν καν φύγει από την Ελλάδα ο Μπάρακ Ομπάμα, ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, έσπευσε να δηλώσει στην εφημερίδα Handelsblatt πως «όποιος πει τώρα, σας απαλλάσσουμε από χρέη, προσφέρει κακή υπηρεσία στην Ελλάδα».

Κατά τα υπόλοιπα, ο Μπάρακ Ομπάμα διαφήμισε την Ελλάδα όσο καλύτερα μπορούσε. Μίλησε για την Δημοκρατία και τον Πολιτισμό που γεννήθηκα στην Ελλάδα, ενώ το βίντεο από την Ακρόπολη και το Μουσείο της, που δημοσίευσε στο facebook και το Twitter, αποτελεί την καλύτερη τουριστική και πολιτισμική διαφήμιση για την Ελλάδα που έχει φτιαχτεί ποτέ!

Όμως, ο Μπάρακ Ομπάμα θέλησε να εξασφαλίσει το μέλλον του μέσω της Ελλάδας. Μπορεί όλοι να αναφέρονται με διθυράμβους στην ομιλία του στο Κέντρο Σταύρος Νιάρχος, κανείς όμως δεν ανέφερε το γεγονός πως η ομιλία αυτή αποτέλεσε ύμνο υπέρ της παγκοσμοιοποίησης.

Είναι βέβαιο πως με την ομιλία αυτή, ο Μπάρακ Ομπάμα εξασφάλισε το ψωμάκι του για τα επόμενα χρόνια, καθώς θα είναι εκατοντάδες οι διαλέξεις που θα κληθεί να δώσει σε Πανεπιστήμια και Συνέδρια ανά την υφήλιο, που θα έχουν ως αντικείμενο την προώθηση της παραπαίουσας παγκοσμοιοποίησης, εξαιτίας του Brexit, της νίκης Τραμπ και φυσικά του Πούτιν.

Όπως ακριβώς έπραξε ο Αλ Γκορ με τις ομιλίες του για την κλιματική αλλαγή, όταν έχασε τις εκλογές από τον Τζωρτζ Μπους τον νεώτερο, το ίδιο θα πράξει και ο Μπάρακ Ομπάμα με τις ομιλίες του για την παγκοσμιοποίηση.

Είναι αλήθεια, πως ο Μπάρακ Ομπάμα είναι μεγάλη και χαρισματική προσωπικότητα. Είναι ένας σταρ, όπως ήταν ο Μπιλ Κλίντον. Είναι επίσης βέβαιο πως αν ο Μπάρακ Ομπάμα είχε έρθει στην Αθήνα πριν 3 ή 4 χρόνια και είχε μιλήσει έτσι, η Ελλάδα θα βρισκόταν σε πολύ διαφορετική κατάσταση σήμερα.



1 σχόλιο:

  1. Safaws kai itan megali provoli tis arxaias Elladas kai tou arxaiou pneumatos kai twn epitegmatwn tous .! I moni provoli gia tous simerinous Ellines itan i megali anthrwpia pou edeiksan stous prosfyges kai metanastes .! Mipws eixe kai kati allo na provalei ??????? O logos tou itan perissotero pros tous Amerikanous polites kata prwton , thelontas na tous pei me plagio tropo kai eugenika , oti ekanan lathos Epilogi .. kai oti I Dimokratia kai o politismos einai antithetes me tin Epilogi pou ekanan .. kai o swstos dromos apo tin arxaiotita einai autos pou egwmiase ..! Tin meiwsi tou xreous mas , afou xasame tin megali eukairia pou itan stin arxi tis krisis, twra pou exoun to panw xeri , tha prepei na dwsoume pollaplasia san antalagma gia na petyxoume kati tetoio , tha dexthoun mono otan xeroun pws tha xasoun apo to ena meros alla tha kerdisoun apo allou .. ki auto mporei na ginei mono me tin paraxwrisi kratikou alla kai idiwtikou ploutou se poly synferouses times !O xamenos ... xanei !!! emeis theloume ne eimaste kerdismenoi xamenoi ..!!! Idwmen !

    ΑπάντησηΔιαγραφή