Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2016

Τηλεφωνική συμφωνία Πούτιν – Τράμπ για βελτίωση των σχέσεων και αποκλιμάκωση της έντασης

Τηλεφωνική συνομιλία είχαν εχθές το βράδυ ο Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Ντόναλντ Τράμπ. Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά από το Κρεμλίνο, το κλίμα ήταν πολύ καλό, ενώ συμφωνήθηκε να αποκλιμακωθεί η ένταση μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ.

Συμφωνήθηκε, οι δύο χώρες να συνεργαστούν για την λύση της κρίσης στη Συρία και την ανάπτυξη των διακρατικών σχέσεων.


Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Κρεμλίνου:

«Ο Ρώσος ηγέτης για ακόμη μία φορά συνεχάρη τον Τράμπ για την νίκη του στις προεδρικές εκλογές, του ευχήθηκε καλή επιτυχία στην εφαρμογή του προγράμματός του και σημείωσε την ετοιμότητα (σ.σ. της Ρωσίας) ώστε να χτιστεί ένας διάλογος εταίρων με την νέα κυβέρνηση, που θα βασίζεται στις αρχές της ισότητας, του αμοιβαίου σεβασμού και της μη παρέμβασης στα εσωτερικά του άλλου.

Κατά την συνομιλία, ο Πούτιν και ο Τραμπ, δεν αναφέρθηκαν απλώς στην εξαιρετικά μη ικανοποιητική κατάσταση των σχέσεων Ρωσίας και Αμερικής, αλλά μίλησαν υπέρ της ανάληψης κοινών πρωτοβουλιών για την εξομάλυνση των σχέσεων και την επαναφορά τους σε εποικοδομητική συνεργασία σε ένα ευρύ πλαίσιο δράσεων. Οι δύο πλευρές τόνισαν την ανάγκη δημιουργίας μιας αξιόπιστης βάσης για κοινούς δεσμούς ανάπτυξης στο εμπόριο και σε οικονομικούς τομείς.

Ο Πούτιν και ο Τραμπ συμφώνησαν στην αναγκαιότητα για περισσότερες προσπάθειες στην αντιμετώπιση του κοινού εχθρού, τη διεθνή τρομοκρατία και τον εξτρεμισμό. Σε αυτό το πλαίσιο, συζήτησαν τα θέματα τερματισμού της κρίσης στην Συρία.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να συνεχίσουν τις τηλεφωνικές επαφές με πιθανή προσωπική συνάντηση να οργανωθεί από τις κοινές αντιπροσωπείες. Τονίστηκε επίσης ότι ο επόμενος χρόνος θα είναι η επέτειος των 210 χρόνων από την δημιουργία διπλωματικών σχέσεων  μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ, ώστε να ωθήσει τα δύο μέρη πίσω στην πραγματικότητα, την αμοιβαία ωφέλιμη συνεργασία για τα συμφέροντα των δύο χωρών, όπως επίσης την σταθερότητα και την ασφάλεια στον κόσμο
».

Από τα πλευρά του, το επιτελείο του Ντόναλντ Τραμπ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία γίνεται λόγος για την θέληση να υπάρξει ισχυρή και για διαρκής σχέση με την Ρωσία και τον Ρωσικό λαό.



Σύμφωνα με την ανακοίνωση της πλευράς Τραμπ:

«Ο νεοεκλεγμένος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ μίλησε με τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν που τον συνεχάρη για την ιστορική του νίκη. Κατά την τηλεφωνική συνομιλία, οι δύο ηγέτες συζήτησαν για πολλά θέματα, μεταξύ των οποίων οι απειλές και οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ΗΠΑ και η Ρωσία, στρατηγικά οικονομικά θέματα και για την ιστορική σχέση ΗΠΑ-Ρωσίας που πηγαίνει πίσω 200 χρόνια. Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος Τραμπ τόνισε στον πρόεδρο Πούτιν ότι αναμένει να υπάρξουν ισχυρές κι διαρκείς σχέσεις με τη Ρωσία και τον Ρωσικό λαό».

Ο Ρώσος Βουλευτής Vyacheslav Volodin δήλωσε στο NTV:
«Ο Πούτιν και ο Τραμπ μοιράζονται κοινές απόψεις σε πολλά θέματα. Εάν ο Τραμπ πραγματοποιήσει όσα υποσχέθηκε, η κατάσταση θα αλλάξει ριζικά. Έχουμε δει τον Τραμπ μόνο ως υποψήφιο και αναμένουμε να δούμε τι είδους πρόεδρος θα είναι».

Με πληροφορίες από τα TASS και Russia Today

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου