Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2016

Οι Τούρκοι βομβαρδίζουν Κούρδους του YPG στο Χαλέπι και οι Βέλγοι άμαχους στο Χασατζέκ!

Μπερδεμένη είναι η κατάσταση στη Συρία. Ενώ τέθηκε σε εφαρμογή η εκεχειρία από πλευράς Ρωσίας και Συρίας για να μπορέσουν να αποχωρήσουν από το Χαλέπι στρατιωτικοί και πολίτες, βρήκαν ευκαιρία να βομβαρδίσουν οι Τούρκοι και οι Βέλγοι.

Σύμφωνα με το Russia Today, Τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη βομβάρδισαν 18 θέσεις Κούρδων του YPG στο βόρειο Χαλέπι. Οι Κούρδοι του YPG μπορεί να έχουν ταχθεί κατά του Άσαντ και να υποστηρίζονται ανοιχτά από τις ΗΠΑ, είναι όμως οι μόνοι που μάχονται αποτελεσματικά το Ισλαμικό Κράτος.

Ουσιαστικά η Τουρκική αεροπορία έδρασε σαν να ήταν η αεροπορία των Ισλαμοφασιστών του ISIS-ISIL. Από τις 26 Τουρκικές αεροπορικές επιθέσεις σκοτώθηκαν 160 με 200 Κούρδοι μαχητές, σύμφωνα με άρθρο της εφημερίδας Hurriyet.

Οι Τουρκικές επιθέσεις στόχευαν θέσεις που μόλις είχαν καταληφθεί από τους Κούρδους και κατέστρεψαν 9 κτίρια, ένα τεθωρακισμένο και 4 οχήματα των Κούρδων.

Η Τουρκική ενέργεια δυσαρέστησε έντονα τους Αμερικανούς και τους συμμάχους τους στη Συρία. Παρόλο που οι Αμερικανοί ζητούν από τους Τούρκους να επικεντρωθούν στην καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους, οι Τούρκοι απαντούν πως δεν θα σταματήσουν να χτυπάνε Κούρδους, μέχρι να δημιουργηθεί μια ασφαλής ζώνη στη βόρεια Συρία.



Την ίδια ώρα, το Ρωσικό Υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε πως Βελγικά F-16 χτύπησαν το Συριακό χωρίο Hassajek, στο οποίο διαβιούν κυρίως Κούρδοι. Σύμφωνα με το Sputnik τα Ρωσικά και τα Συριακά ραντάρ επιβεβαιώνουν πως 2 Βελγικά F-16 απογειώθηκαν από την Ιορδανία και αφού ανεφοδιάστηκαν από Αμερικανικό ιπτάμενο τάνκερ KC-135 χτύπησαν το χωριό Hassajek. Σκοτώθηκαν 6 άνθρωποι, τραυματίστηκαν 4 και 2 σπίτια καταστράφηκαν.

Από την πλευρά τους οι Βέλγοι αρνούνται την εμπλοκή δικών τους μαχητικών. Όμως οι Ρώσοι είναι κατηγορηματικοί, δημοσιεύοντας πολλές λεπτομέρειες της πτήσης και των χαρακτηριστικών των αεροσκαφών.



Η κατάσταση στη Συρία έχει γίνει επικίνδυνη για την παγκόσμια ειρήνη, καθώς συγκρούονται τα διαφορετικά συμφέροντα των μεγάλων δυνάμεων. Την ώρα που οι ΗΠΑ απαγόρευσαν στην Τουρκία να λάβει μέρος στην απελευθέρωση της Μοσούλης, είναι βέβαιο πως η Τουρκία θα δράσει από μόνη της εντός της Συρίας, εξυπηρετώντας τα συμφέροντά της, με οποιονδήποτε τρόπο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου