Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2016

Αποκάλυψη Wikileaks: Η Χίλαρι Κλίντον πιστεύει πως η Σαουδική Αραβία και το Κατάρ παρέχουν υπόγεια υποστήριξη στο ISIS

Το Wikileaks δημοσίευσε e-mail της Χίλαρι Κλίντον και του επικεφαλής της προεδρικής της καμπάνιας Τζων Ποντέστα στα οποία αποκαλύπτεται ποιος βρίσκεται πίσω από το Ισλαμικό Κράτος (ISIS-ISIL).

Σε ένα e-mail αποκαλύπτεται πως η Χίλαρι Κλίντον θεωρεί την Σαουδική Αραβία και το Κατάρ οικονομικούς και λογιστικούς υποστηρικτές της τρομοκρατικής οργάνωσης.

Παρά τις διαβεβαιώσεις από το Κατάρ πως δεν βοηθά το Ισλαμικό Κράτος, η υποψήφια Πρόεδρος των ΗΠΑ, σύμφωνα με e-mail με ημερομηνία 17-8-2014, πιστεύει πως το Κατάρ παρέχει υπόγεια οικονομική και λογιστική υποστήριξη στο Ισλαμικό Κράτος και σε άλλα ρισζοσπαστικά σουνιτικά κινήματα της περιοχής.

«Καθώς αυτή η στρατιωτική / παραστρατιωτική επιχείρηση προχωρά, πρέπει να χρησιμοποιήσουμε περισσότερο τα διπλωματικά και τα παραδοσιακά μας μέσα και να πιέσουμε τις κυβερνήσεις του Κατάρ και της Σαουδικής Αραβίας, που παρέχουν υπόγεια οικονομική και λογιστική υποστήριξη στο ISIL και άλλα ριζοσπαστικά σουνιτικά κινήματα της περιοχής» έγραφε η Χίλαρι Κλίντον στον Τζων Ποντέστα.

«Η προσπάθεια θα ενισχυθεί από την τόνωση της δέσμευσής μας προς την KRG (Κουρδική Περιφερειακή Κυβέρνηση). Οι Καταριανοί και οι Σαουδάραβες θα βρεθούν στη θέση να αναγκαστούν να ισορροπήσουν μεταξύ του αυξανόμενου ανταγωνισμού τους για παγκόσμια κυριαρχία στους Σουνίτες και τις επιπτώσεις από μια σοβαρή Αμερικανική πίεση» πρόσθεσε.

Η Χίλαρι Κλίντον κατονόμασε την Σαουδική Αραβία ως υποστηρικτή του Ισλαμικού Κράτους, ενώ προηγουμένως είχε κατηγορηθεί ως χορηγός και άλλων τρομοκρατικών ομάδων, όπως η Al-Qaeda και οι Ταλιμπάν. Το βασίλειο έχει επίσης πολιτική βασανισμών και δημοσίων εκτελέσεων, παρόμοιων με τις δράσεις του Ισλαμικού Κράτους.

Το τι είδους πίεση σκοπεύουν οι ΗΠΑ να ασκήσουν στην Σαουδική Αραβία, αναμένεται να φανεί στο μέλλον. Πάντως και άλλοι σκοπεύουν να πιέσουν την Σαουδική Αραβία σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μέσω του ΟΗΕ.

Πριν λίγους μήνες, το Κατάρ και οι ΗΠΑ άρχισαν να συνεργάζονται για το θέμα, καθώς Αμερικανικά βομβαρδιστικά Β-52 στάθμευσαν στη βάση Al Udeid για να πολεμήσουν το Ισλαμικό Κράτος.

Η Σαουδική Αραβία υποστηρίζει επίσης πως πολεμά το Ισλαμικό Κράτος μαζί με τις ΗΠΑ.

Όμως, τον Σεπτέμβριο, ένας οπλαρχηγός της Al-Nusra ο Abu Al-Ezz, υποστήριξε πως οι ΗΠΑ και οι χώρες του Κόλπου τους προμήθευαν με όπλα!

Οι ΗΠΑ αρνούνται κατηγορηματικά πως εξοπλίζουν τρομοκρατικές οργανώσεις που πολεμούν το Ισλαμικό Κράτος. Όμως ο εκπρόσωπος του State Department Mark Toner, είπε σε δημοσιογράφους πως «υπάρχουν αυτοί (όχι οι ΗΠΑ) που υποστηρίζουν διάφορες οργανώσεις στη Συρία, που ίσως προσπαθούν να τους εξοπλίσουν (την Al-Nusra)», κάτι που θα οδηγήσει σε κλιμάκωση.

Ο Τζων Ποντέστα δεν είναι ο πρώτος που κατηγόρησε την Σαουδική Αραβία πως βοηθά οικονομικά το ISIS. Τον Ιούλιο, Βρετανική επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων, κάλεσε τις χώρες του Κόλπου να ασκήσουν πίεση και έλεγχο σε μέλη των βασιλικών οικογενειών, ώστε να μην παρέχουν οικονομική βοήθεια σε εξτρεμιστικές οργανώσεις.

Ο Βρετανός εκπρόσωπος Dan Chugg είχε πει πως «είναι δύσκολο το να έχεις να κάνεις με βασιλικές οικογένειες, πλούσιους πρίγκιπες και άλλους τέτοιους, καθώς στις χώρες αυτές είναι δύσκολο να διακρίνεις τι είναι κυβερνητική υποστήριξη και τι όχι».

Μάλιστα υπαινίχθηκε πως στο παρελθόν η Σαουδική Αραβία έχει προσφέρει χρήματα στο Ισλαμικό Κράτος και η Βρετανική κυβέρνηση θα πρέπει να προσπαθήσει να αναγκάσει τους άραβες να μην το ξανακάνουν.

Το Ισλαμικό Κράτος και η Αλ-Νούσρα ίσως δεν είναι οι μόνες οργανώσεις που επωφελούνται από τα χρήματα των Αράβων.

Τον Μάιο, η εφημερίδα New York Times είχε δημοσιεύσει ρεπορτάζ σύμφωνα με το οποίο οι Μουσουλμάνοι του Κοσσυφοπεδίου κατηχούνταν στον Γουαχαμπισμό (φανατικό παραδοσιακό Ισλάμ) από εξτρεμιστές κληρικούς που χρηματοδοτούνται από την Σαουδική Αραβία, το Κουβέιτ και άλλους.

Φιλανθρωπίες από την Σαουδική Αραβία εμφανίστηκαν μετά τους Βαλκανικούς πολέμους της δεκαετίας του 1990, κατασκευάζοντας τζαμιά και παρέχοντας βοήθεια, με αντάλλαγμα την υποταγή στο παραδοσιακό Ισλάμ, όπως για παράδειγμα την επιβολή της μαντήλας στις γυναίκες.

Εάν οι χορηγίες της Σαουδικής Αραβίας με σκοπό την διάδοση του Γουαχαμπισμού στο Κοσσυφοπέδιο μοιάζουν με τις κατηγορίες για χορηγίες προς το Ισλαμικό Κράτος, τότε οι ΗΠΑ θα βρεθούν αντιμέτωπες με μεγάλο πρόβλημα.



Πηγή: Russia Today

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου