Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2016

Κινέζοι επιστήμονες ανέπτυξαν κβαντικό ραντάρ που ανιχνεύει τα stealth αεροπλάνα και πλοία

Κινέζοι φυσικοί ανέπτυξαν ένα μικρό, ισχυρό και ασφαλές σύστημα ραντάρ που βασίζεται στην κβαντική φυσική και ανιχνεύει stealth αεροπλάνα σε απόσταση 100 χιλιομέτρων, ανακοίνωσε η κρατική εταιρεία China Electronics Technology Group Corporation (CETC).

Η εταιρεία περιέγραψε τη συσκευή ως το πρώτο ραντάρ μονού κβαντικού φωτονίου, που χρησιμοποιεί εμπλεκόμενα φωτόνια για να ανιχνεύει αντικείμενα που είναι αόρατα στα γνωστά συστήματα ραντάρ.


Εάν αυτό είναι αλήθεια, τα νέα θα είναι δυσάρεστα για το Αμερικανικό Πεντάγωνο που έχει επενδύσει πολλά δισεκατομμύρια στην ανάπτυξη τεχνολογιών stealth, όπως στο αεροσκάφος F-35 και στο πλοίο με κατευθυνόμενους πυραύλους USS Zumwalt (DDG-1000).


Το Κινεζικό ραντάρ χρησιμοποιεί το φυσικό φαινόμενο της κβαντικής εμπλοκής, όπου το ραντάρ δημιουργεί ζεύγη εμπλεκόμενων φωτονίων, στέλνοντας μόνο το ένα σωματίδιο στον αέρα. Αυτό δίνει τη δυνατότητα στο σύστημα να αποκτήσει σημαντικές πληροφορίες για τον στόχο από την  επιστροφή των φωτονίων, όπως το σχήμα του, η τοποθεσία του, η ταχύτητά του, η θερμοκρασία του, ακόμη και την χημική σύνθεση της βαφής του.

Θεωρητικά, το κβαντικό ραντάρ χρειάζεται να επιστρέψει μόνο ένα φωτόνιο ώστε να υπολογιστεί η σύνθεση του στόχου – αντικειμένου, η κατεύθυνσή του και η ταχύτητά του.



Η λειτουργία του ραντάρ μπορεί να μοιάζει με ταινία επιστημονικής φαντασίας, αλλά οι Κινέζοι δηλώνουν πως το σύστημα έχει ήδη δοκιμαστεί με επιτυχία. Το ραντάρ αναγνώρισε με επιτυχία στόχους σε απόσταση 100 χιλιομέτρων, αλλά πιστεύεται πως αυτό έχει επιτευχθεί και με στόχους σε μεγαλύτερες αποστάσεις.

Το νέο ραντάρ φαίνεται να έχει κάποια μεγάλα πλεονεκτήματα, όπως το μικρό του μέγεθος και η ανθεκτικότητά του στα αντίμετρα.


Πηγή: Sputnik

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου