Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2016

Το «Τσαμικό», τα non-paper και η αλήθεια

Έχει ή δεν έχει μπει το θέμα των Τσάμηδων στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας; Η Αλβανική πλευρά υποστηρίζει πως έχει τεθεί το θέμα σε non-paper, ενώ η Ελληνική υποστηρίζει πως δεν τίθεται θέμα.

Σύμφωνα με συνέντευξη του Αλβανού Υπουργού Εξωτερικών Ντμιτρι Μπουσάτι, στο κανάλι Report TV, υπήρξε σύσταση «μηχανισμού αντιμετώπισης των διμερών προβλημάτων», μεταξύ των οποίων είναι τα ζητήματα της ΑΟΖ, των θαλάσσιων συνόρων, της Ελληνικής Μειονότητας και των Τσάμηδων.

Σύμφωνα με τον κ.Μπουσάτι, όλα έγιναν με τη σύμφωνη γνώμη της Αθήνας, στο πλαίσιο πάντα του «μηχανισμού αντιμετώπισης των διμερών προβλητών».

Κατά τα λεγόμενα του Αλβανού Υπουργού Εξωτερικών, δεν θα έπρεπε να προκαλεί οργή και έκπληξη στην Αθήνα η τοποθέτηση του Ευρωπαίου Επιτρόπου Χάαν στο θέμα των Τσάμηδων, καθώς το ζήτημα περιλαμβάνεται στα όσα έθεσαν οι Αλβανοί με non paper που αντάλλαξαν οι δύο χώρες.



Ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νϊκος Κοτζιάς, απάντησε για το θέμα σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό Alpha 98,9 λέγοντας:

«Για την Αλβανία ετοίμασα ένα non paper πριν 5 μήνες, στο οποίο τους πρότεινα να καθίσουμε να κουβεντιάσουμε τα προβλήματα που είναι ανοιχτά την τελευταία 50ετία. Εκείνοι μου έκαναν μια αντιπρόταση. Στην αντιπρόταση αυτή συμπεριέλαβαν και το τσάμικο γιατί είναι ένα θέμα που τους απασχολεί.
Εμείς κατηγορηματικά, στο σημείο Β2 του δικού μας non paper, είπαμε ότι αυτό δεν είναι αντικείμενο προς συζήτηση, διότι βρίσκεται έξω από τη διαπραγμάτευση. Εκείνοι θέλουν• εμείς δε θέλουμε• δεν το διαπραγματευόμαστε.

Είπε ο Επίτροπος Hahn, ακρίτως και επιπολαίως, ότι η Ελλάδα και η Αλβανία τα συζητούν όλα: τις θαλάσσιες ζώνες, τα μειονοτικά ζητήματα των Ελλήνων, συζητούν και το τσάμικο. Ζήτησε μετά συγνώμη, αλλά άφησε αυτή την «ουρά» και το καταπληκτικό είναι ότι υπάρχουν δυνάμεις στην Ελλάδα, οι οποίες παριστάνουν ότι αγνοούν τη δημόσια και αυστηρότατη κριτική που του άσκησα. Τον είπα «ψεύτη» δημοσίως και δεν είχε τίποτα ν’ απαντήσει, ομολογώντας με τον τρόπο του ότι έκανε λάθος. Κι έρχονται τα ΜΜΕ του ακραίου φιλελευθερισμού να λένε και να αποκαλύπτουν ότι «συζητάνε το τσάμικο».
Η μόνη αναφορά που γίνεται επίσημα, και το λέω δημόσια, στο non paper μας που καταθέσαμε στους Αλβανούς και όχι στους Ευρωπαίους, αφού τους Ευρωπαίους απλώς τους ενημερώσαμε, ουδέποτε τους βάλαμε να διαμεσολαβήσουν. Εμείς διαπραγματευόμαστε με τους Αλβανούς και οι Αλβανοί μ’ εμάς.
Ενημερώσαμε τους Ευρωπαίους ότι κάνουμε αυτή τη διαπραγμάτευση και επισημάνθηκε ότι αυτό το ζήτημα δεν αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης για την Ελληνική Πολιτεία. Να με συγχωρήσουν, αλλά δε μπορούν να μας κατηγορούν ότι αναφερόμαστε στο συγκεκριμένο αντικείμενο γιατί αυτό δεν είναι προς διαπραγμάτευση
».

Για το θέμα απάντησε και το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών με την παρακάτω ανακοίνωση:

«Η Ελλάδα δεν συζητά θέμα «τσάμικου», ούτε διαπραγματεύεται με τρίτους αποφάσεις Ελληνικών δικαστηρίων σε βάρος όσων συνεργάστηκαν με τον Γερμανό κατακτητή. Το Υπουργείο Εξωτερικών νιώθει υποχρεωμένο να διαψεύσει, για άλλη μια φορά, όσους διατείνονται κάτι τέτοιο.
Πράγματι, η Ελλάδα πρότεινε στην Αλβανία τη διαπραγμάτευση σειράς θεμάτων που είναι ανοικτά ανάμεσα στις δύο χώρες. Σε αυτά δεν συμπεριέλαβε το «τσάμικο». Η Αλβανική πλευρά το επιθυμούσε και το ζήτησε. Η Ελληνική πλευρά δεν το αποδέχτηκε.
Όσον αφορά το non-paper του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών που δόθηκε ως πρόταση διαπραγμάτευσης στην Αλβανική πλευρά, σε αυτό γίνεται μία και μοναδική αναφορά στο “τσάμικο”, στην δεύτερη παράγραφο του άρθρου Β.2., ότι «σε καμία περίπτωση δεν προκύπτουν δικαιώματα για τους λεγόμενους τσάμηδες», προκειμένου να σημειωθεί με σαφήνεια ότι δεν μπορεί το «τσάμικο» να αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης.
Τα ανωτέρω σε απάντηση στα γνωστά κυκλώματα που με μεγάλη ευκολία υιοθετούν την προπαγάνδα τρίτων σε βάρος της χώρας
».



Η απάντηση του Έλληνα Υπουργού και του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών είναι κατηγορηματική και ξεκάθαρη. Ξεκάθαρη είναι επίσης και η προσπάθεια της Αλβανίας να θέσει το θέμα με πονηρό τρόπο...

Διαβάστε επίσης:
Δημιουργεί θέμα τσάμηδων η ΕΕ, ενάντια στην πραγματικότητα και την Ελλάδα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου