Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2016

Financial Times: Ειδική μεταχείριση έλαβε η Deutsche Bank από την ΕΚΤ στα stress tests του καλοκαιριού

Ειδική μεταχείριση είχε η μεγαλύτερη Γερμανική τράπεζα, Deutsche Bank, στα τεστ αντοχής (stress tests) που έγιναν το καλοκαίρι στο Ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα, σύμφωνα με άρθρο των Financial Times.

Καθώς στη Γερμανική τράπεζα έχει επιβληθεί πρόστιμο ύψους 14 δισεκατομμυρίων δολαρίων από το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ για διαχείριση τοξικών ομολόγων πριν από μια δεκαετία και ενώ τις τελευταίες εβδομάδες η απώλεια της αξίας της μετοχής της στα χρηματιστήρια είναι τεράστια, η Deutsche Bank επικαλείται τα αποτελέσματα των stress tests ως απόδειξη για την υγεία της.


Σύμφωνα με τους Financial Times, τα αποτελέσματα της Deutsche Bank στον έλεγχο του καλοκαιριού βελτιώθηκαν εικονικά με την άδεια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ECB) , που είναι αρμόδια για την εποπτεία των μεγαλύτερων Ευρωπαϊκών τραπεζικών ιδρυμάτων.

Στα αποτελέσματα της Deutsche Bank περιελήφθησαν 4 δισεκατομμύρια δολάρια από την συμφωνημένη πώληση του μετοχικού μεριδίου της στην Κινεζική τράπεζα Hua Xia, παρά το γεγονός ότι η αγοραπωλησία ήταν προγραμματισμένη για τα τέλη του 2015 και δεν έχει ολοκληρωθεί ούτε μέχρι σήμερα.

Σε καμία άλλη όμως από τις 50 Ευρωπαϊκές τράπεζες που ελέγχθηκαν το καλοκαίρι μέσω των stress tests δεν υπήρξε παρόμοια μεταχείριση - διευκόλυνση, παρόλο που πολλές τράπεζες είχαν δρομολογήσει μεγάλες συμφωνίες για τα τέλη του 2015.

Παρά την ευνοϊκή μεταχείριση που έλαβε, η μεγαλύτερη Γερμανική τράπεζα ήταν ένας από τους χαμένους των στρες τεστ, καθώς η κεφαλαιακή της βάση μειώθηκε κατά 540 μονάδες βάσης, ενώ ο μέσος όρος ήταν 380.

Τα κεφάλαια των κοινών μετοχών της Deutsche Bank ήταν 7,8% πάνω από το ελάχιστο όριο, αλλά ακόμη και αν δεν υπήρχε η βοήθεια μέσω της πώλησης της Hua Xia, πάλι τα κεφάλαιά της θα ήταν 7,4% πάνω από το κατώτατο όριο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.



Η Deutsche Bank δεν σχολίασε την ερώτηση των Financial Times για το θέμα.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σχολίασε λέγοντας πως συμπεριφέρεται με ίσο τρόπο σε όλες τις Ευρωπαϊκές Τράπεζες.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου