Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2016

Τα κέρδη της Γερμανίας από την κρίση και το πιθανό κούρεμα της Deutsche Bank

Μπορεί η Γερμανία να ηγείται της ΕΕ και ουσιαστικά να χαράσσει την οικονομική πολιτική της ένωσης και των χωρών που ανήκουν στην ευρωζώνη, αντιμετωπίζει όμως πλέον δύο τεράστια προβλήματα: την Volkswagen και την Deutsche Bank.

Οι οικονομικοί αναλυτές του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών Halle (IWH) υπολόγισαν πέρυσι ότι η Γερμανία εξοικονόμησε πάνω από 100 δισεκατομμύρια ευρώ σε τόκους μεταξύ του 2010 και του 2015, δηλαδή περίπου το 3% του Γερμανικού ΑΕΠ.

 Οι οικονομολόγοι σημειώνουν ότι η εξοικονόμηση ξεπερνούσε σε ύψος το κόστος από την Ελληνική κρίση χρέους, ακόμη και αφού η Ελλάδα δεν κατάφερε να εξοφλήσει το χρέος της.

Το ινστιτούτο IFW στο Κίελο εκτιμά ότι λόγω των χαμηλότερων επιτοκίων και του προφίλ της χώρας ως ασφαλούς καταφυγίου, η Γερμανία θα εξοικονομήσει 160 δισεκατομμύρια ευρώ μέχρι το 2030.

Δίκαια θα μπορούσε να πει κανείς ότι για τη Γερμανία το ευρώ αποδείχτηκε σωστό χρυσωρυχείο.

Όμως, το πρόστιμο των 14 δισεκατομμυρίων δολαρίων που επιβλήθηκε στην Deutsche Bank από τις ΗΠΑ για τα τοξικά ομόλογα που διαχειρίστηκε πριν από μια δεκαετία και οι συνεχείς χρηματιστηριακές απώλειες στην αξία της μετοχής της τράπεζας, μπορεί να αναγκάσουν την τράπεζα να προσφύγει σε κάποιον μηχανισμό διάσωσης.

Η Βασιλική οικογένεια του Κατάρ που κατέχει το 6% των μετοχών της Deutsche Bank, έχει απολέσει 624 εκατομμύρια ευρώ από την πτώση της τιμής της μετοχής της Γερμανικής τράπεζας.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προειδοποίησε πριν από τρεις μήνες ότι η Deutsche Bank θέτει μια δυνητική συστημική απειλή για το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Η κατάσταση φαίνεται να είναι τόσο άσχημη που τα Γερμανικά μέσα ενημέρωσης πλέον κάνουν λόγο για ανάγκη διάσωσης της τράπεζας (bailout).

Σύμφωνα με αυτά που ισχύουν στην ευρωζώνη, εάν η Deutsche Bank δεν τα καταφέρει από μόνη της, τότε δεν προβλέπεται η επέμβαση της Γερμανικής κυβέρνησης για να την σώσει, παρά μόνο ένα επιβληθεί κάποιο μνημόνιο.

Εάν η Γερμανική κυβέρνηση δεν το δεχτεί, τότε θα πρέπει να γίνει κούρεμα καταθέσεων, κάτι που η Άνγκελα Μέρκελ και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε απορρίπτουν ασυζητητί, καθώς έχουν δηλώσει πως έτσι θα καταστραφεί ο ασφαλής Γερμανικός παράδεισος των καταθετών και η Γερμανική οικονομία θα πάρει το κατήφορο…

Τελικά, ίσως, όλα εδώ να πληρώνονται…



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου