Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2016

Παρά τις απειλές και τα τελεσίγραφα, το Βέλγιο αρνείται να υπογράψει την αμφιλεγόμενη συμφωνία CETA με τον Καναδά

Το Βέλγιο είναι η μόνη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αντιστέκεται και αρνείται να υπογράψει τη CETA, μία συμφωνία που αφορά 500 εκατομμύρια Ευρωπαίους.

«Το Βέλγιο δεν είναι σε θέση να υπογράψει τη συμφωνία CETA, στη διάρκεια της συνόδου κορυφής ΕΕ-Καναδά που πρόκειται να διεξαχθεί την Πέμπτη στις Βρυξέλλες», παραδέχθηκε ο πρωθυπουργός της χώρας Σαρλ Μισέλ.

Σε μια ύστατη προσπάθεια να αποτρέψει το ναυάγιο της αμφιλεγόμενης συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου μεταξύ Ε.Ε -Καναδά, ο Βέλγος πρωθυπουργός συγκάλεσε εκτάκτως την Επιτροπή Διαλόγου.

Εκεί όμως κατέστη ολοφάνερο ότι η Γαλλόφωνη Βαλονία αντιτίθεται στη CETA. Την συγκατάθεσή τους για τη συμφωνία έχουν δώσει η ομοσπονδιακή κυβέρνηση του Βελγίου, η Ολλανδόφωνη Φλάνδρα και η μικρή Γερμανόφωνη κοινότητα της χώρας.



Ο πρόεδρος του κοινοβουλίου της Γαλλόφωνης Βαλονίας Αντρέ Αντουάν, δήλωσε στο RTL ότι δεν είναι δυνατόν να γίνει σεβαστό το τελεσίγραφο της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με την υπογραφή του Βελγίου στη Συμφωνία Ελευθέρου Εμπορίου ΕΕ-Καναδά, τη CETA.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ είχε δώσει τελεσιγραφική προθεσμία μέχρι εχθές Δευτέρα στο Βέλγιο, για να δηλώσει αν είναι ή όχι σε θέση να υπογράψει τη Συμφωνία Ελευθέρου Εμπορίου στην την τελετή που είναι προγραμματισμένη για την Πέμπτη στις Βρυξέλλες.

«Κατά συνέπεια, η σαφής απάντηση που ζήτησε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ είναι όχι», τόνισε ο Βέλγος πρωθυπουργός.

Ο επικεφαλής της κυβέρνησης της Βαλονίας Πολ Μανιέτ, είχε δηλώσει πως η περιοχή του, «απορρίπτει τη συμφωνία, αλλά και τα τελεσίγραφα των Βρυξελλών που δεν είναι συμβατά με τα δημοκρατικά δικαιώματα».

Ο πρόεδρος του κοινοβουλίου της Βαλονίας, ζήτησε επιπλέον χρόνο ώστε οι αρχές της Βαλονίας να μπορέσουν να μελετήσουν τα κείμενα, αποφεύγοντας ωστόσο να διευκρινίσει πόσος χρόνος θα χρειαστεί.

«Αύριο θα υπάρξει μία συνθήκη με τους Αμερικανούς, τους Ιάπωνες και τους Κινέζους. Άρα χρειάζεται από τώρα μία στερεή νομική βάση με τους Καναδούς, τους οποίους λατρεύουμε», είπε ο Αντρέ Αντουάν.

Δήλωσε μάλιστα πως έχει να διαβάσει κείμενο συμφωνίας 300 σελίδων και 1300 σελίδες παραρτημάτων.

Η Βαλονία βλέπει στη συμφωνία CETA το προοίμιο της συμφωνίας TTIP με τις ΗΠΑ και ζητά επιπλέον εγγυήσεις απέναντι στις πανίσχυρες πολυεθνικές.

«Δεν θέλουμε η συμφωνία αυτή να θέσει σε κίνδυνο τις κοινωνικές και περιβαλλοντικές ρυθμίσεις, καθώς και την προστασία των δημοσίων υπηρεσιών», είπε ο Πολ Μανιέτ, πρωθυπουργός της κυβέρνησης της Βαλονίας.

Η Βαλονία αμφισβητεί επίσης το θέμα της προστασίας των επενδύσεων, που επιτρέπει σε μία πολυεθνική εταιρεία που επενδύει σε μία ξένη χώρα να προσφύγει κατά ενός κράτους που θα υιοθετούσε πολιτική αντίθετη με τα συμφέροντά της.

Έτσι, η διαμάχη φέρνει αντιμέτωπους τους εύπορους ολλανδόφωνους της Φλάνδρας με τους γαλλόφωνους της Βαλονίας που έχουν πληγεί από την κρίση.


Πάντως, η επιτροπή, που διαπραγματεύθηκε εξ ονόματος των κρατών μελών, είναι έτοιμη να δώσει χρόνο λίγων εβδομάδων στο Βέλγιο, σύμφωνα με Ευρωπαϊκές πηγές.

Ο Γερμανός σοσιαλδημοκράτης Μπεντ Λάνγκε, πρόεδρος της επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου του Ευρωκοινοβουλίου δήλωσε με νόημα:
«Η CETA είναι ντε φάκτο νεκρή. Είναι δυνατόν να υπάρξει μία νέα απόπειρα για την υπογραφή της σε λίγες εβδομάδες, αλλά δεν είμαι πεπεισμένος ότι θα λειτουργήσει. Εάν οι Βέλγοι δεν μετακινηθούν υπό την παρούσα πίεση, δεν θα το κάνουν αργότερα».

Πάντως, από τη μια ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό, πιστεύουν ότι θα πρέπει να συνεχιστούν οι προετοιμασίες της συνάντηση κορυφής της Πέμπτης, όπου είχε προγραμματιστεί να υπογραφεί η οικονομική και εμπορική συμφωνία και από την άλλη ο Ντόναλντ Τουσκ κάλεσε τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, να συναποφασίσουν μαζί με τον πρωθυπουργό του Καναδά Τζάστιν Τρουντό, εάν έχει πλέον νόημα να μην ακυρωθεί η προγραμματισμένη για την ερχόμενη Πέμπτη, Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Η Βαλονία, η πιο φτωχή από τις ομόσπονδες οντότητες του Βελγίου, εγκωμιάζεται από τους πολέμιους των αμφιλεγόμενων συμφωνιών CETA και ΤΤΙΡ. Μάλιστα, οι συνομιλίες για την συμφωνία TTIP έχουν καθυστερήσει πολύ μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ, λόγω των αντιδράσεων.

Διαβάστε επίσης:
Γερμανός αντικαγκελάριος: η συνθήκη TTIP είναι νεκρή! 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου