Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2016

Αλέν Ζουπέ: Τα σύνορα να μεταφερθούν από το Καλαί στο Κεντ!

Η υποψήφιος πρόεδρος της Γαλλίας Alain Juppé δήλωσε πως τα σύνορα της Γαλλίας με τη Βρετανία πρέπει να περάσουν απέναντι, στο Κεντ και η Βρετανία θα πρέπει να ελέγχει τους του πρόσφυγες και τους μετανάστες στο δικό της έδαφος και όχι σε Γαλλικό.

O 71 ετών υποψήφιος πρόεδρος της Γαλλίας φέρεται να επιδιώκει την επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας μεταξύ της Γαλλίας και της Βρετανίας (Le Tourquet accord), που αναγκάζει τους υποψήφιους μετανάστες στη Βρετανία να μένουν σε Γαλλικό έδαφος, ενώ οι Βρετανοί αξιωματούχοι μπορούν να διεξάγουν ελέγχους σε Γαλλικό έδαφος.

«Δεν μπορούμε να ανεχτούμε αυτό που συμβαίνει στο Καλαί. Η εικόνα είναι καταστροφική για τη χώρα μας, ενώ υπάρχουν εξαιρετικά σοβαρές επιπτώσεις στην οικονομία και την ασφάλεια των κατοίκων του Καλαί» δήλωσε ο Αλέν Ζουπέ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Guardian.

«Το πρώτο πράγμα που πρέπει να γίνει είναι να καταγγελθεί η συμφωνία. Δεν μπορούμε να αναχθούμε να γίνεται η επιλογή των ανθρώπων που θέλει ή δεν θέλει η Βρετανία, σε Γαλλικό έδαφος» πρόσθεσε ο Ζουπέ.

Ο Αλέν Ζουπέ δήλωσε πως δεν φοβάται την ισχυρή αντίδραση των Βρετανών στην αλλαγή της συμφωνίας.

Σε ερώτηση για το αν τα σύνορα θα πρέπει να μεταφερθούν σε Βρετανικό έδαφος απάντησε:
«Φυσικά. Μη μου πείτε πως είναι δύσκολο να γίνει επειδή δεν το θέλει η Βρετανία. Πρέπει να ξεκινήσουν συνομιλίες και να έχουμε νέα συμφωνία».

Ο Αλέν Ζουπέ πρόσθεσε πως η Γαλλία πρέπει να πει όχι σε κάποια διεθνή θέματα και ιδίως στην συμφωνία Τουρκέ.

Σύμφωνα με την διμερή συμφωνά του 2003, γνωστή ως Τουρκέ (Le Tourquet accord), Βρετανοί αξιωματούχοι μπορούν να ελέγχουν σε Γαλλικό έδαφος τα διαβατήρια όσων θέλουν να περάσουν στη Βρετανία από τη Γαλλία και το αντίθετο. Αυτό σημαίνει πως τα Βρετανικά σύνορα, ουσιαστικά, βρίσκονται στη Γαλλία. Οι πρόσφυγες και οι μετανάστες που προσπαθούν να φτάσουν στη Βρετανία εγκλωβίζονται σε μια νεκρή ζώνη με πρόχειρους καταυλισμούς στις Γαλλικές ακτές γύρω από το Καλαί.

Οι δηλώσεις του Αλέν Ζουπέ έρχονται την ώρα που η κατάσταση στο Καλαί έχει γίνει εξαιρετικά δύσκολη, ενόψει και των προεδρικών εκλογών του 2017. Σε μερικές ημέρες, κάτω από την πολιτική πίεση, η σοσιαλιστική κυβέρνηση της Γαλλίας θα ξεκινήσει το γκρέμισμα των προσφυγικών και μεταναστευτικών καταυλισμών στο Καλαί. Εκεί διαβιούν χιλιάδες άνθρωποι σε δύσκολες συνθήκες προσπαθώντας να φτάσουν στην Βρετανία κρυμμένοι σε κάποιο φορτηγό.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου