Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2016

Αδειάζουν την Τουρκία οι ΗΠΑ για την εισβολή στο Ιράκ

Ο εκπρόσωπος του συνασπισμού κατά του Ισλαμικού Κράτους, που ηγούνται οι ΗΠΑ δήλωσε πως οι Τούρκοι στρατιώτες στο Ιράκ δεν δρουν ως μέρος της συμμαχίας. Η Βαγδάτη έχει ζητήσει την άμεση σύγκλιση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, υποστηρίζοντας πως η Άγκυρα παραβιάζει την εδαφικής της κυριαρχία.

Η δήλωση έγινε την Πέμπτη από τον Συνταγματάρχη John Dorrian, που είναι ο εκπρόσωπος τύπου της συμμαχίας των 65 κρατών.

«Η Τουρκία είναι μόνη στο Ιράκ. Η θέση της συμμαχίας είναι πως (η Τουρκία) θα έπρεπε να είναι εδώ σε συνεννόηση με την συμμαχία και με την άδεια της κυβέρνησης του Ιράκ» δήλωσε ο Αμερικανός Συνταγματάρχης.

Την Πέμπτη, η Βαγδάτη ζήτησε την άμεση σύγκλιση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για να συζητηθεί το θέμα. Ο εκπρόσωπος του Ιράκ Ahmad Jamal, δήλωσε πως «το συμβούλιο θα πρέπει να υιοθετήσει ψήφισμα τερματισμού της Τουρκικής παραβίασης της κυριαρχίας του Ιράκ».

Από το 2014, Τούρκοι στρατιώτες, κατόπιν συμφωνίας, παρέχουν στους Ιρακινούς εκπαίδευση ενάντια στους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους. Όμως στις 4 Δεκεμβρίου 2015 η Τουρκία αύξησε την στρατιωτική της παρουσία στο Ιράκ, δήθεν για να προστατεύσει τους εκπαιδευτές, δημιουργώντας εκνευρισμό στο Ιράκ, που έκανε λόγο για «κατάφορη παραβίαση» της κυριαρχίας του.

Υπενθυμίζεται πως πριν 2 εβδομάδες, το Τουρκικό κοινοβούλιο ενέκρινε την επέκταση της αποστολής, στοχεύοντας αυτό που αποκαλεί «τρομοκρατικές οργανώσεις».

Σε τηλεοπτικό του μήνυμα την Τετάρτη, ο Πρωθυπουργός του Ιράκ Haider al-Abadi, χαρακτήρισε την Τουρκική κίνηση «απαράδεκτη» και προειδοποίησε πως οι πράξεις της Τουρκίας μπορεί να οδηγήσουν τις δύο χώρες σε πόλεμο.

«Ζητήσαμε από την Τουρκία, περισσότερες από μία φορές, να μην παρεμβαίνει στα Ιρακινά θέματα και φοβάμαι πως η Τουρκική περιπέτεια θα μπορούσε να οδηγήσει σε περιφερειακό πόλεμο» δήλωσε ο Πρωθυπουργός του Ιράκ σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Η Άγκυρα απάντησε μέσω του Πρωθυπουργού Binali Yildirim, λέγοντας πως «οι στρατιώτες δεν θα φύγουν ανεξάρτητα με το τι υποστηρίζει η Βαγδάτη».

Η Τουρκία πραγματοποιεί αεροπορικές επιδρομές ενάντια στους τζιχαντιστές στη Συρία από το 2014 στα πλαίσια του συνασπισμού (Combined Joint Task Force) και έχει αποκαλεστεί επανειλημμένα σημαντικός σύμμαχος από τις ΗΠΑ.

Σε συνέντευξή του στο ABC τον Ιούλιο, ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε τη θέση αυτή:
«Η Τουρκία είναι φίλη. Η Τουρκία είναι σύμμαχος. Η Τουρκία είναι ένας σημαντικός σύμμαχος στον πόλεμο κατά του Ισλαμικού Κράτους».

Παρ’ όλα αυτά, ρωγμές έχουν εμφανιστεί στις σχέσεις των δύο συμμάχων από τον Αύγουστο, όταν η Άγκυρα ξεκίνησε την χερσαία επιχείρηση στην πόλη Jarablus της Συρίας, στα σύνορα των δύο χωρών. Η Τουρκία ανακοίνωσε πως η επιχείρηση στρεφόταν κατά των στρατιωτών του Ισλαμικού Κράτους και κατά των Κούρδων μαχητών του YPG, τους οποίους η Άγκυρα θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση.

Όμως, οι επιθέσεις κατά των μαχητών του YPG (τους οποίους υποστηρίζουν οι ΗΠΑ και θεωρούνται από τους καλύτερους μαχητές κατά του Ισλαμικού Κράτους) ενόχλησαν τις ΗΠΑ.

«Θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε πως θεωρούμε τις επιθέσεις σε περιοχές που δεν βρίσκεται το Ισλαμικό Κράτος, απαράδεκτες και πηγή ανησυχίας» δήλωσε ο προεδρικός απεσταλμένος Brett McGurk τον Αύγουστο.

Ο εκπρόσωπος του Αμερικανικού Υπουργείου Άμυνας Ash Carter, δήλωσε επίσης πως «η Τουρκία θα πρέπει να εστιάσει στον πόλεμο κατά των στρατιωτών του Ισλαμικού Κράτους».

Ο Τούρκος Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Omer Celik, απάντησε πως «κανείς δεν έχει το δικαίωμα να υπαγορεύει στην Τουρκία ποια τρομοκρατική οργάνωση μπορεί να πολεμά και ποια να αγνοεί».

Η Άγκυρα ανησυχεί πως οι Κουρδικές δυνάμεις προσπαθούν να επεκτείνουν την ακτίνα δράσης τους και εντός των Τουρκικών εδαφών, στα νότια σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία. Η Τουρκία έχει εμπλακεί σε ένα πόλεμο με το Απελευθερωτικό Μέτωπο του Κουρδιστάν (PKK) εδώ και 30 χρόνια. Το PKK έχει τις βάσεις του στις νοτιανατολικές περιοχές της Τουρκίας. Η Τουρκία υποστηρίζει πως το PKK συνδέεται με τους Κούρδους της Συρίας του YPG.



Πηγή: Russia Today

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου