Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2016

Στον αέρα τα σχέδια για αγωγό φυσικού αερίου από το Ισραήλ στην Τουρκία: Αντέδρασαν Γερμανία και Γαλλία

Αν και το κρατά μυστικό, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Βενιαμίν Νετανιάχου υποχρεώθηκε να εγκαταλείψει τα σχέδιά του περί αγωγού ο οποίος θα μετάφερε το ισραηλινό φυσικό αέριο στις ευρωπαϊκές αγορές μέσω Τουρκίας.

Σύμφωνα με την Ισραηλινή ιστοσελίδα DEBKA αυτό συνέβη διότι αντέδρασαν η Γαλλία και η Γερμανία.

Επίσης πάγωσαν τα σχέδια επέκτασης του πεδίου άντλησης στο κοίτασμα Λεβιάθαν.

Παρόλο που αναζητήθηκαν εναλλακτικές αγορές, πέραν των μικρών αγορών της Αιγύπτου, της Ιορδανίας και της Παλαιστινιακής Αρχής, αυτές δεν βρέθηκαν. Μόνο η Ιορδανική εταιρεία NEPCO υπέγραψε στα τέλη Σεπτεμβρίου συμβόλαιο ύψους 10 δισ. δολαρίων για την αγορά 45 δισ. κυβικών μέτρων ισραηλινού φυσικού αερίου για τα επόμενα 15 χρόνια.

Η αντίδραση των Γάλλων και των Γερμανών είχε να κάνει με την αλλαγή στάσης των Ευρωπαίων κατά της Τουρκίας και του προέδρου της Ταγίπ Ερντογάν. Οι Ευρωπαίοι δεν θέλουν πολλές σχέσεις μαζί του και δεν θέλουν να εξαρτώνται ενεργειακά από αυτόν, ειδικά μετά τα γεγονότα του πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου.

Οι Ευρωπαίοι θεωρούν υπεύθυνο τον Πρόεδρο της Τουρκίας για τις ανεξέλεγκτες μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές προς την Ευρώπη, τις διώξεις κατά των Κούρδων, την προσέγγιση Τουρκίας - Ρωσίας και την ταυτόχρονη αποστασιοποίηση της Τουρκίας από το ΝΑΤΟ.

Η Γαλλία και η Γερμανία ξεκαθάρισαν στο Ισραήλ πως δεν πρόκειται να αγοράσουν ισραηλινό φυσικό αέριο, εάν αυτό περάσει από την Τουρκία. Επίσης ο αγωγός Ισραήλ- Τουρκίας θα πρέπει να περάσει από την ΑΟΖ της Κύπρου, κάτι που η Λευκωσία δεν θα δεχτεί, εάν πρώτα δεν λυθεί το Κυπριακό.

Ταυτόχρονα, υπάρχουν σοβαρά τεχνικά ζητήματα, η υπερκέραση των οποίων θα κοστίσει πολύ περισσότερο από ότι είχε αρχικά υπολογισθεί, ενώ ούτε το Ισραήλ, ούτε η Τουρκία φαίνονται πρόθυμοι να αναλάβουν το κόστος.

Όλα αυτά οδηγούν στον συμπέρασμα ότι το Ισραήλ θα αποφασίσει τον Δεκέμβριο, σχετικά με την χρηματοδότηση και την επέκταση του κοιτάσματος Λεβιάθαν και για τον αγωγό μέσω Τουρκίας.

Αντίθετα δεν υπάρχουν φυσικά εμπόδια για την δημιουργία ενός υποθαλάσσιου αγωγού, αλλά υπάρχει η πολιτική.

Η Αίγυπτος ενημέρωσε πρόσφατα το Ισραήλ ότι και αυτή δεν επιθυμεί τη δημιουργία αγωγού μέσω Τουρκίας και θέλει το φυσικό αέριο να μεταφερθεί μέσω Κύπρου, ώστε να μην ενισχυθεί η Μουσουλμανική Αδελφότητα της Αιγύπτου.

Να σημειωθεί η Κύπρος και η Αίγυπτος έχουν ήδη υπογράψει συμφωνία για την δημιουργία υποθαλάσσιου αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου μεταξύ των δύο χωρών.

Για το θέμα σας είχαμε ενημερώσει με το άρθρο Κύπρος και Αίγυπτος υπέγραψαν συμφωνία μεταφοράς φυσικού αερίου με υποθαλάσσιο αγωγό.

Με όλες αυτές οι εξελίξεις η περιπέτεια του ισραηλινού φυσικού αερίου βρίσκεται στον αέρα. Χρειάζονται επιπλέον 6 δισ. δολάρια για την αξιοποίηση του Λεβιάθαν. Οι επενδυτές όμως τηρούν αποστάσεις όσο το Ισραήλ δεν καταφέρνει να κερδίσει κάποιο σημαντικό συμβόλαιο πώλησης.

Αν και τα συναλλαγματικά αποθέματα του Ισραήλ εκτιμώνται στα 90 δισ. δολάρια η κυβέρνηση Νετανιάχου δεν θέλει να χρησιμοποιήσει αυτά τα χρήματα για επενδύσεις στο κοίτασμα Λεβιάθαν χωρίς να έχει εγγυήσεις ότι θα πάρει τα χρήματα πίσω.

Φαίνεται τελικά πως κερδίζει έδαφος ο υποθαλάσσιος αγωγός East Med για τον οποίο σας είχαμε ενημερώσει με το άρθρο Αποφασίζεται η κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου East Med.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, Ελλάδα, Κύπρος και Ισραήλ έχουν συμφωνήσει για την κατασκευή υποθαλάσσιου αγωγού που θα φέρει το φυσικό αέριο της Κύπρου και του Ισραήλ στην Ελλάδα και από εκεί στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Επομένως, οι χώρες που ενδιαφέρονται για την κατασκευή του υποθαλάσσιου αγωγού East Med είναι 4. Με αυτόν τον τρόπο, μπορεί να παρακαμφθεί η ασταθής και αφερέγγυα Τουρκία και ταυτόχρονα να ικανοποιηθούν οι Ευρωπαίοι αγοραστές του φυσικού αερίου.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου