Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2016

Το ΔΝΤ αναρωτιέται γιατί ο κόσμος αντιστέκεται στην παγκοσμιοποίηση;

Η ετήσια συνάντηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας ξεκινάει σήμερα Παρασκευή 7 Οκτωβρίου. Η συνάντηση όμως έχει επισκιαστεί από την αύξηση στις αντιδράσεις για την πολιτική της παγκοσμιοποίησης.

Η Κριστίν Λαγκάρντ, μιλώντας εχθές κατά την έναρξη των εργασιών της συνάντησης, αναφέρθηκε στην παγκόσμια οικονομία ως «αδύναμη και εύθραυστη».

Σύμφωνα με το Ρωσικό πρακτορείο Sputnik, η οικονομία της Δύσης δεν έχει ανακάμψει πλήρως από την ύφεση της περιόδου 2008-2009, παρά τα σημαντικά μέτρα που έλαβαν οι οικονομικοί παράγοντες. Τα μέτρα είχαν μόνο προσωρινά αποτελέσματα και απέτυχαν να επαναφέρουν την παγκόσμια οικονομία στην προ κρίσης εποχή.

Οι χώρες που προσφέρουν την πραγματική οικονομική ανάπτυξη στην εποχή μετά την κρίση, είναι οι BRICS, οι οποίες υπέφεραν από πολύ δύσκολα χρόνια, εξαιτίας (κυρίως) από τις χαμηλές τιμές των προϊόντων. Η δραματική πτώση των τιμών του πετρελαίου, οδήγησε και άλλους τομείς σε αρνητικά οικονομικά αποτελέσματα.

Όταν η Κριστίν Λαγκάρντ κάνει λόγο για «αδύναμη και εύθραυστη» οικονομία, αναφέρεται μόνο στην κορυφή της οικονομικής τροφικής αλυσίδας, κυρίως για τους μεγάλους οικονομικούς οργανισμούς και τις πολυεθνικές εταιρείες.

Όταν όμως αυτοί οι οργανισμοί και οι εταιρείες αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα, τα προβλήματα και τις αρνητικές τους επιπτώσεις, τα κατευθύνουν στην κατώτερη εργατική τάξη.

Για τους εργαζόμενους, το ΔΝΤ δεν προφέρει λύσεις και δεν ασχολείται μαζί τους.

Παραδόξως, πολλές μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες έχουν επωφεληθεί από την κρίση. Για παράδειγμα, οι μεγάλες τράπεζες. «Η μεγάλη ύφεση ήταν θαυμάσια» επειδή επέτρεψε στις τράπεζες να αποκτήσουν πτωχευμένους ανταγωνιστές σε εξευτελιστικές τιμές.

Κάθε φορά που συμβαίνει μια οικονομική κρίση, η παγκόσμια οικονομία τελικά σταθεροποιείται, αλλά με κόστος στην εργατική τάξη, καθώς μειώνονται οι θέσεις εργασίας και οι μισθοί, ενώ λαμβάνονται δραστικά μέτρα κατά των κοινωνικών παροχών, της υγείας, ώστε να σωθούν οι μεγάλοι παίκτες της Δυτικής οικονομίας.

Υπάρχουν όμως ρεαλιστικές λύσεις που να ωφελήσουν την εργατική τάξη;
Οι λύσεις είναι πολιτικές και είναι αυτές που οδηγούν στο ποιος επωφελείται.
Όμως, οι χορηγίες προς τους πολιτικούς, επηρεάζουν τις αποφάσεις τους…

Εάν οι εργατική τάξη δεν αντιδράσει και δεν απαιτήσει την ανακατανομή του κατά κεφαλήν εισοδήματος, το 1% των ανθρώπων που έχει αυτή τη στιγμή τον πλούτο στα χέρια του, θα συνεχίσει να αυξάνει την επιρροή του και τα κέρδη του.

Σύμφωνα με τον αναλυτή του Sputnik, Walter Smolarek, οι 62 από τους πλουσιότερους ανθρώπους του πλανήτη, κατέχουν τόσο πλούτο όσον κατέχουν τα 3 δισεκατομμύρια από τους υπόλοιπους κατοίκους του πλανήτη.

«Υπάρχει τεράστια αφθονία που συσσωρεύεται από μια μικρή κλίκα ανθρώπων»
Υπάρχει ξεκάθαρα η πιθανότητα πως αυτοί που ορίζουν τις πλουτοπαραγωγικές πηγές του πλανήτη, παίρνουν αποφάσεις που επηρεάζουν την υγεία και το μέλλον της παγκόσμιας οικονομίας.

Πάντως, οι υπερπλούσιοι, που συνεισφέρουν στην συνεχιζόμενη παγκόσμια οικονομική μείωση, δημιούργησαν ένα κυματάκι αντίστασης στην παγκοσμιοποίηση, με το Brexit.

Υπάρχουν και άλλες χώρες που μοιράζονται παρόμοια συναισθήματα και επιβάλλουν δασμούς στα προϊόντα, προσπαθώντας να προστατευθούν.

Ο προστατευτισμός, που είναι ο οδηγός για ανεξάρτητη οικονομική υγεία των χωρών, δέχτηκε σφοδρή κριτική από την Κριστίν Λαγκάρντ κατά την εναρκτήρια ομιλία της στην Ουάσιγκτον, δείχνοντας ποιους συμπαθεί το ΔΝΤ…

Η Παγκοσμιοποίηση αποτελεί τεράστιο θέμα.
Οι αριστεροί επιμένουν πως η παγκοσμιοποίηση και η ολοκλήρωση δεν αποτελεί ανταγωνισμό χωρίς σύνορα, αλλά ολική απόκτηση των πλουτοπαραγωγικών πηγών από πολυεθνικές εταιρείες.
Οι δεξιοί υποστηρίζουν πως τα οφέλη της παγκοσμιοποίησης περιλαμβάνουν και την ροή μεταναστών, που τελικά θα εργάζονται σχεδόν τζάμπα!

Ο Walter Smolarek πιστεύει πως οι περίεργες συμφωνίες όπως η TTIP και η TTP, εν μέρει, αποτρέπουν τους μετανάστες να καταλάβουν την Δύση, αλλά εάν επικυρωθούν, αντί να επιτρέψουν στις πολυεθνικές να εισέλθουν σε νέες αγορές χωρίς περιορισμούς, θα εξαντλήσουν τις πλουτοπαραγωγικές πηγές των χωρών.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου