Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2016

Απαγορεύτηκε η μπούρκα στη Βουλγαρία

Το Βουλγαρικό κοινοβούλιο αποφάσισε την περασμένη Παρασκευή την απαγόρευση της μπούρκας σε δημόσια μέρη. Το μέτρο εισήχθη για την ενίσχυση της ασφάλειας στη χώρα, μετά τα τρομοκρατικά χτυπήματα στην Ευρώπη.

Ο νόμος απαγορεύει να φοριούνται ρούχα που καλύπτουν μερικώς ή ολόκληρο το πρόσωπο. Τέτοιου είδους ρούχα απαγορεύεται να φοριούνται σε κυβερνητικά κτίρια, σε εκπαιδευτικά ιδρύματα, σε πολιτιστικά ιδρύματα και σε δημόσιους χώρους. Η χρήση καλύμματος της κεφαλής επιτρέπεται για επαγγελματικούς λόγους ή για λόγους υγείας.

Όσοι δεν συμμορφωθούν με τον νόμο αντιμετωπίζουν πρόστιμα της τάξης των 1500 λέβα (περίπου 770 ευρώ) και δεν θα έχουν δικαίωμα σε κοινωνικές παροχές.

«Ο νόμος δεν κατευθύνεται ενάντια σε κάποια θρησκευτική κοινότητα και δεν είναι καταπιεστικός. Δημιουργήσαμε έναν πολύ καλό νόμο για την ασφάλεια των παιδιών μας» δήλωσε ο Krasimir Velchev, νομοθέτης του κυβερνόντος κεντροδεξιού κόμματος.

Ο αντιπρόεδρος του πατριωτικού συνασπισμού Krasimir Karakachanov δήλωσε πως «η μπούρκα είναι περισσότερο στολή, παρά θρησκευτικό σύμβολο».



Το κόμμα που προέρχεται από τους τουρκικής καταγωγής μουσουλμάνους της Βουλγαρίας απείχε από την ψηφοφορία, κατηγορώντας τα άλλα κόμματα πως δεν δείχνουν ανεκτικότητα σε άλλες θρησκείες.

Οι Μουσουλμάνοι αποτελούν περίπου το 12% του πληθυσμού της Βουλγαρίας.

Η Βουλγαρία ακολούθησε το πρόσφατο παράδειγμα της Γαλλίας, της Ολλανδίας και του Βελγίου στο θέμα της μπούρκας.



Την περασμένη εβδομάδα, το Ελβετικό κοινοβούλιο ενέκρινε προσχέδιο νόμου για καθολική απαγόρευση της μπούρκας στη χώρα, με 88 ψήφους υπέρ και 87 κατά.

«Κανένας άνδρας ή γυναίκα δεν θα καλύπτει το πρόσωπό του σε δημόσια μέρη (εκτός από τόπους λατρείας)» δηλώνεται στο προσχέδιο του Ελβετικού νόμου.

Με πληροφορίες από τα Russia Today, The Times και Independent

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου