Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2016

Σκληραίνει η στάση της ΕΕ προς τους Αφρικανούς μετανάστες

Μετά τον αποκλεισμό των προσφύγων και των μεταναστών στην Ελλάδα και έχοντας καταλήξει σε μία αμφιλεγόμενη συμφωνία με την Τουρκία, οι Ευρωπαίοι ηγέτες σκληραίνουν τη στάση τους για τους Αφρικανούς μετανάστες.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του πρακτορείου Reuters, η σύνοδος των Βρυξελλών θα θέσει σε εφαρμογή πιλοτικά προγράμματα πίεσης των Αφρικανικών κυβερνήσεων, μέσω πακέτων βοήθειας, ώστε να καθυστερήσουν την έξοδο των ανθρώπων προς την Ευρώπη, μέσω της Σαχάρας και της Μεσογείου θάλασσας. Επίσης θα επιταχυνθούν οι διαδικασίες απέλασης μεγάλου αριθμού παράνομων μεταναστών από την Ιταλία.

Ανώτερος Ευρωπαίος Διπλωμάτης δήλωσε πως «πρέπει να υπάρξουν αποτελέσματα μέχρι το τέλος του έτους».

Οι αφίξεις παράνομων μεταναστών στην Ιταλία το 2016, αυξήθηκαν κατά 6% σε σχέση με το 2015. Στην Ιταλία έφτασαν 154.000 μετανάστες  το 2015, ενώ για το 2016 αναμένονται τουλάχιστον άλλοι τόσοι.

Η Ιταλία έχει προσφέρει καταφύγιο σε 165.000 αιτούντες άσυλο, τριπλάσιους από ότι το 2014. Οι μετανάστες εγκλωβίστηκαν στην Ιταλία όταν οι βόρειοι γείτονές της έκλεισαν τα σύνορά τους.

Ο πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι διαμήνυσε στους ευρωπαίους ηγέτες πως η Ιταλία προς το παρών αντιμετωπίζει το πρόβλημα, αλλά ανησυχεί για το μέλλον.

Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι θέλουν να εφαρμοστούν σκληρότερα μέτρα αναγνώρισης των παράνομων μεταναστών, οι οποίοι πρέπει να επιστραφούν πίσω στην Αφρική πριν ξεκινήσει η νέα «μεταναστευτική περίοδος», όταν χιλιάδες άνθρωποι θα προσπαθήσουν να περάσουν στην Ευρώπη με ένα καράβι από τις ακτές της Λιβύης.

Οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι θέλουν να τεθούν σε εφαρμογή τα μέτρα και οι συμφωνίες επαναπατρισμού με πέντε κύριες Αφρικανικές χώρες πριν την άνοιξη του 2017.

Η ΕΕ φέρνει στην Ιταλία Αφρικανούς αξιωματούχους για να αναγνωρίσουν τους πολίτες τους, που δηλώνουν ψεύτικα στοιχεία, ώστε να αποφύγουν την απέλαση.

Κατά την σύνοδο των Ευρωπαίων ηγετών θα συμφωνηθεί η χρήση χρημάτων και εμπορικών συμφωνιών, ώστε να αναγκαστούν οι Αφρικανικές χώρες να σταματήσουν τη μετανάστευση και να πειστούν οι ηγέτες τους πως η ΕΕ είναι ο μεγαλύτερος ευεργέτης τους.

Για όσες Αφρικανικές χώρες δεν συνεργαστούν, θα υπάρξει μείωση της βοήθειας που λαμβάνουν από την ΕΕ.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα αποφασίσουν πως επιθυμούν μετρήσιμα αποτελέσματα σε σχέση με την αποτροπή της παράνομης μετανάστευσης και της επιστροφής των παράνομων μεταναστών, σύμφωνα με το προσχέδιο της απόφασης που έχει περιέλθει σε γνώση του Reuters.

Η νέα τακτική των ευρωπαίων αποτελεί πρόταση της Ιταλίας και στρέφεται κυρίως κατά της Νιγηρίας, του Νίγηρα, της Σενεγάλης, της Αιθιοπίας και του Μάλι.

Η ΕΕ είναι αποφασισμένη να στέλνει πίσω κάθε παράνομο μετανάστη του οποίου η ζωή δεν κινδυνεύει στην πατρίδα του.

Όμως, η νέα πολιτική προς τις Αφρικανικές χώρες, που προσφέρει ανταλλάγματα ώστε να υπάρξει συνεργασία, είναι αμφιλεγόμενη, καθώς πολλοί πιστεύουν πως πρέπει να καταπολεμηθούν οι αιτίες που προκαλούν την μετανάστευση.

Όμως, η Αιθιοπία δέχτηκε πίσω 50 πολίτες της, μόνο όταν η Γερμανία υποσχέθηκε οικονομική βοήθεια.

Στον Νίγηρα, το γραφείο μετανάστευσης της ΕΕ, προσπαθεί να πείσει τους επίδοξους μετανάστες να μην πραγματοποιήσουν το ταξίδι τους, καθώς μπορεί να αποβεί μοιραίο ή στο τέλος να επιστρέψουν πίσω, έχοντας ξοδέψει όλα τους τα χρήματα.

Όσον αφορά το Αφγανιστάν, του οποίου οι πολίτες αποτελούν τη δεύτερη μεγαλύτερη ομάδα μεταναστών στην Ευρώπη, γίνονται προσπάθειες να πειστεί η κυβέρνηση της χώρας να δέχεται πίσω τους απελαθέντες Αφγανούς πολίτες.

Επίσης, η ΕΕ προσφέρει βοήθεια στην Τουρκία, το Λίβανο και την Ιορδανία, που αποτελούν καταφύγιο για 3 εκατομμύρια Σύριους πρόσφυγες. Με την Τουρκία, η ΕΕ έχει συνάψει και άλλη μία συμφωνία, που συμπεριλαμβάνει την απελευθέρωση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες, με αντάλλαγμα το σταμάτημα των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών προς τις ακτές της Ελλάδας.

Παρά την κριτική από οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η συμφωνία έχει περιορίσει τις αφίξεις στα Ελληνικά νησιά σε τέτοιο βαθμό που οι Βρυξέλλες την θεωρούν επιτυχημένη.

Όμως, αυτό το μοντέλο συμφωνίας, δεν μπορεί να βοηθήσει την Ιταλία, καθώς η Λιβύη δεν διαθέτει σταθερή και ισχυρή κυβέρνηση, ικανή να ελέγξει τις μεταναστευτικές ροές μέσω της Μεσογείου θάλασσας.
Έτσι, η ΕΕ αναγκάστηκε να αναζητήσει άλλες λύσεις, πιο επιθετικές και να χρησιμοποιήσει την δύναμή της που είναι το χρήμα και το εμπόριο.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου