Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2016

Γκάφα από το ΑΠΕ-ΜΠΕ, αλλά ο Ερντογάν τα είπε!

Σε διόρθωση της είδησης που παραλίγο να προκαλέσει σοβαρό διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας προχώρησε εχθές το βράδυ το Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Συγκεκριμένα έγραψε:
ΠΡΟΣΟΧΗ ΔΙΟΡΘΩΣΗ: Στο τηλεγράφημά μας με τίτλο «Τουρκία: Ο Ερντογάν για τα σύνορα του Οθωμανικού κράτους, τη Μοσούλη, τη Θράκη και την Κύπρο», τα αναφερόμενα στη τρίτη και τέταρτη παράγραφο, εκ παραδρομής αποδόθηκαν στον Ρ. Τ. Ερντογάν αντί στον Τουρκικό Τύπο. Αντικαθίστανται δε από τα εξής:
«Η διαδικτυακή έκδοση της εφημερίδας Σαμπάχ, για το περιεχόμενο του Εθνικού Συμβολαίου και στο σημείο αναφορικά με τη Δυτική Θράκη αναφέρει:
«Και το νομικό καθεστώς της Δυτικής Θράκης, το οποίο εναπόκειται στην ειρήνη που θα γίνει με την Τουρκία, θα πρέπει οριστεί, με κατάλληλο τρόπο, ως αποτέλεσμα δημοψηφίσματος που θα διεξαχθεί ελεύθερα. Ορισμένοι ιστορικοί θεωρούν πως τα σύνορα του εθνικού συμβολαίου περιλαμβάνουν επίσης την Κύπρο, το Χαλέπι, τη Μοσούλη, το Αρμπίλ, το Κιρκούκ, το Μπατούμι, τη Θεσσαλονίκη, το Κίρτζαλι, τη Βάρνα, και τα νησιά του Αιγαίου»
.

Η αλλαγή στην είδηση είναι πως δεν ζήτησε ο Ερντογάν δημοψήφισμα για τη Θράκη, αλλά η εφημερίδα Σαμπάχ!

Τα υπόλοιπα όμως, παραμένουν! 


Στα βίντεο που κυκλοφόρησαν με την ομιλία του Ερντογάν, ξεκάθαρα τον ακούσαμε να λέει, πως «άλλα είναι τα σύνορα της Τουρκίας και άλλα τα σύνορα της καρδιάς μας»!

Ο Ερντογάν μίλησε για τις πόλεις με συγκεκριμένο τρόπο:
«όπως νοιαζόμαστε για την Αδριανούπολη, νοιαζόμαστε και για την Θεσσαλονίκη» είπε και στη συνέχεια ανέφερε και τις υπόλοιπες πόλεις και περιοχές που «τον ενδιαφέρουν».

Στο μυαλό του Ερντογάν βρίσκεται καρφωμένη η μεγάλη ιδέα. Πιστεύει πως μπορεί να μεγαλώσει την Τουρκία σε βάρος των γειτόνων της.
Ο Ερντογάν προσπαθεί να κατοχυρώσει δικαιώματα σε μια περιοχή από την Αδριατική ως την κεντρική Ασία.
Ας μην ξεχνάμε το πρόβλημα με την Κίνα και τους Ουιγούρους, που είναι Τουρκικής καταγωγής μουσουλμανικό φύλλο της δυτικής Κίνας, από την περιοχή που ξεκίνησε η μετανάστευση των Τούρκων προς τη Δύση.

Ο Ερντογάν θέλει να βάλει χέρι κυρίως στα πετρέλαια της Μοσούλης και του Κιρκούκ και γι’ αυτό ήθελε να λάβει μέρος στην απελευθέρωση της Μοσούλης από το Ισλαμικό Κράτος. Όμως οι Αμερικανοί δεν το επέτρεψαν.

Ταυτόχρονα, είναι σε εξέλιξη η διαπραγμάτευση για το Κυπριακό. Ο Ερντογάν μεθοδικά θα αρχίσει να βάζει στο τραπέζι μια σειρά θεμάτων, ώστε την κατάλληλη στιγμή να κερδίσει πολύ περισσότερα στο Κυπριακό.

Δεν είναι τελικά σε παραλήρημα ο Πρόεδρος της Τουρκίας. Εφαρμόζει επακριβώς ένα πολύ καλά μελετημένο σχέδιο, που θα αποβεί σε βάρος των γειτόνων του και επ’ ωφελεία της Τουρκίας.

Απαιτείται επαγρύπνηση, σοβαρότητα και ευελιξία.



Μπορείτε να διαβάσετε τις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου στο άρθρο:
Κάποιος να τον μαζέψει! Ο Ερντογάν θέλει τη Θράκη, τα νησιά και την Θεσσαλονίκη!

Η απάντηση του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών στο αρχικό κείμενο ήταν:

«Η δημόσια ανακίνηση ιστορικών και ειδικά συνοριακών ζητημάτων που η Συνθήκη της Λωζάννης έχει ρυθμίσει οριστικά και αμετάκλητα, διαμορφώνοντας αντικειμενικά δεδομένα δεσμευτικά για όλους, είναι προκλητική και υπονομεύει την περιφερειακή σταθερότητα.
Ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου και των Διεθνών Συνθηκών επιβάλλει τη διατύπωση υπεύθυνων θέσεων μακριά από παρωχημένους αναθεωρητισμούς.
Η Θράκη είναι ελληνική, δημοκρατική και ευρωπαϊκή. Οποιαδήποτε άλλη σκέψη είναι αδιανόητη και επικίνδυνη
».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου