Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2016

Σοκ σε Γερμανούς βουλευτές από την φτώχια στην Ελλάδα! Άμεση ρύθμιση του χρέους ή εκλογές.

Σοκ προκάλεσε σε αντιπροσωπεία βουλευτών της Γερμανικής Βουλής όσα άκουσαν και είδαν στην Ελλάδα. Τους ανέργους, τους άστεγους, τους μετανάστες. Η αντιπροσωπεία των Γερμανών βουλευτών έμεινε έκπληκτη, καθώς η άποψη που είχαν σχηματίσει για τις επιπτώσεις της κρίσης στην Ελλάδα, ήταν εντελώς διαφορετική.

Η επίσκεψή τους διήρκεσε 4 ημέρες (10 με 13 Οκτωβρίου) και το πρόγραμμα συναντήσεων ήταν πολύ πυκνό. Επικεφαλής της αντιπροσωπείας ήταν η Κέρστιν Γκρίζε από το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα και συμμετείχαν επίσης ο Άλμπερτ Στέγκεμαν και η Κρίστελ Φόσμπεκ-Κάιζερ από το Χριστιανοδημοκρατικό, η Βαλτράουντ Βολφ από το Σοσιαλδημοκρατικό, η Ασίζε Τανκ από τους Die Linke και ο Βόλφγκανγκ Στρένγκεμαν-Κουν από το κόμμα των Πρασίνων.

Οι Γερμανοί βουλευτές συνάντησαν τον Υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο, τους διοικητές του ΟΑΕΔ Μαρία Καραμεσίνη και του ΙΚΑ Διονύση Καλαματιανό, τον πρόεδρο του Ινστιτούτου Έρευνας του ΣΕΒ Χάρη Κυριαζή, τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ Χάρη Παναγόπουλο ενώ είχαν επαφές και με εκπροσώπους άλλων φορέων του συνδικαλισμού, ΜΚΟ και εργαζομένων σε προγράμματα για τους πρόσφυγες.

«Το βασικό θέμα ήταν η κοινωνική κατάσταση και η αγορά εργασίας στην Ελλάδα. Έγιναν πολλές περικοπές στον κοινωνικό τομέα. Η εντύπωσή μας είναι ότι η κρίση χρέους μετατράπηκε σε κοινωνική κρίση. Πολλοί όροι και πολλές μεταρρυθμίσεις που επέβαλε η τρόικα έσυραν την Ελλάδα σε μια δύσκολη κοινωνική κατάσταση, έτσι ώστε το βασικό θέμα είναι τώρα, τι πρέπει να γίνει για να δημιουργηθούν θέσεις εργασίες, να δοθεί ώθηση στις επενδύσεις και την ανάπτυξη» τόνισε στη Deutsche Welle η Κέρστιν Γκρίζε.

Μια καλή ιδέα θα ήταν οι επενδύσεις στην παιδεία όπως και η ενίσχυση της εργασίας στον δημόσιο τομέα να μην λαμβάνονται υπόψη στον υπολογισμό του χρέους, «ειδάλλως δεν πρόκειται να βγει η χώρα από τα προβλήματά της» είπε η Γκρίζε.

Επιβαρυντικό για την όλη κατάσταση είναι το ότι την ώρα που υπήρχαν αμυδρά στον ορίζοντα προϋποθέσεις για μια αργή ανάκαμψη της οικονομίας, η Ελλάδα ανέλαβε να βοηθήσει τους πρόσφυγες  για όλη την Ευρώπη.
«Νοιώθω μεγάλο σεβασμό γι' αυτό έναντι της Ελλάδας», τονίζει η Γκρίζε.



«Αν υποτεθεί ότι στη Γερμανία έπρεπε μέσα σε λιγότερο από ένα χρόνο να γίνει ένα συνταξιοδοτικό ταμείο για όλους, μισθωτούς και ελευθέρους επαγγελματίες, θα ήταν αδύνατο. Αλλά τώρα έχει έρθει η ώρα της βιώσιμης ανάπτυξης. Η Ελλάδα διαθέτει δυναμικό στον τουρισμό, στην γεωργία, στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας» τονίζει η Γκρίζε.

Η Γερμανίδα βουλευτής υποστηρίζει επίσης ότι η Ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να δημιουργήσει ένα θετικό επενδυτικό περιβάλλον χωρίς γραφειοκρατικά εμπόδια.

«Ακούμε ότι τώρα οι επενδυτές προτιμούν γειτονικές χώρες», τονίζει η Γκρίζε, επισημαίνοντας τις δυσκολίες επιβίωσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων λόγω των υψηλών φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, κάτι που ευνοεί, όπως λέει, τη μαύρη εργασία.

Αυτό που όμως θα πρέπει να κάνουν άμεσα οι Γερμανοί βουλευτές, εάν πράγματι θέλουν να βοηθήσουν την Ελλάδα, είναι να πείσουν 10 μεγάλες Γερμανικές βιομηχανίες, να ανοίξουν 10 μεγάλα εργοστάσια στην Ελλάδα και να δώσουν εργασία σε τουλάχιστον 1.000 Έλληνες στο κάθε εργοστάσιο! Έτσι θα βοηθήσουν πραγματικά την Ελλάδα και τους Έλληνες.



Ταυτόχρονα, υπέρ της άμεσης ελάφρυνσης του Ελληνικού χρέους τάχθηκαν 6 Ευρωβουλευτές. Η Ιταλίδα Ελεονόρα Φορέντσα, ευρωβουλευτίνα της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς- Βόρειας Πράσινης Αριστεράς, ο Ιταλός Σέρζτιο Κοφεράτι, κύριο στέλεχος της Ιταλικής Αριστεράς και ανεξάρτητος ευρωβουλευτής της ομάδας της Προοδευτικής Συμμαχίας των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, η Γαλλίδα ευρωβουλευτής των Πρασίνων Εύα Ζολί, ο Γερμανός ευρωβουλευτής της Ενωτικής Αριστεράς Φάμπιο Ντε Μάσι, η Πορτογαλέζα Μαρίζα Ματίας από την Ενωτική Αριστερά και ο Ισπανός Έρνεστ Ουρτασόν των Πρασίνων, μίλησαν στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων και ζήτησαν άμεση ελάφρυνση του Ελληνικού χρέους.

Ταυτόχρονα, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, δήλωσε πως δεν θα υπάρξει συζήτηση για το Ελληνικό χρέος πριν από την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος το 2018.

Όπως επισήμανε, «εάν μιλήσουμε τώρα για ελάφρυνση χρέους, αυτό θα εξασθενήσει τη μεταρρυθμιστική διάθεση της Ελλάδας. Το πρόβλημα δεν είναι άλλωστε το χρέος, αλλά η αδυναμία της διοίκησης και η έλλειψη ανταγωνιστικότητας. Εκεί πρέπει να γίνει η αρχή».

Στο ερώτημα «Πώς θα αντιμετωπιστεί η θέση Σόιμπλε ότι υπάρχει συμφωνία, το ζήτημα του χρέους να συζητηθεί στα μέσα του 2018 και όχι ενωρίτερα»,  η απάντηση που έδωσε στο pronews πηγή του Μαξίμου ήταν χαρακτηριστική: «Ο Σόιμπλε μπορεί να λέει ό,τι θέλει. Δεν σημαίνει ότι αυτό που λέει θα γίνει κιόλας».

Άραγε στο Μαξίμου γνωρίζουν  κάτι περισσότερο; Έχουν διαβεβαιώσεις από τις ΗΠΑ; Σίγουρα το ΔΝΤ δεν πρόκειται να συμμετάσχει στο νέο πρόγραμμα αν δεν καταστεί το χρέος βιώσιμο, έστω με αναδιάρθρωση στα επιτόκια και τον χρόνο αποπληρωμής του χρέους.

Αν δεν γίνει κάτι μέχρι τον Μάρτιο του 2017, οι προβλέψεις είναι απαισιόδοξες για το μέλλον της κυβέρνησης, αλλά και του ευρώ στην χώρα.

Άρα η φράση του ο Αλέξη Τσίπρα στο συνέδριο «ή τώρα ή ποτέ», σημαίνει ή άμεση ρύθμιση του χρέους ή εκλογές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου