Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2016

Τέλος στα επιδόματα που λαμβάνουν μετανάστες από χώρες της ΕΕ βάζει η Γερμανία

Η Γερμανική κυβέρνηση αποφάσισε διά νόμου να περιορίσει δραστικά την πρόσβαση σε κοινωνικά επιδόματα των μεταναστών από άλλα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η κατάρτιση του Γερμανικού νόμου ξεκίνησε από τον Απρίλιο. Έτσι η Γερμανία συγχρονίστηκε με την Μεγάλη Βρετανία στο θέμα αυτό, καθώς ο πρώην πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον είχε προωθήσει τη λήψη μέτρων με στόχο τη μείωση των αφίξεων ευρωπαίων μεταναστών στη Βρετανία.

Σύμφωνα με τον νέο νόμο, οι ευρωπαίοι πολίτες που ζουν στη Γερμανία, αλλά δεν έχουν εργασία, δεν θα δικαιούνται να λαμβάνουν κοινωνικά επιδόματα, παρά μόνο μετά τη συμπλήρωση 5 ετών νόμιμης παραμονής τους στη χώρα.

Πάντως, όσοι επηρεάζονται από τον νέο νόμο, θα έχουν το δικαίωμα να ζητήσουν ένα μεταβατικό επίδομα, διαρκείας ενός μήνα!
 


«Ο νόμος είναι ξεκάθαρος: όποιος ζει εδώ (σ.σ. στη Γερμανία), εργάζεται και πληρώνει (σ.σ. ασφαλιστικές) εισφορές, έχει επίσης δικαίωμα να λαμβάνει επιδόματα από το σύστημα κοινωνικής πρόνοιας. Όποιος δεν έχει εργαστεί ποτέ εδώ (σ.σ. στη Γερμανία) και εξαρτάται από την οικονομική βοήθεια του δημοσίου για να ζήσει, υπερισχύει μια αρχή: τα επιδόματα πρέπει να ζητούνται από την πατρίδα του καθένα» δήλωσε η Υπουργός Εργασίας της Γερμανίας
Andrea Nahles, που ανήκει στους Σοσιαλδημοκράτες (SPD).

Η Υπουργός Εργασίας της Βαυαρίας Emilia Müller δήλωσε για το θέμα:
«Είναι στη σωστή κατεύθυνση το ότι η κ. Νάλες κλείνει την στρόφιγγα στην ανεξέλεγκτη μετανάστευση στο κοινωνικό μας σύστημα, που άνοιξε από το ομοσπονδιακό δικαστήριο. Η Βαυαρία θα προτιμούσε η περίοδος αναμονής να είναι πενταετής για τους νόμιμους μετανάστες στη Γερμανία και όχι μόνο για όσους μένουν μόνιμα για 5 χρόνια στη Γερμανία».

Το νομοσχέδιο αναμένεται να υιοθετηθεί από την Γερμανική ομοσπονδιακή Βουλή.

Η Γερμανία αντιστάθηκε για αρκετό καιρό στη λήψη ενός τέτοιου μέτρου, το οποίο πολλοί θεωρούν ότι αποτελεί διάκριση, με δεδομένη την θεμελιώδη αρχή της ελευθερίας της κίνησης των προσώπων στην ΕΕ. Όμως, άλλαξε άποψη, αφού ένα ομοσπονδιακό δικαστήριο αποφάνθηκε στα τέλη του 2015, πως κάθε πολίτης χώρας μέλους της ΕΕ, ακόμη και εάν δεν έχει δουλειά, έχει δικαίωμα να λαμβάνει κοινωνικά επιδόματα για 6 μήνες. Η απόφαση ανησύχησε τους δήμους, οι οποίοι χρηματοδοτούν τα κοινωνικά επιδόματα. Ταυτόχρονα, προκλήθηκε ανησυχία και περί μαζικής έλευσης πολιτών χωρών της ΕΕ που το βιοτικό επίπεδο τους είναι χαμηλό, όπως η Ρουμανία και η Βουλγαρία.

Στην Ελλάδα, όποιος ζητήσει την εφαρμογή ενός παρόμοιου νόμου, όποιος τολμήσει να πει πως θα πρέπει πρώτα να παρέχεται στέγη, τροφή και κάποιο επίδομα στους άστεγους Έλληνες που έχασαν τα σπίτια τους και τη δουλειά τους και μετά, εάν περισσεύουν χρήματα, να υπάρχουν παρόμοιες παροχές προς τους αλλοδαπούς, ιδίως προς τους παράνομους και νομιμοποιημένους μετανάστες που δεν προέρχονται από κάποια χώρα μέλος της ΕΕ, αμέσως θα στολιστεί από τους ψευτοπροοδευτικούς και τους οπαδούς της Νέας Τάξης Πραγμάτων με κοσμητικά επίθετα του τύπου, ρατσιστής, ξενοφοβικός, φασίστας και άλλα…



Με πληροφορίες από την Deutsche Welle και τον  ΣΚΑΪ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου