Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2016

Πολιτικός με νικάμπ (φερετζέ) στη Βοσνία ζητά την ψήφο του λαού

Μία πολιτικός στη Βοσνία που φορά νικάμπ (niqab) που καλύπτει ολόκληρο το πρόσωπό της εκτός από τα μάτια, ζητά την ψήφου του λαού στις επερχόμενες εκλογές.

Η Indira Sinanovic υποστηρίζει πως θέλει να βοηθήσει τους φτωχούς και να σπάσει την προκατάληψη κατά όσων γυναικών φορούν νικάμπ. Η 37χρονη δημοσιογράφος και μητέρα 2 παιδιών καταβαίνει υποψήφια στην πόλη Zividovici που βρίσκεται περίπου 100 χιλιόμετρα βόρεια της πρωτεύουσας Σαράγιεβο.

Κατά την προεκλογική της εκστρατεία δηλώνει πως επιθυμεί να βοηθήσει τις κοινωνικά ευπαθείς οικογένειες καθώς γνώρισε τα προβλήματά τους μέσα από την εθελοντική κοινωνική εργασία που προσέφερε. Επίσης θέλει να σταματήσει τις διακρίσεις κατά των γυναικών που φορούν μαντήλα (hijab) και να αποκαταστήσει την δημόσια εικόνα τους.



Στην Βοσνία δεν υπάρχουν νόμοι κατά της μπούρκας ή του νικάμπ, αλλά πρόσφατα υπήρξε απόφαση πως οι δικαστές δεν μπορούν να φορούν μαντήλα, νικάμπ ή μπούρκα.

Η Sinanovic μάχεται επίσης την απαγόρευση της μπούρκας και του νικάμπ στην Ευρώπη και πιστεύει πως είναι δικαίωμα των πολιτών να φορούν ό,τι θέλουν.

Στο παρελθόν έχει πέσει και η ίδια θύμα διάκρισης εξαιτίας της αμφίεσής της, ενώ την έχουν κοροϊδέψει αποκαλώντας την «νίντζα» ή «τρομοκράτη» και της φώναζαν να μεταναστεύσει στο Αφγανιστάν ή τη Συρία.



Παρόλο που στη Βοσνία κυριαρχεί το φιλελεύθερο το Ισλάμ, ενώ η χώρα είναι ένα κράμα Χριστιανών Ορθόδοξων, Χριστιανών Καθολικών και Μουσουλμάνων, σημειώθηκε ραγδαία άνοδος του ριζοσπαστικού Ισλάμ μετά τον πόλεμο κατά τη δεκαετία του 1990.
 
Οι Άραβες πολεμιστές μουτζαχεντίν που ήρθαν να βοηθήσουν τους μουσουλμάνους της Βοσνίας κατά τον πόλεμο, έφεραν μαζί τους πολύ συντηρητικές συνήθειες, καθώς επίσης και πολλά εκατομμύρια από τη Σαουδική Αραβία, που χρησίμευσαν για τη δημιουργία νέων συντηρητικών τζαμιών.

Τον περασμένο Νοέμβριο, στα προάστια του Σαράγιεβο, 2 Βόσνιοι στρατιώτες σκοτώθηκαν και 3 πολίτες τραυματίστηκαν από επίθεση φανατικού Ισλαμιστή που φώναζε «ο Θεός είναι μεγάλος» (Allahu Akbar).

Με πληροφορίες από το Reuters και το Russia Today

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου