Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2016

BBC: Οι Έλληνες έφτασαν στην Κίνα 1500 χρόνια πριν τον Μάρκο Πόλο

Οι επαφές της Κίνας με την Δύση ξεκίνησαν πολύ πριν ο Ευρωπαίος εξερευνητής Μάρκο Πόλο, φτάσει στην Κίνα, σύμφωνα με τις νέες έρευνες των αρχαιολόγων.

Σύμφωνα με πρωτοσέλιδο άρθρο του BBC, οι αρχαιολόγοι πιστεύουν πως η έμπνευση για τον πήλινο στρατό (από τερακότα) που βρέθηκε το 1974 στην Κίνα, προέρχεται από τους αρχαίους Έλληνες! Πιθανότατα αρχαίοι Έλληνες γλύπτες, εκπαίδευσαν ντόπιους στην κατασκευή αγαλμάτων σε φυσικό μέγεθος τον Τρίτο Αιώνα προ Χριστού.


Το ταξίδι του Μάρκο Πόλο στην Κίνα τον 13ο αιώνα μετά Χριστό, θεωρείται το πρώτο ταξίδι Ευρωπαίου στην χώρα. «Τώρα έχουμε ενδείξεις πως υπήρχαν στενές επαφές μεταξύ του Πρώτου Αυτοκράτορα και της Δύσης πριν το επίσημο άνοιγμα του Δρόμου του Μεταξιού. Αυτό έγινε πολύ νωρίτερα από όσο πιστεύαμε» δήλωσε ο επικεφαλής αρχαιολόγος Li Xiuzhen, από το Μουσείο- Μαυσωλείο του Αυτοκράτορα Qin Shi Huang.

Μια άλλη μελέτη δείχνει πως συγκεκριμένο Ευρωπαϊκό μιτοχονδριακό DNA έχει βρεθεί – ανιχνευθεί σε δυτική Κινεζική επαρχία Xinjiang (Ξινγιάνγκ), δείχνοντας πως δυτικοί μπορεί να είχαν εγκατασταθεί στην περιοχή, να έζησαν και να πέθαναν εκεί, πριν και κατά τη διάρκεια της εποχής του Πρώτου Αυτοκράτορα.

Ο Qin Shi Huang έζησε το 259-210 π.Χ. και είναι αυτός που ένωσε την Κίνα και γι’ αυτό ονομάστηκε Πρώτος Αυτοκράτορας.



Το 1974 αγρότες ανακάλυψαν τον στρατό των 8.000 πήλινων αγαλμάτων του πρώτου Κινέζου Αυτοκράτορα Qin Shi Huang, σε απόσταση μικρότερη από 1,5 χιλιόμετρο από τον τάφο του.

Όμως, δεν υπήρχε στην Κίνα παράδοση για την κατασκευή αγαλμάτων σε ανθρώπινες διαστάσεις πριν την κατασκευή του τάφου.

Τα πρώτα Κινεζικά αγάλματα ήταν απλές φιγούρες μεγέθους 20 εκατοστών.



Για να εξηγήσει πως μπορεί να έγινε μια τόσο μεγάλη αλλαγή στην ικανότητα κατασκευής μεγάλων αγαλμάτων, ο Dr Xiuzhen πιστεύει πως υπήρξαν επιρροές εκτός Κίνας.

«Πιστεύουμε πως ο Πήλινος Στρατός, οι ακροβάτες και τα χάλκινα αγάλματα που βρέθηκαν στην περιοχή, έχουν εμπνευστεί από τους αρχαίους Έλληνες γλύπτες και την αρχαία Ελληνική τέχνη» είπε ο Dr Xiuzhen.



Ο καθηγητής Lukas Nickel του Πανεπιστημίου της Βιέννης υποστηρίζει πως τα αγάλματα του τσίρκου των ακροβατών που βρέθηκαν πρόσφατα στον τάφο του Πρώτου Αυτοκράτορα, υποστηρίζουν αυτή την θεωρία.

Ο Lukas Nickel πιστεύει πως ο Πρώτος Αυτοκράτορας επηρεάστηκε από την άφιξη Ελληνικών αγαλμάτων στην Κεντρική Ασία τον τα χρόνια μετά τον Μέγα Αλέξανδρο, που πέθανε το 323 π.Χ.

«Φαντάζομαι πως ένας Έλληνας γλύπτης μπορεί να βρέθηκε στην περιοχή και να εκπαίδευσε τους ντόπιους» είπε ο Lukas Nickel.

Άλλες ανακαλύψεις περιλαμβάνουν ενδείξεις πως ο τάφος του Πρώτου Αυτοκράτορα είναι πολύ μεγαλύτερος από ότι πιστευόταν αρχικά και 200 φορές μεγαλύτερος από την Κοιλάδα των Βασιλέων στην Αίγυπτο.

Επίσης, περιλαμβάνονται τα ακρωτηριασμένα υπολείμματα γυναικών, που πιστεύεται πως ήταν υψηλόβαθμες παλλακίδες του Πρώτου Αυτοκράτορα και το κρανίο ενός άνδρα με μια βαλλίστρα ενσωματωμένη σ’ αυτό.

Το κρανίο πιστεύεται πως ανήκει στο μεγαλύτερο γιο του Πρώτου Αυτοκράτορα, που πιθανόν να σκοτώθηκε μαζί με άλλους κατά την μάχη για την κατάληψη της εξουσίας μετά τον θάνατο του αυτοκράτορα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου