Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2016

Οι Ούγγροι ψήφισαν κατά των μεταναστών, αλλά η συμμετοχή δεν έφτασε το 50%

Πολιτική νίκη, αλλά μισή νίκη χαρακτηρίζεται το αποτέλεσμα του Ουγγρικού δημοψηφίσματος για τον πρωθυπουργό της χώρας Βίκτωρ Όρμπαν.

Με 98,3% ο Ουγγρικός λαός απέρριψε την υποχρεωτική μετεγκατάσταση προσφύγων και όσων αιτούνται άσυλο στη χώρα. Μόλις το 1,7% ψήφισε υπέρ. Όμως η μικρή συμμετοχή στο δημοψήφισμα, που ήταν μόλις 43,8% δεν το καθιστά έγκυρο και δεσμευτικό.

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός υποσχέθηκε πως η βούληση του λαού θα κατοχυρωθεί και συνταγματικά, ώστε προστατευθεί η ακεραιότητα της Ουγγαρίας και να μην μπορούν οι Βρυξέλες να επιβάλλουν την υποχρεωτική μετεγκατάσταση προσφύγων και μεταναστών στη χώρα.

Ο Βίκτωρ Όρμπαν, που επιζητεί περισσότερη ανεξαρτησία μέσα στην ΕΕ, αλλά και να μην χαθεί η οικονομική βοήθεια της ΕΕ προς την Ουγγαρία, μπορεί πλέον να διαπραγματευτεί με τις Βρυξέλες με διαφορετικό τρόπο την υποχρεωτική μετεγκατάσταση των προσφύγων και των μεταναστών στη χώρα του, καθώς τουλάχιστον το 40% των Ούγγρων υποστηρίζει την πολιτική του. Όμως, η μη προσέλευση τουλάχιστον του 50% των ψηφοφόρων, δίνει τη δυνατότητα και στις Βρυξέλες να πιέσουν την Ουγγαρία.

Σύμφωνα με το σχέδιο της ΕΕ, η Ουγγαρία θα υποχρεωθεί να δεχθεί από άλλες χώρες 1.294 ανθρώπους που ζητούν άσυλο. Μέχρι στιγμής όμως, κανένας από αυτούς δεν έχει φτάσει στην Ουγγαρία. Όπως και ελάχιστοι από τους 160.000 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν μετεγκατασταθεί σε άλλη Ευρωπαϊκή χώρα.

Παρόλο που η Ουγγαρία υποχρεούται (σύμφωνα με το σχέδιο) να δεχτεί ένα μικρό αριθμό αλλοδαπών (1.294), πάνω από 200.000 άνθρωποι υπέβαλλαν αίτηση ασύλου στη χώρα, οι περισσότεροι εκ των οποίων ήδη έχουν πάει σε άλλη Ευρωπαϊκή χώρα, όπου απολαμβάνουν περισσότερα προνόμια.

Η Ουγγαρία αποτέλεσε χώρα διέλευσης για τα 1,8 εκατομμύρια προσφύγων και μεταναστών που εισήλθαν πέρυσι στην ΕΕ. Όμως, εξαιτίας της κατασκευής φραχτών στα νότια σύνορα της χώρας, οι πρόσφυγες και οι μετανάστες τελικά εγκλωβίστηκαν στις χώρες εισόδου στην ΕΕ, την Ελλάδα και την Ιταλία.



Με πληροφορίες από το Russia Today και τους New York Times

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου