Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2016

4η Σύνοδος Κορυφής Αιγύπτου - Ελλάδας - Κύπρου

Πραγματοποιήθηκε η τέταρτη σύνοδος κορυφής μεταξύ Αιγύπτου, Ελλάδας και Κύπρου. Οι τρεις ηγέτες, Αμπτνέλ Φατχ Αλ Σίσι, Αλέξης Τσίπρας και Νίκος Αναστασιάδης, συνέχισαν τις συνομιλίες τους, σε εξαιρετικό κλίμα, για κοινή αντιμετώπιση μιας σειράς θεμάτων.

Οι τρεις ηγέτες συζήτησαν και συμφώνησαν να προωθήσουν περαιτέρω τη συνεργασία των τριών χωρών στο εμπόριο, τις υποδομές, την ενέργεια, τον τουρισμό, τη γεωργία, την τεχνολογία, την διαλιμενική συνεργασία και την ασφάλεια.

Με τη διακήρυξη του Καΐρου, που υιοθέτησαν οι τρεις αρχηγοί, επιβεβαιώνεται ότι η τριμερής συνεργασία προάγει την εφαρμογή του διεθνούς δικαίου και την ενίσχυση της ασφάλειας της ειρήνης και της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Οι ηγέτες της Αιγύπτου, της Ελλάδας και της Κύπρου συζήτησαν για τη δυνατότητα εμβάθυνσης της συνεργασίας και τη μεταφορά φυσικού αερίου από τα σημαντικά κοιτάσματα της Αιγύπτου και της Κύπρου προς την Ευρώπη, καθώς και για την ολοκλήρωση της οριοθέτησης των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών.

Μεγάλο μέρος των συνομιλιών αφιερώθηκε στις περιφερειακές εξελίξεις, στον αναγκαίο συντονισμό των τριών χωρών σε θέματα ασφάλειας αλλά και στη συνεργασία τους για την αλληλοπροώθηση θέσεων σε διεθνείς οργανισμούς.

Οι τρεις ηγέτες τόνισαν την ανάγκη για άμεση κατάπαυση των εχθροπραξιών στη Συρία, εξασφάλιση ειρήνης και σταθερότητας στη χώρα, όπως και στη Λιβύη, με αποφασιστική αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και των γενεσιουργών αιτιών της.

Ταυτόχρονα δηλώθηκε πως το μεταναστευτικό ρεύμα θα πρέπει να αντιμετωπιστεί συνολικά σε συνεργασία με την ΕΕ, με τη μείωση των κινήτρων της παράνομης μετανάστευσης, τη δίωξη των δικτύων λαθρεμπόρων, τη λήψη άμεσης δράσης για την πρόληψη περαιτέρω απωλειών ζωών των μεταναστών, την επανεξέταση των δυνατοτήτων ασφαλούς και νόμιμης επανεγκατάστασης των ανθρώπων και την εξάλειψη της φτώχειας, ιδίως με την ενίσχυση της κοινωνικοοικονομικής ανάπτυξης και τη δημιουργία ευκαιριών.

Οι ηγέτες των τριών χωρών επανέλαβαν τη σημασία της δίκαιης επίλυσης του Παλαιστινιακού ζητήματος και υπογράμμισαν την ανάγκη για έναρξη αξιόπιστων ειρηνευτικών συνομιλιών, που θα οδηγήσουν στην εγκαθίδρυση ενός βιώσιμου Παλαιστινιακού κράτους επί τη βάση των συνόρων του 1967 και με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ.



Ο Νίκος Αναστασιάδης ενημέρωσε τους δυο αρχηγούς για τις εξελίξεις στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού και εξήγησε πού βρίσκονται οι συγκλίσεις και πού οι διαφωνίες. Επίσης ευχαρίστησε και τους δύο ηγέτες για την συνεχή στήριξή τους στη δίκαιη λύση του Κυπριακού προβλήματος βάσει των ψηφισμάτων του ΟΗΕ.

Ο
Αμπτνέλ Φατχ Αλ Σίσι δήλωσε ευχαριστημένος με τη μέχρι στιγμής συνεργασία των τριών χωρών ενώ είπε πως θα επιταχυνθούν οι διαδικασίες συνεργασίας στην ενέργεια, την προστασία του περιβάλλοντος στη Μεσόγειο, τη σύσφιξη της συνεργασίας μεταξύ των λιμένων, τη γεωργία και τον τουρισμό.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε εμμέσως και στην Τουρκία και τα προβλήματα που δημιουργεί στην περιοχή:

«Υπογραμμίσαμε εκ νέου την ανάγκη σεβασμού του διεθνούς δικαίου και ιδιαίτερα της αρχής της καλής γειτονίας, ως βάση για την ανάπτυξη των σχέσεων των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου. Το τελευταίο διάστημα είναι εξαιρετικά ανησυχητικό το γεγονός ότι ακούγονται φωνές από την περιοχή μας που κινούνται στην αντίθετη κατεύθυνση και εγείρουν ακόμα και ζητήματα αμφισβήτησης θεμελιωδών διεθνών συνθηκών. Πιστεύω ότι η απάντηση σε οποιαδήποτε τέτοια αμφισβήτηση πρέπει να είναι κοινή, απολύτως σαφής και αταλάντευτη, τόσο από την πλευρά της διεθνούς κοινότητας, όσο και από την πλευρά όλων των γειτονικών χωρών, που έχουν ως μοναδικό στόχο τη διατήρηση της σταθερότητας, της ασφάλειας και της συνεργασίας στην περιοχή. Ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου είναι αυτονόητη προϋπόθεση για την εξασφάλιση της σταθερότητας στην περιοχή μας, καθώς και η μόνη δυνατή βάση για την ανάπτυξη των σχέσεων συνεργασίας και φιλίας ανάμεσα στις χώρες μας».



Οι τρείς ηγέτες, Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι, Αλέξης Τσίπρας και Νίκος Αναστασιάδης, υπέγραψαν και την Διακήρυξη του Καΐρου, όπου αποτυπώνεται η συμφωνία για την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των τριών χωρών, προκειμένου να προωθηθεί μια τριμερής εταιρική σχέση σε διάφορους τομείς κοινού ενδιαφέροντος και να εργασθούν από κοινού για την προώθηση της ειρήνης, της σταθερότητας, της ασφάλειας και της ευημερίας στην περιοχή της Μεσογείου.

Με την Διακήρυξη, οι αρχηγοί συμφώνησαν να εργαστούν για την υλοποίηση σχεδιασμένων έργων στους τομείς της ενέργειας, των θαλάσσιων μεταφορών, του τουρισμού και της γεωργίας.

Συμφώνησαν επίσης, ότι «οι κατευθυντήριες αρχές της τριμερούς εταιρικής σχέσης είναι ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου και διά των σκοπών και αρχών που καθιερώνονται στο Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, συμπεριλαμβανομένης της δέσμευσης για φιλικές σχέσεις, τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια, το σεβασμό της κυριαρχίας, της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας των κρατών».

Οι τρεις αρχηγοί εξέφρασαν την επιθυμία τους να ενισχύσουν τη συνεργασία τους μέσα από μια σειρά συμφωνιών σχετικά με την εκμετάλλευση και τη μεταφορά του φυσικού αερίου, όπου η ανακάλυψη των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, θα χρησιμεύσει ως καταλύτης για την περιφερειακή σταθερότητα και ευημερία


Τέλος, τόνισαν ότι αυτή η συνεργασία βασίζεται στις καθιερωμένες αρχές του διεθνούς δικαίου, ιδίως τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS) και επανέλαβαν τη βούλησή τους να συνεχίσουν τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις για την οριοθέτηση των κοινών θαλάσσιων συνόρων τους.

Η 5η Τριμερής Σύνοδος Αιγύπτου, Ελλάδας και Κύπρου θα πραγματοποιηθεί στη Λευκωσία, τον επόμενο χρόνο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου