Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2016

Αποφασίζεται η κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου East Med

Συνάντηση των αρμοδίων υπουργών Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ έγινε στην Αθήνα εχθές Τετάρτη, με σκοπό να εξεταστούν οι τρόποι μεταφοράς του φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου στην Ευρώπη, μέσω Ελλάδας.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, κατά τη χθεσινή συνάντηση συμφωνήθηκαν τα επόμενα βήματα για την προώθηση της κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου East Med, που σχεδιάζεται να μεταφέρει αέριο από τα κοιτάσματα της Ανατολικής Μεσογείου προς την Ευρώπη μέσω Ελλάδας. Στα τέλη Οκτωβρίου θα παρουσιαστεί η οικονομική και τεχνική μελέτη για τον υποθαλάσσιο αγωγό.

Συζητήθηκε επίσης η ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με την ηπειρωτική Ελλάδα, που περιλαμβάνεται στον προγραμματισμό του ΑΔΜΗΕ και στη συνέχεια με την Κύπρο και το Ισραήλ.

Επίσης συζητήθηκε ο νέος σταθμός υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη, που ίσως τελικά γίνει ο αποδέκτης του υγροποιημένου αερίου και του Ισραήλ.

Οι τρεις Υπουργοί, ο Έλληνας Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης, ο Ισραηλινός Υπουργός Εθνικών Υποδομών, Ενέργειας και Υδάτων Yuval Steinitz και ο Κύπριος Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λακκοτρύπης φάνηκαν ιδιαίτερα ικανοποιημένοι μετά την συνάντηση.

Στις δηλώσεις του, ο κ. Σκουρλέτης είπε ότι από τη συζήτηση αναδείχθηκε η δυνατότητα της Ελλάδας να αναδειχθεί σε πύλη εισόδου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το φυσικό αέριο.

Ο κ. Λακκοτρύπης ανέφερε πως «στόχος είναι να κάνουμε την Ανατολική Μεσόγειο απαραίτητη για την ΕΕ και την ΕΕ απαραίτητη για την Ανατολική Μεσόγειο» και επεσήμανε ότι η συζήτηση δεν αφορά μόνο τις ποσότητες φυσικού αερίου που έχουν ανακαλυφθεί, αλλά και τις προοπτικές που διανοίγονται στο μέλλον με τις νέες έρευνες για υδρογονάνθρακες.

Από την πλευρά του ο κ. Steinitz τόνισε ότι η συνεργασία των τριών χωρών είναι καλύτερη από ποτέ και όχι μόνο στον ενεργειακό τομέα. Σημείωσε επίσης ότι η ηλεκτρική διασύνδεση θα βελτιώσει την ασφάλεια εφοδιασμού και πρόσθεσε ότι ο υποθαλάσσιος αγωγός φυσικού αερίου είναι υπό εξέταση και έχουν ήδη γίνει οι πρώτες συζητήσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο υπουργός Υποδομών και Ενέργειας του Ισραήλ, Yuval Steinitz, από το βήμα ενεργειακού συνεδρίου στην Αθήνα, το Ισραήλ εξετάζει εκτός από την κατασκευή του υποθαλάσσιου αγωγού φυσικού αερίου και την περίπτωση της εξαγωγής του προς την Αίγυπτο, την μετατροπή του αερίου σε υγροποιημένη μορφή και την επανεξαγωγή του, προφανώς προς την Ελλάδα και την Αλεξανδρούπολη.

Αναφερόμενος στον υποθαλάσσιο αγωγό East Med, την κατασκευή του οποίου προωθούν η Ελλάδα και η ΕΕ, ο κ. Steinitz διευκρίνισε ότι «μπορεί σ’ αυτή τη φάση το εγχείρημα να φαίνεται πολύ ακριβό, αλλά εφόσον υπάρξουν νέες ανακαλύψεις κοιτασμάτων, μπορεί να αποδειχθεί οικονομικό».

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, συμπλήρωσε ο Ισραηλινός Υπουργός, το μεγαλύτερο μέρος των κοιτασμάτων της ανατολικής Μεσογείου δεν έχει ακόμη ανακαλυφθεί, καθώς τα πιθανά αποθέματα προσδιορίζονται σε 10 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα.

Όπως έγινε γνωστό, τον Δεκέμβριο στην Ιερουσαλήμ θα γίνει νέα τριμερής συνάντηση Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ, σε επίπεδο αρχηγών κρατών.


Η συνεργασία Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ και Αιγύπτου προχωρά με άριστο τρόπο. Τα κάρδη από τα ενεργειακά κοιτάσματα ενώνουν τις 4 χώρες. Εφόσον οι συμφωνίες υλοποιηθούν, τότε οι 4 χώρες θα περάσουν σε μια νέα εποχή με προοπτικές ευημερίας για τους λαούς τους.

Διαβάστε επίσης:
Κύπρος και Αίγυπτος υπέγραψαν συμφωνία μεταφοράς φυσικού αερίου με υποθαλάσσιο αγωγό



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου