Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2016

Σκληραίνει στάση ως προς τη μετανάστευση και των Ευρωπαίων η Βρετανία

Στο δρόμο για το Πεκίνο, για τη συνάντηση των G20, η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι μίλησε στους δημοσιογράφους για το νέο σύστημα που θα ήθελε να εφαρμοστεί στην Βρετανία, σε σχέση με όσους θέλουν να μεταναστεύσουν στη χώρα.

Σύμφωνα με τη Βρετανική εφημερίδα Guardian η κ. Μέι ρωτήθηκε εάν το σύστημα αποδοχής (νόμιμων) μεταναστών που βασίζεται στα προσόντα τους ήταν αποτελεσματικό και εάν πλέον το σύστημα θα σταματούσε να είναι προνομιακό για τους πολίτες των κρατών μελλών της ΕΕ.

Απαντώντας, η Βρετανίδα πρωθυπουργός είπε πως «ένα από τα θέματα είναι εάν το σύστημα με τη συγκέντρωση μορίων λειτουργεί».

«Θα εργαστώ για την καλύτερη δυνατή συμφωνία με την ΕΕ για τη σχέση μας μετά την αποχώρηση» δήλωσε η Τερέζα Μέι, σε σχέση με τη μετανάστευση.

Πριν το δημοψήφισμα η Τερέζα Μέι, που είχε υποστηρίξει την παραμονή της χώρας στην ΕΕ, είχε δηλώσει πως «το Brexit σημαίνει Brexit» αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει αποκαλύψει τις προθέσεις της για το σύστημα που θα ακολουθηθεί σε σχέση με τη μετανάστευση των πολιτών των χωρών της ΕΕ.

Οι οπαδοί του Brexit, που σήμερα είναι Υπουργοί της κυβέρνησης της Τερέζα Μέι όπως οι Boris Johnson, Andrea Leadsom και Priti Patel, υποσχέθηκαν στους ψηφοφόρους πως το Brexit θα σήμαινε τη δημιουργία ενός συστήματος μετανάστευσης σαν του Αυστραλιανού, που βασίζεται στη συλλογή μορίων.

Η προεκλογική υπόσχεση έλεγε πως η μοριοδότηση θα γινόταν με βάση τα προσόντα χωρίς διάκριση στην εθνικότητα, καθιστώντας ξεκάθαρο πως οι πολίτες της ΕΕ δεν θα λάμβαναν ειδικό καθεστώς με προνόμια για να μεταναστεύσουν στη Βρετανία.

Όμως η Τερέζα Μέι δεν φαίνεται να είναι ικανοποιημένη με αυτό το σύστημα.

Όταν ρωτήθηκε η Βρετανίδα πρωθυπουργός για το εάν η μη εγκαθίδρυση του συστήματος των μορίων θα αποτελούσε εξαπάτηση των ψηφοφόρων, απάντησε πως πιστεύει πως «οι ψηφοφόροι επιθυμούν τον έλεγχο των συνόρων και της διακίνησης των Ευρωπαίων πολιτών προς τη Βρετανία».

Κατά την περίοδο πριν το δημοψήφισμα, η Τερέζα Μέι ήταν αρνητική ως προς τη δημιουργία συστήματος μορίων για τη μετανάστευση.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters και τον εκπρόσωπο τής Τερέζα Μέι, η Βρετανία προτίθεται να ακολουθήσει ένα σύστημα που θα δίνει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να αποφασίζει ποιος θα εισέρχεται στη χώρα, ενώ το σύστημα με τα μόρια που δίνει αυτόματα το δικαίωμα στην μετανάστευση, δεν θα υιοθετηθεί.

Η Τερέζα Μέι έχει δηλώσει πως δεν υποστηρίζει ένα σύστημα μορίων που θα βασίζεται σε παράγοντες όπως η μόρφωση και τα προσόντα.

«Το σύστημα με τα μόρια θα έδινε το δικαίωμα σε ξένους υπηκόους να εισέλθουν στη Βρετανία εάν πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια. Το σύστημα μετανάστευσης που θα ταίριαζε στη Βρετανία θα είναι αυτό που θα καθιστά σαφές πως για το ποιος έρχεται στη χώρα θα αποφασίζει η κυβέρνηση» δήλωσε ο εκπρόσωπος της Βρετανίδας πρωθυπουργού.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου