Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2016

Νέα τεράστια κοιτάσματα πετρελαίου επιβεβαιώνουν οι έρευνες στην Ελλάδα

Την ύπαρξη ενός τεράστιου κοιτάσματος πετρελαίου στα βάθη του Πατραϊκού Κόλπου επιβεβαιώνει η επεξεργασία των τρισδιάστατων σεισμικών ερευνών που πραγματοποίησαν τα ΕΛΠΕ στην περιοχή και ολοκληρώνεται το επόμενο διάστημα στο Λονδίνο.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Καθημερινή, πρόκειται για κοίτασμα με πιθανολογούμενα αποθέματα 80-100 εκατομμυρίων βαρελιών απολήψιμου πετρελαίου, ενώ η επεξεργασία των σεισμικών υψηλής ευκρίνειας συνεχίζεται για να διαπιστωθεί εάν ο βυθός του Πατραϊκού κρύβει πράγματι και δεύτερο κοίτασμα αντίστοιχης δυναμικότητας, σύμφωνα με τις γεωλογικές ενδείξεις.

Τα έσοδα του Ελληνικού Δημοσίου για κάθε κοίτασμα 100 εκατ. βαρελιών εκτιμώνται σε περίπου 300 εκατ. ευρώ ετησίως (0,2% του ΑΕΠ) για 25 χρόνια.

Με τα πρώτα ενθαρρυντικά αποτελέσματα στο χέρι, τα ΕΛΠΕ έχουν αρχίσει ήδη να προγραμματίζουν την πρώτη γεώτρηση, η οποία είναι πολύ πιθανό να γίνει με τα γεωτρύπανα μεγάλης πετρελαϊκής εταιρείας.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επιβεβαιώνονται από πηγές του ομίλου, ενδιαφέρον για την περιοχή του Πατραϊκού Κόλπου έχουν εκφράσει κολοσσοί της πετρελαϊκής αγοράς, όπως η Exxon Mobil, η Shell, η BP, η Total και η Repsol και είναι πολύ πιθανό η πρώτη συμφωνία να κλείσει μέσα στο 2017.

Το ενδιαφέρον των πολυεθνικών εταιρειών επεκτείνεται στην περιοχή του Ιονίου, όπου τα ΕΛΠΕ αναμένουν από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας την αξιολόγηση των προσφορών που έχουν υποβάλει χωρίς συμμετοχή τρίτου για το οικόπεδο «1» ΒΔ της Κέρκυρας και το οικόπεδο «10» ΝΑ της Ζακύνθου και για το οικόπεδο «2» όπου υπέβαλαν προσφορά από κοινού με την Total και την Εdison, αλλά και στις περιοχές ΒΔ Πελοποννήσου και Αρτας-Πρέβεζας, όπου αναμένεται η υπογραφή συμβάσεων παραχώρησης με το Ελληνικό Δημόσιο.

Αφορά δηλαδή μια τεράστια χερσαία και υποθαλάσσια έκταση της Δυτικής Ελλάδας, που παρουσιάζει παρόμοια γεωλογικά χαρακτηριστικά στόχων που έχουν διατρηθεί ήδη στην Ιταλία και την Αλβανία και έχουν εντοπιστεί μεγάλα κοιτάσματα.

Η περιοχή του Βορείου Ιονίου αποτελεί τη νότια προέκταση της πλατφόρμας της Αδριατικής, που φτάνει μέχρι το οριζόντιο ρήγμα της ΒΔ Κεφαλληνίας και στην οποία έχουν ήδη ανακαλυφθεί παραγωγικά κοιτάσματα.

Οι χερσαίες περιοχές της Αρτας-Πρέβεζας, όπως και των Ιωαννίνων που έχει παραχωρηθεί στην Energean Οil, θεωρούνται από τις πιο ελπιδοφόρες καθώς εντάσσονται γεωλογικά στην Ιόνια Ζώνη, όπου στη βόρεια προέκτασή της, στη γειτονική Αλβανία έχουν ανακαλυφθεί σημαντικά κοιτάσματα πετρελαίου και έχει αναπτυχθεί ήδη παραγωγή από μεγάλες πολυεθνικές.

Στην Αλβανία βρίσκονται ήδη η Shell, η Καναδική Petromanas και η επίσης Καναδική Bankers Petroleum, η οποία εξαγοράστηκε προσφάτως από την Κινεζική Geo - Jade Petroleum Corporation, μία από τις μεγαλύτερες ανεξάρτητες εταιρείες έρευνας και παραγωγής πετρελαίου της Κίνας.

Με την κίνηση αυτή φαίνεται η στόχευση της Κίνας στην πετρελαϊκή αγορά των Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, στην οποία συνωστίζονται τα τελευταία χρόνια οι μεγάλες πολυεθνικές.

Η παρουσία στον νέο γύρο παραχωρήσεων της Κύπρου, της Εxxon Mobil, της μεγαλύτερης ιδιωτικής πετρελαϊκής εταιρείας διεθνώς, από κοινού με την Qatar Petroleum, είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα.

Ο πρέσβης της Κίνας στην Ελλάδα, Ζου Ξιαολί μίλησε στην Καθημερινή για την προοπτική συνεργασίας της χώρας του με την Ελλάδα στο ενεργειακό πεδίο.

Ερ.  Θα επενδύσει η Κίνα στην ενέργεια ή και στην έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στην Ελλάδα;

Απ. Είναι ευρέως γνωστό ότι η Ανατολική Μεσόγειος είναι πλούσια σε υδρογονάνθρακες, όπως και ότι η Ελλάδα θέλει να καταστεί ενεργειακός κόμβος.
Οι κινεζικές εταιρείες έχουν ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα στην τεχνολογία, στο κεφάλαιο και στα προϊόντα. Έχουν ήδη εκτεταμένη συνεργασία με Ελληνικές εταιρείες σε φωτοβολταϊκά, αιολική ενεργεία και έργα ηλεκτροπαραγωγής ή σε δίκτυα και εναλλακτικές μορφές μέτρησης ρεύματος.
Η κινεζική κυβέρνηση τις ενθαρρύνει να επεκτείνουν τη συνεργασία στην ενέργεια, και από τη στιγμή που οι δύο πλευρές θα ενισχύσουν την επικοινωνία, τη μεταξύ τους εμπιστοσύνη και θα λάβουν υπόψη η μια το κάθε μέλημα της άλλης,
Κίνα και Ελλάδα θα δημιουργήσουν νέα δεδομένα στην ενεργειακή συνεργασία, συμπεριλαμβανομένης της από κοινού εκμετάλλευσης κοιτασμάτων υδρογονανθράκων.

Η κινητικότητα που αναπτύσσεται στις γειτονικές ΑΟΖ διευκολύνει τη στρατηγική των ΕΛΠΕ για συνεργασίες στον τομέα των υδρογονανθράκων που έχει τεθεί ως στρατηγική προτεραιότητα από τη διοίκηση του ομίλου.

Σημείο εκκίνησης της διαδικασίας για την επίσημη αναζήτηση στρατηγικών εταίρων στα υπό παραχώρηση κοιτάσματα, θα αποτελέσει η ολοκλήρωση των εκκρεμοτήτων με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, καθώς οι συζητήσεις (ανεπίσημα) βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο,.

Μέσα στο επόμενο δίμηνο αναμένεται να υπογραφούν οι συμβάσεις για τις χερσαίες περιοχές και μέχρι το τέλος του χρόνου εκτιμάται ότι θα έχουν επικυρωθεί και από τη Βουλή.

Μεγαλύτερη καθυστέρηση παρουσιάζει η αξιολόγηση των προσφορών για τα οικόπεδα του Ιονίου.

Τα ΕΛΠΕ εξετάζουν τόσο την περίπτωση της αναζήτησης εταίρου για το σύνολο των περιοχών που τους έχουν παραχωρηθεί, όσο και την περίπτωση να ανοίξουν αρχικά την «πόρτα» για κάποιες εκ των περιοχών, συνεχίζοντας τις έρευνες αυτόνομα στις υπόλοιπες, με στόχο να εισπράξουν μεγαλύτερο τίμημα, αναλαμβάνοντας βέβαια και το σχετικό ρίσκο.

Στο σημείο αυτό αξίζει να θυμηθούμε πως οι κ.κ. Γιώργος Παπανδρέου και Θεόδωρος Πάγκαλος, όταν κυβερνούσαν αυτό τον τόπο, ισχυρίζονταν μέσα στην Βουλή πως στην Ελλάδα δεν υπάρχουν πετρέλαια…



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου