Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2016

Παράκαμψη των στενών με ηλεκτρικό σιδηρόδρομο από Αλεξανδρούπολη ως Μπουργκάς

Συμφωνήθηκε η σιδηροδρομική σύνδεση των λιμανιών της Αλεξανδρούπολης και του Μπουργκάς για να εξυπηρετηθεί η μεγάλη ζήτηση μεταφοράς προϊόντων παρακάμπτοντας τα στενά του Βοσπόρου.

Όπως εξήγησε στον Status Radio ο Πρόεδρος του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης  Χρήστος Δούκας, που συμμετείχε στις συναντήσεις που έγιναν μεταξύ της Ελληνικής και της Βουλγαρικής πλευράς, ο σιδηρόδρομος θα είναι ηλεκτροκίνητος από το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης μέχρι το λιμάνι του Μπουργκάς στη Βουλγαρία.

Αναμένονται οι μελέτες των Τρενοσέ, Εργοσέ, Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης και της Βουλγαρικής πλευράς, ώστε να ξεκινήσει το έργο πριν το 2019 για να λάβει Ευρωπαϊκή χρηματοδότηση.



Όταν ολοκληρωθεί το ηλεκτροκίνητο σιδηροδρομικό δίκτυο, θα παρακάμπτει τα στενά του Βοσπόρου σε 6 ώρες.

Σήμερα, τα εμπορευματικά πλοία, χρειάζονται πάνω από 2 μέρες για την ίδια απόσταση.

Το κόστος με τον ηλεκτροκίνητο σιδηρόδρομο περιορίζεται στο 1/7 του κόστους σε σχέση με μεταφορές από ντιζελοκίνητα μέσα!



Ο ηλεκτροκίνητος σιδηρόδρομος αναμένεται να επεκταθεί και βόρεια προς την Βάρνα ή και περισσότερο και επίσης προς τα δυτικά στην Καβάλα και τη Θεσσαλονίκη.

Ταυτόχρονα, αναμένεται να αναβαθμιστεί και να επεκταθεί το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.

Η νέα σιδηροδρομική γραμμή θα ωφελήσει γενικότερα τη συγκοινωνία στον Έβρο και αργότερα στην βορειοανατολική Ελλάδα.

Ο μεγάλος στόχος είναι η ανάδειξη του λιμένα της Αλεξανδρούπολης ως πύλη διαμετακομιστικού εμπορίου, καθώς η πόλη διαθέτει αεροδρόμιο, σιδηρόδρομο και σύγχρονο οδικό δίκτυο (Εγνατία).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου