Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2016

Η Ουγγαρία θα μπορούσε να πιέσει για αλλαγή των συνθηκών της ΕΕ

Η κυβέρνηση της Ουγγαρίας θα μπορούσε να πιέσει την ΕΕ για αλλαγή των συνθηκών, μετά το δημοψήφισμα του Οκτωβρίου. Συγκεκριμένα θα πιέσει για αλλαγή της θεμελιώδους συνθήκης της Λισαβόνας, ώστε να ενδυναμωθεί η εθνική κυριαρχία των κρατών.

Το πρακτορείο Reuters μετέδωσε σήμερα την είδηση επικαλούμενο την Ουγγρική εφημερίδα Nepszabadsag. Το Ουγγρικό δημοψήφισμα στις 2 Οκτωβρίου, έχει θέμα την απόρριψη των εντολών από τις Βρυξέλες σε σχέση με τους μετανάστες.

Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτωρ Όρμπαν, που αντιτίθεται στην μετανάστευση στην ΕΕ, έχει γενικώς καταφέρει να σφραγίσει τα νότια σύνορα της χώρας στους μετανάστες. Αυτό έχει δημιουργήσει τεράστια υποστήριξη στο κόμμα του, που προετοιμάζεται για τις εθνικές εκλογές του 2018.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Nepszabadsag, εάν πάνω από το 50% των 8 εκατομμυρίων Ούγγρων ψηφίσει στο δημοψήφισμα, τότε αυτό θα συνεπάγεται ισχυρή υποστήριξη προς την κυβέρνηση του Όρμπαν και αυτός ως ευρωσκεπτικιστής θα χαλιναγωγήσει τις Βρυξέλες.

Στο ρεπορτάζ, αναφέρεται πως  η Ουγγαρία θα μπορούσε να προτείνει την απαλλαγή των εθνικών κανόνων μετανάστευσης από τις κοινές Ευρωπαϊκές πολιτικές, που επιβάλλουν να μοιραστεί η ευθύνη για τους μετανάστες μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ζόλταν Κόβακς δήλωσε:
«Δεν υπάρχει αλλαγή στην άποψη του πρωθυπουργού, πως αρκετές θεμελιώδεις καταστάσεις έχουν αλλάξει από την υπογραφή της συνθήκης της Λισαβόνας, για τις οποίες η Ευρώπη δεν ήταν προετοιμασμένη», όπως η αποχώρηση της Βρετανίας από την Ένωση και η προσφυγική κρίση.
«Αυτό δικαιολογεί την αναθεώρηση της Συνθήκης της Λισαβόνας. Όμως ο πρωθυπουργός είπε πως η Ουγγαρία μόνη της δεν είναι αρκετά δυνατή για να ξεκινήσει ή να επιβάλλει κάτι τέτοιο» πρόσθεσε ο Κόβακς.

Το 2009, η Συνθήκη της Λισαβόνας έθεσε τα οικονομικά και πολιτικά πλαίσια της ΕΕ, δημιούργησε έναν μόνιμο πρόεδρο και ενδυνάμωσε τις αρμοδιότητες του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες στην σύνοδο της Μπρατισλάβας αποφάσισαν να παρουσιάζουν νέα σχέδια για την επανασφυρηλάτηση της ΕΕ μέχρι τον Μάρτιο.

Όμως, η Βουδαπέστη και η Βαρσοβία ζητούν από τις Βρυξέλες να επιστρέψουν περισσότερες αρμοδιότητες στα κράτη – μέλη.

Ένταση έχει παρατηρηθεί και στις σχέσεις της Γερμανίδας Καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ και των πρώην κομμουνιστικών ανατολικών χωρών που αρνούνται να δεχτούν μουσουλμάνους αιτούντες ασύλου, ενώ η Γερμανία δέχτηκε πέρυσι 1 εκατομμύριο.

Η Πολωνία, η πιο ισχυρή πρώην κομμουνιστική ανατολική χώρα της ΕΕ, έχει πει πως η ΕΕ χρειάζεται μια νέα συνθήκη, καθώς η Ένωση θα πρέπει να αλλάξει ώστε να διατηρήσει την ενότητά της μετά την αποχώρηση της Βρετανίας.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου