Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2016

Τερέζα Μέι στον ΟΗΕ: η Βρετανία έχει δικαίωμα να προστατέψει τα σύνορά της

Έξω από τα δόντια μιλάει η πρωθυπουργός της Βρετανίας στον ΟΗΕ για το θέμα των παράνομων μεταναστών και των προσφύγων, διαχωρίζοντας του μεν από τους δε.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Russia Today, η επικεφαλής της κυβέρνησης της Μεγάλης Βρετανίας πρόκειται να πει στους αρχηγούς των κρατών κατά την γενική συνέλευση του ΟΗΕ πως η Βρετανία έχει δικαίωμα να ελέγχει τα σύνορά της, ενώ αντιτίθεται στην δημιουργία ευκολότερων τρόπων νόμιμης μετανάστευσης.

Η Τερέζα Μέι θα τονίσει στους ηγέτες πως πρέπει να διαχωρίζονται οι πρόσφυγες πολέμου  και οι οικονομικοί μετανάστες. Με το να διευκολύνεται η πρόσβαση των οικονομικών μεταναστών στις δυτικές χώρες, το μόνο που θα επιτευχτεί είναι το να γίνει η ζωή τους τελικά δυσκολότερη, πιστεύει η πρωθυπουργός της Βρετανίας.

Η Τερέζα Μέι θα επιμείνει στο απόλυτο ξεκαθάρισμα του ποια θεωρείται ως «πρώτη ασφαλής χώρα» για τους πρόσφυγες. Η νέα συνθήκη θα επιβάλει στους πρόσφυγες να αιτούνται άσυλο στην πρώτη ασφαλή χώρα, ώστε να σταματήσουν οι ροές των ανεξέλεγκτων και παράνομων μεταναστών.

Λίγο πριν την σύνοδο του ΟΗΕ η κ. Μέι δήλωσε:
«Σήμερα, σε όλο τον κόσμο, βλέπουμε μια άνευ προηγουμένου μετακίνηση πληθυσμών και θα πρέπει να εργαστούμε από κοινού ώστε να βρεθεί μια καλύτερη απάντηση, που θα εστιάζει στις ανθρωπιστικές μας προσπάθειες προς τους πρόσφυγες που είναι απελπισμένοι για ασφάλεια και προστασία και ταυτόχρονα να διατηρηθεί η εμπιστοσύνη του κόσμου στα οικονομικά προνόμια που δίνονται στην ελεγχόμενη και νόμιμη μετανάστευση. Το θέμα είναι επείγον. Περισσότεροι άνθρωποι εκτοπίζονται σήμερα από οποιαδήποτε άλλη εποχή στην σύγχρονη ιστορία και είναι ζωτικής σημασίας να παρέχουμε συνεχή υποστήριξη σε όσους χρειάζονται άμεση προστασία».

Η σύνοδος του ΟΗΕ θα γίνει παρουσία του γενικού γραμματέα Μπαν Κι Μουν και του Μπαράκ Ομπάμα και γίνεται καθώς συμπληρώνονται δύο χρόνια διαπραγματεύσεων πάνω στον νέο κανονισμό για πρόσφυγες και μετανάστες. Μέρος της διαδικασίας περιλαμβάνει και την υπογραφή από τους ηγέτες των χωρών, διακήρυξης προσήλωσης στην προστασία των δικαιωμάτων των προσφύγων και των μεταναστών.

Το περασμένο σαββατοκύριακο, ο πρώην υπουργός εξωτερικών της Βρετανίας Ντέιβιντ Μίλιμπαντ (που ανήκει στους Εργατικούς) ζήτησε από την συντηρητική κυβέρνηση της Βρετανίας, να τετραπλασιάσει τον αριθμό των προσφύγων που θα δεχτεί. Ο Μίλιμπαντ, που ηγείται πλέον της International Rescue Committee, ζήτησε από την Τερέζα Μέι να κάνει περισσότερα.

«Τα πλούσια έθνη πρέπει να μοιραστούν τις ευθύνες με τις φτωχότερες και τις μεσαίες χώρες που περιθάλπουν το 86% των προσφύγων. Πρέπει να αυξηθούν τα κέντρα φιλοξενίας για τους ευπαθείς. Τα κέντρα φιλοξενίας δεν αποτελούν υποκατάστατο του ασύλου, αλλά δημιουργούν νόμιμες οδούς ώστε οι άνθρωποι αυτοί να ξεφύγουν από τους διακινητές», δήλωσε στο Sky news ο κ. Μίλιμπαντ, υπερασπιζόμενος ουσιαστικά την διαδικασία νομιμοποίησης των παράνομων μεταναστών.

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας πρόκειται να ανακοινώσει την αύξηση της συνεισφοράς της Βρετανίας στα κονδύλια για την μετανάστευση προς τις χώρες υποδοχής.

Οι εξαγγελίες της όμως είναι σκληρότερες από αυτές που θα ήθελαν να ακούσουν οι διάφορες «ανθρωπιστικές» οργανώσεις της χώρας, που ζητούν το χαλάρωμα των κριτηρίων μετανάστευσης προς την Βρετανία.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου