Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2016

Υπό διάλυση η ΕΕ

Η σύνοδος της Μπρατισλάβας έφερε στην επιφάνεια τα μεγάλα προβλήματα που ταλανίζουν την ΕΕ. Η λιτότητα, το μεταναστευτικό και η έλλειψη κοινωνικού κράτους είναι τα ζητήματα που ίσως διασπάσουν ή και διαλύσουν το ευρώ και την ένωση.

Η σύνοδος των Μεσογειακών χωρών, η παρεούλα των χωρών του Βίζεγκραντ και η Γερμανία με τους δορυφόρους της έχουν διαφορετικά συμφέροντα και βλέπουν την ΕΕ εντελώς διαφορετικά. Όπως χαριτολογώντας ακούστηκε, κάποιοι «ηγέτες» δεν γνωρίζουν τι θα πει «κοινωνικό κράτος»!

Ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε μετά τη σύνοδο συγκρατημένα αισιόδοξος, αλλά θεωρεί πως η ΕΕ υπνοβατεί! Από την πλευρά του, ο Ματέο Ρέντσι είναι απογοητευμένος και ίσως εξοργισμένος, την ώρα που η οικονομία της Ιταλίας βρίσκεται σε πολύ δύσκολη θέση, ενώ το πρόβλημα με τους παράνομους μετανάστες είναι τεράστιο.

Η εφημερίδα La Repubblica σχολίασε ότι η Ιταλία είναι στα όρια της ρήξης με την Γαλλία και την Γερμανία.

Ο Ματέο Ρέντσι δήλωσε ότι «δεν συμμετείχε στην Συνέντευξη Τύπου με τους Ολάντ και Μέρκελ, διότι δεν συμμερίζεται τα συμπεράσματά τους».
«Δεν θα παίξω ρόλο ήδη γραμμένο, δεν φοβάμαι να πω ότι αυτή την φορά διαφωνώ», είπε ο Ματέο Ρέντσι.
«Δεν κάνω πολεμική, αλλά δεν με ικανοποιούν τα αποτελέσματα της Συνόδου για την ανάπτυξη και την μετανάστευση», τόνισε ο Ιταλός πρωθυπουργός.

«Η Άγκελα δεν μπορεί να μου φέρεται με αυτό τον τρόπο, όπως κάνει με άλλους ηγέτες οι οποίοι δεν κούνησαν ούτε το δακτυλάκι τους για το μεταναστευτικό και την οικονομία», δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός, σύμφωνα με την La Repubblica.

«Σημειώθηκε πολύ μικρό βήμα προόδου. Δεν είναι αρκετό. Αν δεν αλλάξει τις πολιτικές της σε ότι αφορά την μετανάστευση και οικονομία, η Ευρώπη θα αντιμετωπίσει μεγάλο κίνδυνο», έγραψε στο twitter ο Ιταλός πρωθυπουργός μετά την λήξη της συνόδου.

O Ματέο Ρέντσι τόνισε ότι «η Ιταλία χρειάζεται να επιστρέψει στην ανάπτυξη, αλλά είναι και η Ευρώπη, στο σύνολο της, η οποία πρέπει να επιστρέψει στην ανάπτυξη, εγκαταλείποντας την πολιτική της λιτότητας».

Ο Ιταλός πρωθυπουργός αναφέρθηκε με έμφαση και στο υπερβολικό εμπορικό πλεόνασμα της Γερμανίας, το οποίο δεν σέβεται τους ευρωπαϊκούς κανόνες, όπως είπε.


«Αν η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν υπογράψει συμφωνίες με τις Αφρικανικές χώρες για την μετανάστευση, θα το πράξουμε μόνοι μας. Αν το μόνο που κάνει η Ευρωπαϊκή Ακτοφυλακή είναι να μεταφέρει τους μετανάστες στην Σικελία, αυτό δεν μπορεί να συνεχισθεί», υπογράμμισε ο Ματέο Ρέντσι.

Μάλιστα, ο επικεφαλής της Ιταλικής κυβέρνησης,  μιλώντας με τους συνεργάτες του, στάθηκε στο γεγονός ότι κάποιοι Ευρωπαίοι ηγέτες «δεν μπορούν να φέρονται σαν να μην υπήρξε το Brexit»!

Η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται στα πρόθυρα της διάλυσης. Η πολιτική της δημοσιονομικής πειθαρχίας δεν μπορεί να συνεχιστεί. Χρειάζεται κοινωνικό κράτος και ανάπτυξη. Η ανάπτυξη θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας και τελικά πλούτο. Μόνο έτσι θα ξεπεραστεί η οικονομική κρίση.

Εάν ένα ακόμη κράτος αποφασίσει να εγκαταλείψει την ΕΕ, τότε μέσα σε 48 ώρες δεν θα υπάρχει ευρώ, δεν θα υπάρχει Ευρωπαϊκή Ένωση. Αν οι πλούσιοι ηγέτες δεν καταλάβουν σύντομα τις εσφαλμένες πολιτικές που ακολουθούν, τότε όταν καταλάβουν το σφάλμα τους θα είναι αργά. Πολύ αργά για όλους!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου