Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2016

Παγκόσμιο ενδιαφέρον για το εργασιακό 6ωρο και την εφαρμογή του

Παγκόσμιο ενδιαφέρον έχει προκαλέσει το επιτυχημένο πείραμα στη Σουηδία, όπου οι εργαζόμενοι δεν εργάζονται επί 8 ώρες την ημέρα, αλλά 6 και φυσικά αμείβονται με τον ίδιο μισθό, δηλαδή δεν έγιναν περικοπές εξαιτίας της μείωσης του ωραρίου τους.

Στο cosmostatus είχαμε παρουσιάσει την Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2015 το άρθρο που αφορούσε το πείραμα στη Σουηδία, όπου οι νοσοκόμες σε έναν οίκο ευγηρίας εφάρμοσαν το 6ωρο. Το αποτέλεσμα ήταν περισσότερη παραγωγικότητα, περισσότερη αποδοτικότητα και περισσότερη χαρά μεταξύ των εργαζομένων!

Αυτή όμως, δεν ήταν η μόνη επιχείρηση στη Σουδία που εφάρμοσε επιτυχημένα το εργασιακό 6ωρο.

Τα αποτελέσματα της έρευνας της εφαρμογής του 6ωρου σε διάφορες επιχειρήσεις της Σουηδίας, έδειξαν πως κατά τη διάρκεια του έτους η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζόμενων για 6 ώρες, ήταν πιο παραγωγικοί σε σύγκριση με εκείνους που δούλευαν για 8 ώρες. Όσοι δούλευαν 6ωρο ήταν σχεδόν 3 φορές λιγότερο πιθανό να πάρουν άδεια 2 εβδομάδων, ενώ μειώθηκε στο μισό και το ποσοστό των εργαζομένων που ζητούσε αναρρωτική άδεια!

Οι εργαζόμενοι ήταν πιο χαρούμενοι, καθώς τις 2 ώρες που κέρδιζαν ημερησίως μπορούσαν να τις αξιοποιήσουν με τα παιδιά τους ή για να κάνουν πράγματα που δεν προλάβαιναν όταν εργάζονταν το κλασσικό 8ωρο.

Κατά τη διάρκεια του 6ωρου, δεν επιτρεπόταν στους εργαζόμενους να χρησιμοποιούν τα social media, ενώ τα meetings περιορίζονταν στον απαραίτητο χρόνο.

Οι διευθυντές των εργαζομένων δήλωσαν πως τελικά το 8ωρο δεν είναι τόσο αποδοτικό όσο νομίζουμε, καθώς ο εργαζόμενος τελικά κουράζεται, αδυνατεί να παραμείνει συγκεντρωμένος και παραγωγικός για 8 ώρες και τελικά η παραγωγικότητα δεν είναι τόσο υψηλή σε σχέση με την 6ωρη εργασία.

Περισσότερες λεπτομέρειες μπορείτε να διαβάσετε στο Science Alert που δημοσίευσε την επίμαχη έρευνα.

Από τον Μάιο του 2016 μέχρι και σήμερα, πολλά μεγάλα διεθνή ειδησεογραφικά μέσα ασχολήθηκαν με το θέμα. Το Bloomberg, οι New York Times, το Forbes, ο Independent και άλλα μέσα, πρόβαλαν τα οφέλη του 6ωρου.

Από την πλευρά μας σαν cosmostatus να συμπληρώσουμε πως, εδώ και χρόνια υποστηρίζουμε πως θα έπρεπε να καθιερωθεί η 6ωρη εργασία, καθώς θα βελτίωνε τις συνθήκες ζωής όλων μας. Βασική προϋπόθεση είναι η διατήρηση του ίδιου μισθού με την 8ωρη εργασία.

Η 6ωρη εργασία θα έδινε την δυνατότητα στις επιχειρήσεις αλλά και στον Δημόσιο τομέα να καθιερώσουν την δεύτερη βάρδια. Έτσι, θα μειωνόταν η ανεργία, θα αυξανόταν η παραγωγικότητα και όλοι θα κέρδιζαν.

Δεν θα ήταν προτιμότερο το τραπεζικό ωράριο να ήταν από τις 8 το πρωί ως τις 8 το βράδυ, με 2 εξάωρες βάρδιες;
Δεν θα ήταν προτιμότερο το ωράριο στα νοσοκομεία και τα εξωτερικά τους ιατρεία να ήταν από τις 8 το πρωί ως τις 8 το βράδυ, με 2 εξάωρες βάρδιες;
Δεν θα ήταν προτιμότερο το ωράριο των δημοσίων υπηρεσιών να ήταν από τις 8 το πρωί ως τις 8 το βράδυ, με 2 εξάωρες βάρδιες;
Δεν θα ήταν προτιμότερο τα εργοστάσια να είχαν 4 εξάωρες βάρδιες;
κλπ, κλπ, κλπ…

Σε αυτούς που θα αναρωτηθούν, χωρίς να έχουν διαβάσει με προσοχή το άρθρο, «που θα βρεθούν τα χρήματα για 2 εξάωρες βάρδιες», να επαναλάβουμε πως η έρευνα στη Σουηδία έδειξε πως η 6ωρη εργασία αυξάνει την παραγωγικότητα, την αποδοτικότητα και μειώνει την ανάγκη για κανονικές και αναρρωτικές άδειες.

Μήπως θα πρέπει να το σκεφτούμε σοβαρά ως Ελλάδα, Ευρώπη και ανθρωπότητα;




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου