Τρίτη 9 Αυγούστου 2016

Απειλεί ο Ερντογάν, απαντά η ΕΕ

Με απειλές κατά της ΕΕ συνεχίζει ο Ερντογάν για να πετύχει την κατάργηση της βίζας για τους Τούρκους που ταξιδεύουν στην ΕΕ. Από την πλευρά της η ΕΕ απαντά πως πρέπει να επιτευχθούν και τα 72 κριτήρια για συμβεί αυτό.

Χωρίς την κατάργηση της βίζας για τους Τούρκους που ταξιδεύουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, «δεν είναι δυνατή η τήρηση της συμφωνίας Βρυξελλών – Άγκυρας για το προσφυγικό – μεταναστευτικό», δήλωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Γαλλική εφημερίδα Le Monde.

«Η Ε.Ε. δεν συμπεριφέρεται έναντι της Τουρκίας με ειλικρινή τρόπο», ανέφερε ο κ. Ερντογάν, συμπληρώνοντας ότι η διαδικασία κατάργησης της βίζας έπρεπε να είχε αρχίσει από τον Ιούνιο, με βάση τη συμφωνία.

«Εάν τα αιτήματά μας δεν ικανοποιηθούν, οι επανεισδοχές προσφύγων – μεταναστών στην Τουρκία δεν θα είναι πλέον δυνατές», κατέληξε.

Επομένως ο πρόεδρος της Τουρκίας απειλεί την ΕΕ πως θα πνίξει την Ελλάδα με εκατομμύρια πρόσφυγες και παράνομους μετανάστες, καθώς οι «εταίροι» δείχνουν την «αλληλεγγύη» τους κλείνοντας τα σύνορα και εγκλωβίζοντας τους πρόσφυγες και τους παράνομους μετανάστες στην Ελλάδα…

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, σε συνέντευξή του στην Γερμανική εφημερίδα Tagesspiegel, υπογράμμισε την αναγκαιότητα τήρησης της συμφωνίας με την Τουρκία στο προσφυγικό.

Ο κ. Γιούνκερ υπογράμμισε ότι η ΕΕ πρέπει να συνεργάζεται και με δύσκολους γείτονες, όπως η Τουρκία, «όχι επειδή αγαπάμε αυτές ή τις κυβερνήσεις τους, αλλά επειδή το χρωστάμε σε όλους εκείνους που θα υπέφεραν σε περίπτωση που δεν συμφωνούσαμε».

Ο πρόεδρος της Κομισιόν ξεκαθαρίζει πάντως ότι η ΕΕ δεν πρόκειται να προβεί σε παραχωρήσεις έναντι της Τουρκίας στο θέμα της βίζας και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ήταν σαφής από την αρχή: η Τουρκία πρέπει να εκπληρώσει το σύνολο των 72 προϋποθέσεων για να καταργηθεί η βίζα για τους Τούρκους πολίτες.

Ο αρμόδιος επίτροπος για τη Μετανάστευση Δημήτρης Αβραμόπουλος, υπογραμμίζει στην Γερμανική εφημερίδα Welt, ότι η ΕΕ είναι προετοιμασμένη ακόμη και για την περίπτωση αποτυχίας της προσφυγικής συμφωνίας.

«Η συμφωνία με την Τουρκία είναι ένα σημαντικό κομμάτι της δουλειάς μας στο πλαίσιο αντιμετώπισης της προσφυγικής κρίσης, εντούτοις όχι το μοναδικό», λέει χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι «δεν ποντάρουμε μόνο σε ένα χαρτί».

Όπως τονίζει ο κ. Αβραμόπουλος, ζητούμενο παραμένει η υλοποίηση του συμπεφωνημένου Plan A, δηλαδή η υλοποίηση της προσφυγικής συμφωνίας με την Τουρκία και όλων των υπολοίπων δράσεων της ευρωπαϊκής ατζέντας για τη μετανάστευση.

Η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μίνα Αντρέεβα, όταν κλήθηκε να σχολιάσει τις δηλώσεις Ερντογάν στην Γαλλική Le Monde, δήλωσε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση θα καταργήσει τη βίζα για τους Τούρκους πολίτες όταν η Τουρκία εκπληρώσει και τα 72 σχετικά κριτήρια.

Ερωτηθείσα αν η Επιτροπή διαθέτει «Plan Β» σε περίπτωση που καταρρεύσει η συμφωνία με την Τουρκία, η κ. Αντρέεβα επανέλαβε ότι η Επιτροπή έχει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για το προσφυγικό, μέρος του οποίου είναι και η συμφωνία με την Τουρκία.

«Εδώ και 15 μήνες δουλεύουμε για την υλοποίηση του σχεδίου και μπορώ να πω ότι είμαστε πολύ καλύτερα προετοιμασμένοι απ’ ό,τι πριν από ένα χρόνο», κατέληξε η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσίευσε Γερμανική εφημερίδα Bild της Κυριακής, το 66% των Γερμανών πολιτών τάσσονται υπέρ της διακοπής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία.
Επίσης, το 69% ζητά να σταματήσει άμεσα η χρηματοδότηση της Τουρκίας και να δοθούν τα δισεκατομμύρια για τη φροντίδα και περίθαλψη των προσφύγων στην Ελλάδα.
Τέλος, το 52% των Γερμανών ζητά να καταγγελθεί η συμφωνία με την Τουρκία στο προσφυγικό.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου