Παρασκευή 26 Αυγούστου 2016

Την κατασκευή αγωγού πετρελαίου και φυσικού αερίου από την Θεσσαλονίκη στα Σκόπια ανήγγειλε ο Νίκος Κοτζιάς

Σημαντικές επαφές είχε στα Σκόπια, την πρωτεύουσα της Βαρντάρσκα, ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς. Ο Νίκος Κοτζιάς προσκλήθηκε και μίλησε στη συνεδρίαση των πρεσβευτών στα Σκόπια.

Στην ομιλία του ο κ. Κοτζιάς περιέγραψε το όραμά του για το μέλλον της Ευρώπης, εκφράζοντας  την εκτίμησή του για την παρούσα κατάσταση, σε σχέση με το Brexit, καθώς και την θέσπιση μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης μεταξύ Ελλάδος και Βαρντάρσκα.

Κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης τύπου του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών και του ομολόγου του Νίκολα Ποπόσκι, έγινε γνωστό πως θα κατασκευαστεί αγωγός πετρελαίου και αγωγός φυσικού αερίου από την Θεσσαλονίκη στα Σκόπια.

«Συμφωνήσαμε να κατασκευάσουμε έναν διασυνδετήριο αγωγό μεταφοράς πετρελαίου και μελλοντικά φυσικού αερίου, που θα έχει ως αφετηρία το λιμάνι της Θεσσαλονίκης και κατάληξη τη χώρα σας. Εξέχουσας σημασίας είναι και η αναβάθμιση της σιδηροδρομικής γραμμής που συνδέει τη Φλώρινα με το Μοναστήρι» είπε χαρακτηριστικά ο Νίκος Κοτζιάς.

Ποιο θα είναι όμως το όφελος για την Ελλάδα από την κατασκευή των δύο αγωγών, δεν είπε ο κ. Κοτζιάς. Μήπως πρόκειται για ακόμη μία κίνηση καλής θέλησης από την Ελλάδα, χωρίς καμία ανταπόδοση από την πλευρά της κυβέρνησης των Σκοπίων;



Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το θέμα της ονομασίας και τυχόν συμβιβασμού, ο κ. Κοτζιάς δήλωσε:
«Δεν μιλήσαμε για το όνομα. Είπαμε να μιλήσουμε για τη συνεργασία μας. Για να μιλήσουμε για το όνομα, ενόψει των εκλογών, δεν θα ήταν η κατάλληλη στιγμή. Όσον αφορά τις δικές μας απόψεις, δεν του τις είπα, αλλά θα τις πω εδώ, αφού ερωτήθηκα.
Πρώτον, είμαι οπαδός των συμβιβασμών, αλλά, όπως λέω, των καλών συμβιβασμών και όχι των χαλασμένων. Συμβιβασμών που σε απελευθερώνουν, με σεβασμό όμως, από τις φυλακές τις ιστορίας. Δεν μπορείς να αγνοήσεις την ιστορία.
Αλλά δεν μπορείς και να μην προχωρήσεις για να γράψεις ιστορία. Είμαστε, και είμαι προσωπικά οπαδός σωστών, καλών και χρήσιμων για τους λαούς συμβιβασμών.
Επίσης, και είμαι πολύ ευτυχής, στην ΕΕ έχω περάσει σταθερά μια άποψη σε όλα της τα κείμενα, που δεν έχουν σχέση με τη χώρα μας, αλλά γενικά στα στρατηγικά κείμενα, ότι στοιχείο του ευρωπαϊκού πολιτισμού είναι η κουλτούρα του συμβιβασμού και του διαλόγου.
Στην Ευρώπη, μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, μάθαμε ότι πρέπει να λύνουμε τις διαφορές μας με ειρηνικό τρόπο. Και το να λύνεις τις διαφορές σου με ειρηνικό τρόπο σημαίνει να μην θέλει να επιβληθεί ο ένας στον άλλο. Άρα, να βρίσκεις συμβιβασμό και να έχεις την κουλτούρα από αυτό το συμβιβασμό να κερδίζουν πολλές πλευρές. Σε κάθε συμβιβασμό υπάρχουν κόκκινες γραμμές, διαφορετικά θα ήταν ένας κακός συμβιβασμός, ή, όπως λέγεται σε κάποιες γλώσσες (όχι στα ελληνικά και στα αγγλικά), "σάπιος συμβιβασμός"
».

Διαβάστε ολόκληρη την συνέντευξη τύπου στην ιστοσελίδα του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών.

Δείτε την συνέντευξη τύπου από το κανάλι του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου