Τρίτη 30 Αυγούστου 2016

Νέα αύξηση στις προσφυγικές και μεταναστευτικές αφίξεις στα νησιά του Αιγαίου (εικόνες και βίντεο)

Συνεχίστηκαν και σήμερα οι αυξημένες προσφυγικές – μεταναστευτικές ροές στα Ελληνικά νησιά. Έτσι, διατηρείται η ανησυχία για νέο μεγάλο κύμα αφίξεων σε περίπτωση κατάρρευσης της συμφωνίας ΕΕ- Τουρκίας.

Σύμφωνα με το αρμόδιο κυβερνητικό όργανο για το προσφυγικό - μεταναστευτικό, 462 άτομα έφτασαν σήμερα το πρωί στα Ελληνικά νησιά. Από αυτούς, στη Λέσβο κατέφθασαν 175 άτομα, στη Χίο 89, στην Κω 128 και 25 στην Κάλυμνο.

Συνολικά στη Λέσβο φιλοξενούνται 5.226 άτομα, με τους φιλοξενούμενους να υπερβαίνουν τη χωρητικότητα των διαθέσιμων δομών κατά τουλάχιστον 1.700 θέσεις. Στη Χίο φιλοξενούνται 3.221, στη Σάμο 1.341 και στην Κω βρίσκονταν εχθές 1.242 άτομα.

Συνολικά, στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου φιλοξενούνται σήμερα 12.120 πρόσφυγες και παράνομοι μετανάστες.

Σημειώνεται πως περισσότεροι από 4.000 πρόσφυγες και παράνομοι μετανάστες έχουν φτάσει στην Ελλάδα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου στην Τουρκία, με τον ημερήσιο μέσο όρο να υπερβαίνει κατά πολύ την κατάσταση που επικρατούσε πριν το πραξικόπημα.

Χαρακτηριστικό είναι πως ούτε η Μύκονος «γλύτωσε» από τις παράνομες αφίξεις. Πριν λίγες μέρες οι επισκέπτες της παραλίας Λιά, είδαν να αποβιβάζονται 35 παράνομοι μετανάστες, οι οποίοι συνοδεία ανδρών του Λιμενικού Σώματος, διέσχισαν την παραλία και πήραν το δρόμο για τα περαιτέρω…

Δείτε το χαρακτηριστικό βίντεο:



Παρακολουθούμε με προσοχή και είμαστε σε συνεχή επαφή με την απέναντι πλευρά, τονίζουν κυβερνητικές πηγές, σε σχέση με την αύξηση των προσφύγων και των παράνομων μεταναστών που καταφτάνουν τις τελευταίες ώρες στα Ελληνικά νησιά.

Παρά την εικόνα ελέγχου που προβάλλεται, στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις, τα κυβερνητικά στελέχη δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους για τον κίνδυνο νέου κύματος παράνομης μετανάστευσης προς την Ελλάδα, αλλά και την ανησυχία τους για τις εξαντλημένες αντοχές του μηχανισμού να υποδεχθεί και να διαχειριστεί τόσο τον σημερινό αριθμό διαμενόντων, που φτάνει τις 58.483, όσο και νέες αυξημένες ροές.

Ανάλογοι προβληματισμοί διατυπώνονται και από στελέχη της αντιπολίτευσης και γι’ αυτό πριν λίγες ημέρες συναντήθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον αρμόδιο Επίτροπο της Ε.Ε. Δημήτρη Αβραμόπουλο.



Εν μέσω γενικευμένης ανησυχίας για την τύχη της συμφωνίας Ε.Ε. - Τουρκίας και των συνεπειών που θα είχε η ενδεχόμενη κατάρρευσή της, οι χώρες που βρίσκονται στη βαλκανική οδό, με επικεφαλής την Ουγγαρία, εντείνουν τους μεθοριακούς ελέγχους και ορθώνουν νέους φράχτες.

Παρ’ όλα αυτά, αυξημένες ροές προσφύγων καταγράφονται καθημερινά, ακόμη και από άλλες οδούς, όπως μέσω της Πολωνίας.

Στη Γερμανία ο αριθμός των αιτούντων άσυλο από τη Ρωσία, που στην πλειοψηφία τους είναι Τσετσένοι, εξαπλασιάστηκε φέτος. Έτσι, από 307 αιτήσεις τον Ιανουάριο, τον Ιούνιο έγιναν 1.835.

Στην Αυστρία 100-150 παράνομοι μετανάστες καταφτάνουν καθημερινά, αριθμός ανάλογος με εκείνον του περυσινού Αυγούστου.



Δυσκολίες στη φύλαξη των συνόρων της αντιμετωπίζει και η Σερβία, καθώς 600 και πλέον παράνομοι μετανάστες επιχείρησαν φέτος να περάσουν στη Ρουμανία και αναχαιτίστηκαν από τις αρχές της χώρας. Τη συνδρομή της στο Βελιγράδι προσφέρθηκε να παράσχει η Βουδαπέστη, που προβλέπει «αυξημένη ανάγκη για ασφάλεια».


Η διαφορά πλέον είναι πως οι διακινητές μεταφέρουν τους παράνομους μετανάστες σε μικρούς αριθμούς, κυρίως με ιδιωτικά αυτοκίνητα, για να περάσουν τους ελέγχους στα σύνορα.

Σε μια προσπάθεια αναζωογόνησης του σχεδίου επανεγκατάστασης προσφύγων και παράνομων μεταναστών, η Γερμανία ανακοίνωσε ότι προτίθεται να υποδεχθεί χιλιάδες πρόσφυγες από την Ιταλία και την Ελλάδα.

Καίριας σημασίας όμως είναι η ενσωμάτωση των προσφύγων και των παράνομων μεταναστών στη Γερμανική κοινωνία, κάτι που είναι δύσκολο, όσο αυτοί παραμένουν ιδρυματοποιημένοι και γκετοποιημένοι σε ειδικές απομονωμένες δομές. 


Το πως όμως θα ενσωματωθούν στην Ευρώπη, άνθρωποι που έχουν κουλτούρα και αξίες εντελώς διαφορετικές από τους Ευρωπαίους, είναι κάτι που οι υποστηρικτές της «μετανάστευσης» δεν εξηγούν στους λαούς της Ευρώπης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου