Κυριακή 21 Αυγούστου 2016

Τζόζεφ Στίγκλιτς: καταργήστε το ευρώ για να σωθεί η Ευρώπη

Μέσω του νέου του βιβλίου, ο Αμερικανός Οικονομολόγος τιμημένος με το βραβείο Νόμπελ, Joseph Stiglitz, εξηγεί τα λάθη που έγιναν με το ευρώ, το ποιος φταίει, αλλά και πως μπορεί να σωθεί η Ελλάδα και η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στα αποσπάσματα του βιβλίου του με τίτλο «το ευρώ, πως το κοινό νόμισμα απειλεί το μέλλον της Ευρώπης» που δημοσίευσε ο Βρετανικός Guardian, ο Στίγκλιτς είναι σαφής:
«Ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίστηκε η Ελλάδα και οι επιβληθείσες περικοπές είναι εμβληματικές της αποτυχίας του ευρώ. Τα κατασκευαστικά λάθη του μοιάζουν αξεπέραστα. Είναι καιρός να σκεφτεί κανείς την κατάργησή του».

Κατά τον διαπρεπή οικονομολόγο, το ευρώ είναι εμπόδιο για την ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας και θεωρεί την κατάργησή του ως τη μοναδική δυνατότητα για να δοθεί ώθηση στην παραλυμένη Ευρώπη.
«Το ευρώ δημιουργήθηκε για να εξασφαλίσει την ανάπτυξη και να φέρει μεγαλύτερη αλληλεγγύη στην Ευρώπη. Συνέβη, όμως, το ακριβώς αντίθετο. Ορισμένες χώρες βρίσκονται σε βαθιά οικονομική ύφεση, η οποία είναι μεγαλύτερη από τη μεγάλη ύφεση της δεκαετίας του ΄30».

«Το ευρώ ήταν ελαττωματικό από τη γένεσή του. Ήταν σχεδόν αναπόφευκτο ότι η αφαίρεση δύο βασικών μηχανισμών προσαρμογής, όπως τα επιτόκια και οι ισοτιμίες, χωρίς να μπει κάτι άλλο στη θέση τους, θα καθιστούσαν δύσκολη την μακροοικονομική προσαρμογή. Αν προστεθεί σε αυτό μια κεντρική τράπεζα με την εντολή να εστιάζει στον πληθωρισμό και με τις χώρες να περιορίζονται επιπρόσθετα από τα ελλείμματά τους, το αποτέλεσμα θα είναι υπερβολικά υψηλή ανεργία και ακαθάριστο εγχώριο προϊόν συστηματικά κάτω της δυνητικής παραγωγής. Με τις χώρες να δανείζονται σε ένα νόμισμα που δεν είναι υπό τον έλεγχό τους, και χωρίς κανένα εύκολο μηχανισμό ελέγχου των εμπορικών ελλειμμάτων, οι κρίσεις ήταν προβλέψιμες» λέει χαρακτηριστικά ο Τζόζεφ Στίγκλιτς.

Ο Αμερικανός νομπελίστας καθιστά την Γερμανία υπεύθυνη για το γεγονός ότι το ευρώ απέτυχε. Ήταν «μοιραία η απόφαση» να δημιουργηθεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κατά το πρότυπο της Γερμανικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας (Bundesbank), η οποία ασχολείται μόνο με την καταπολέμηση του πληθωρισμού και λιγότερο με την οικονομική ανάπτυξη, τονίζει.

Η αντιμετώπιση της Ελλάδας και οι επιβληθείσες περικοπές είναι, κατά τον Στίγκλιτς, εμβληματικές αυτής της αποτυχημένης πολιτικής. Η συνέπειά της ήταν να εμποδίσει το ευρώ την ανάπτυξη στην Ευρώπη, να βαθύνει η διάσπαση και να καταστεί επενδυτικό φρένο.

Ο Τζόζεφ Στίγκλιτς παραθέτει ένα τρομακτικό αριθμό για το πόσο κοστίζει το ευρώ στις χώρες μέλη της ευρωζώνης:
«Εάν η νομισματική ένωση συνεχίσει να υπάρχει με τη σημερινή της αναποτελεσματική μορφή θα έχει τρομακτικές απώλειες της τάξεως των 200 τρισ. ευρώ σε πλούτο και ευημερία. Το ποσόν αυτό, είναι το 20πλάσιο των συνολικών οικονομικών επιδόσεων της ευρωζώνης. Εάν δηλαδή οι Ευρωπαίοι διατηρήσουν το ευρώ, θα είναι σαν να εργάζονται για 20 χρόνια δωρεάν».

Ο Στίγκλιτς βλέπει ως την καλύτερη λύση να μετατραπεί η ευρωζώνη σε μια πραγματική νομισματική ένωση. Η άκαμπτη, όμως, Γερμανική στάση και όλοι οι (εφαρμοστέοι) κανόνες θα έπαιρναν πολύ χρόνο και θα ήταν δαπανηροί ώστε να επιτευχθεί αυτός ο στόχος. Γι' αυτό η διάσπαση του ευρώ είναι ο μόνος πολιτικά εφικτός δρόμος.

Για να περιοριστούν οι ζημιές, ο νομπελίστας οικονομολόγος προτείνει τη διάσπασή του σε ένα βόρειο και νότιο ευρώ. Έτσι, θα μπορέσει να αντιμετωπισθεί καλύτερα το διαφορετικό επίπεδο ανάπτυξης των χωρών της ευρωζώνης.

«Είναι σημαντικό να υπάρξει ομαλή μετάβαση έξω από το ευρώ, με φιλικό διαζύγιο, πιθανώς κινούμενοι προς ένα σύστημα ευέλικτου ευρωσυστήματος, με, ας πούμε, ένα ισχυρό Βόρειο Ευρώ και ένα πιο μαλακό Νότιο Ευρώ. Φυσικά, τίποτα από αυτά δεν θα είναι εύκολο. Το μεγαλύτερο πρόβλημα θα είναι να αντιμετωπιστεί το χρέος που έχει μείνει. Ο ευκολότερος τρόπος για να γίνει αυτό είναι να μετατραπούν όλα τα χρέη σε ευρώ, ως χρέη σε Νότιο Ευρώ».

Η Ευρώπη ίσως πρέπει να εγκαταλείψει το ευρώ για να σώσει την Ευρώπη και το ευρωπαϊκό πρότζεκτ, καταλήγει ο Νομπελίστας Οικονομολόγος Τζόζεφ Στίγκλιτς.



Με πληροφορίες από τα:  Guardian  CNN  και  Analitis

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου