Τετάρτη 17 Αυγούστου 2016

Υποχρεωτική η ιδιωτική συνταξιοδοτική ασφάλιση στην Τουρκία

Σύμφωνα με νόμο που ψήφισε η Τουρκική Βουλή υποχρεωτικά θα ασφαλίζονται σε ιδιωτική εταιρεία με συνταξιοδοτικό πρόγραμμα, όλοι οι εργαζόμενοι κάτω των 45 ετών.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ο νόμος θα τεθεί σε ισχύ από την αρχή του 2017 και αποσκοπεί στην τόνωση της εγχώριας αποταμίευσης!

Η συνεισφορά των Τούρκων εργαζομένων στο πρόγραμμα ιδιωτικής συνταξιοδοτικής ασφάλισης θα ανέλθει σε περίπου στο 3% του ετήσιου εισοδήματός τους.

Το ποσοστό της εγχώριας αποταμίευσης στην Τουρκία ήταν στο 15,63% του ΑΕΠ το 2015.


Μήπως έχει έρθει η ώρα στην μνημονιοκρατούμενη Ελλάδα, να γίνει προαιρετική η δημόσια ασφάλεια και να δίνεται η δυνατότητα στον φορολογούμενο και ασφαλισμένο εργαζόμενο να διαλέγει μεταξύ των εγκεκριμένων ιδιωτικών προγραμμάτων σύνταξης και υγείας και του δημόσιου - κρατικού;

Τα χρήματα που παρακρατούνται από τον εργαζόμενο υπέρ ασφάλισης θα πρέπει να καταβάλλονται κανονικά στον μισθό του και εκείνος θα πρέπει να επιλέγει ποια θεωρεί πιο συμφέρουσα ασφάλιση: την ιδιωτική ή την δημόσια - κρατική.

Το κράτος θα πρέπει να εκδώσει λίστα με τις εγκεκριμένες εταιρείες, που θα πρέπει να πληρούν αυστηρά κριτήρια, έτσι ώστε ο εργαζόμενος κάθε χρόνο μαζί με την φορολογική του δήλωση να καταθέτει τα αποδεικτικά στοιχεία για την ασφάλισή του σε ιδιωτική εταιρεία ή στο δημόσιο. Εάν ο φορολογούμενος δεν είναι ασφαλισμένος πουθενά, τότε υποχρεωτικά θα ασφαλίζεται για 5 χρόνια στο δημόσιο - κρατικό ασφαλιστικό ταμείο.

Φυσικά, η κυβέρνηση δεν πρόκειται ποτέ να δεχτεί κάτι τέτοιο, καθώς κανείς δεν θα θέλει να ασφαλιστεί στην πανάκριβη δημόσια ασφάλεια. Εκατοντάδες ευρώ στοιχίζει μηνιαίως η κρατική ασφάλιση. Έτσι, τα ταμεία θα καταρρεύσουν, καθώς δεν θα έχουν πλέον έσοδα.

Στην Τουρκία όμως, που βλέπουν πέρα από τη μύτη τους, επέλεξαν να κάνουν υποχρεωτική την ιδιωτική ασφάλιση σε όσους δεν έχουν κλείσει τα 45 έτη. Έτσι και τα κρατικά ταμεία θα συνεχίσουν να έχουν έσοδα για τουλάχιστον 20 χρόνια και η ιδιωτική ασφάλιση θα γίνει συνήθεια, ώστε, ίσως, σε 20 χρόνια να μπορεί ο πολίτης να επιλέγει: ιδιωτική ή δημόσια ασφάλιση.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου