Τετάρτη 27 Ιουλίου 2016

Ο Βαρουφάκης θα δώσει στη δημοσιότητα τα πρακτικά των Eurogroup που ηχογράφησε!

Σε μια βαρυσήμαντη συνέντευξη προχώρησε ο Γιάννης Βαρουφάκης. Αποκάλυψε πως η πανευρωπαϊκή κίνηση DiEM25 θα συμμετάσχει στις επόμενες βουλευτικές εκλογές, ενώ ετοιμάζεται να δώσει στη δημοσιότητα τα πρακτικά των Eurogroup που συμμετείχε και είχε ηχογραφήσει κρυφά.

Μέσω της ιστοσελίδας The Press Project, ο πρώην Υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης, αποκάλυψε πως ετοιμάζεται να κατέβει στις εκλογές με τον σχηματισμό DiEM25, με τον οποίο μπορεί να συνεργαστούν και άλλοι αριστεροί πολιτικοί ή κόμματα, που αρνούνται την υποταγή στις πολιτικές της τρόικας και παράλληλα αρνούνται τις σειρήνες που καλούν στην επιστροφή στο Έθνος - Κράτος, σε κάποιον αριστερό εθνικισμό.

Ο Γιάννης Βαρουφάκης απάντησε στην ΝΔ και την προσπάθεια δημιουργίας εξεταστικής επιτροπής για την διαπραγμάτευση του 2015, λέγοντας πως είναι πρόθυμος να συμμετάσχει σε μια συζήτηση για την περίοδο εκείνη, σε οποιοδήποτε μέρος.

Ταυτόχρονα εκτίμησε ότι η λύση δεν είναι η υποταγή στις πολιτικές της τρόικας, αλλά ούτε και η αποδόμηση της ΕΕ, καθώς αυτή θα μας πάει σε μια σύγχρονη εκδοχή της δεκαετίας του 1930. Για αυτό μαζί με το DiEM25 απορρίπτει ταυτόχρονα την υποταγή στις πολιτικές της ΕΕ και την απλοϊκή θέση ότι λύση είναι η κατάρρευση της ΕΕ.

Ο Γιάννης Βαρουφάκης ανακοίνωσε επίσης ότι σύντομα θα δημοσιοποιήσει τα πρακτικά των συνεδριάσεων του Eurogroup που συμμετείχε, καθώς θεωρεί πως όλα τα συμβούλια της Ευρώπης πρέπει να καταγράφονται και να είναι προσβάσιμα στους Ευρωπαίους πολίτες. Αυτό αποτελεί και καμπάνια του DiEM25.

Για τις συνεδριάσεις του Eurogroup που παραβρέθηκε προσωπικά υποστήριξε πως σεβάστηκε την εμπιστευτικότητα μη δημοσιοποιώντας το τι ειπώθηκε, παρά τις διαρροές από την πλευρά της τρόικας, που ήταν συχνά τοξικές και ψευδείς.

Σύντομα, στο πλαίσιο της εξιστόρησης του θρίλερ της «Άνοιξης της Αθήνας» θα καταθέσει την άποψή του για το τι συνέβη και θα καταθέσει και τα πρακτικά εκείνων των συνεδριάσεων, που όπως έχει ομολογήσει, έχει ηχογραφήσει!

Σχετικά με την ύπαρξη «plan B», ο Γιάννης Βαρουφάκης αναφέρθηκε στις λεπτομέρειες του «σχεδίου αποτροπής», τονίζοντας ότι στόχος της κυβέρνησης δεν ήταν να εκβιάσει, αλλά να αντιδράσει στο ενδεχόμενο κλείσιμο των τραπεζών από τους εταίρους.

«Η Τρόικα ήταν αυτή που εκβίαζε εξ αρχής τηννησ
Ελληνική κυβέρη, για να μην πω τις Ελληνικές κυβερνήσεις πριν από τη δική μας. Την 3η μέρα που ήμουν στο Υπουργείο, ο πρόεδρος του Eurogroup με απείλησε ευθαρσώς ότι αν επιμείνουμε να θέλουμε να διαπραγματευτούμε την οικονομική πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης, η Τρόικα θα μας έκλεινε τις τράπεζες. Αυτός ήταν ο εκβιαστής ή για την ακρίβεια ο εκφραστής του εκβιασμού της Ελληνικής δημοκρατίας. Ως δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνησης είχαμε υποχρέωση να έχουμε ένα σχέδιο αποτροπής του εκβιασμού, ένα σχέδιο αποτροπής του κλεισίματος των τραπεζών, ένα σχέδιο αποτροπής των capital controls» είπε χαρακτηριστικά.

Ας δούμε όμως και μια πολύ χαρακτηριστική ερώτηση για την λύση του προβλήματος και την απάντηση του Γιάννη Βαρουφάκη:

Ερώτηση: Ποια είναι η γνώμη σας για το μέλλον της Ελλάδας και γενικότερα του διεθνούς καπιταλιστικού συστήματος; Ποιό θα ήταν για εσάς το ιδανικό οικονομικό-πολιτικό σύστημα και γιατί, και πως αυτό θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα;

Απάντηση: Σε καμία περίπτωση. Τουλάχιστον για την Ευρώπη. Η μικρή Ισλανδία αποδεικνύει ότι ένα μικρό και σχετικά αδύναμο Έθνος - Κράτος μπορεί να χρησιμοποιήσει την κυριαρχία του με τρόπο λυτρωτικό για το λαό του. Όμως στην Ευρωπαϊκή ήπειρο όπου τα κράτη μας ήδη έχουν ενταχθεί και δημιουργήσει μια κοινή αγορά, ένα κοινό νόμισμα και ένα κοινό νομοθετικό πλαίσιο για τις αγορές και το περιβάλλον, η προσπάθεια επανάκτησης της κυριαρχίας με επιστροφή στο Κράτος - Έθνος θα μας οδηγήσει σε μια Μεγάλη Ύφεση από την οποία θα επωφεληθούν οι πιο σκοτεινές δυνάμεις της ηπείρου μας - δυνάμεις που δεν έχουν καμία απολύτως όρεξη να υλοποιήσουν τη δημοκρατική κυριαρχία των λαών.

Διαβάστε περισσότερα στον σύνδεσμο:
http://www.thepressproject.gr/article/98422/O-G-Baroufakis-apanta-zontana-simera-stis-erotiseis-tou-koinou



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου