Κυριακή 31 Ιουλίου 2016

Ο κακός χαμός με τα λάθη του ΔΝΤ στην Ελλάδα! Σύνοψη των τελευταίων ημερών

Ο κακός χαμός λέει ο σοφός Ελληνικός λαός και στην περίπτωση του ΔΝΤ έχει δίκιο. Μετά την έκθεση αξιολόγησης του μνημονίου για την Ελλάδα, το ΔΝΤ προσπαθεί να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, με τρόπο που προκαλεί το γέλιο ή την οργή, αναλόγως.

Η Έκθεση του Ανεξάρτητου Γραφείου Αξιολόγησης για το ΔΝΤ (Independent Evaluation Office - ΙΕΟ) για το πρώτο μνημόνιο στην Ελλάδα, επί Ντομινίκ Στρος Καν και Πολ τόμσεν, τονίζει ότι το ΔΝΤ έκανε λάθος να δανείσει την Ελλάδα το 2010, χωρίς να έχει προηγηθεί αναδιάρθρωση του Ελληνικού χρέους, την οποία δεν ήθελε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και κάποιες χώρες, εννοώντας προφανώς την Γερμανία.

Αν αναρωτιέστε γιατί δεν το ήθελαν οι δήθεν εταίροι της Ελλάδας, η απάντηση είναι, γιατί δεν τους συνέφερε!

Στην έκθεση τονίζεται επίσης ότι υποτιμήθηκε (από τα δήθεν έμπειρα στελέχη) η ύφεση, στην οποία θα βυθιζόταν η Ελληνική οικονομία, καθώς και η εκτίναξη της ανεργίας.

Τα κυριότερα λάθη που έγιναν, εκτός από την μη άμεση αναδιάρθρωση του Ελληνικού χρέους, ήταν ότι το μνημόνιο ήταν υπερβολικά εμπροσθοβαρές, οι επιπτώσεις των μέτρων στην οικονομία (ο περίφημος δηλαδή πολλαπλασιαστής) ήταν τελικά μεγαλύτερες και υπερτιμήθηκε η ικανότητα της Ελληνικής δημόσιας διοίκησης να υλοποιεί μεταρρυθμίσεις.

Επίσης, το ΔΝΤ βρέθηκε σε διαμάχη με τους Ευρωπαίους εταίρους, καθώς ο μηχανισμός της τρόικα αποδέχθηκε αναποτελεσματικός και προβληματικός στην διαχείριση των κρίσεων.

Η Έκθεση υποστηρίζει ότι η Ελλάδα ωφελήθηκε από τη σημαντική ελάφρυνση του Δημοσίου Χρέους το 2012 (με το PSI), καθώς και την αναχρηματοδότηση με πολύ ευνοϊκούς όρους από τους επίσημους πιστωτές της και το ΔΝΤ.

Η Έκθεση επαναλαμβάνει επίσης, την έκκληση του ΔΝΤ για περαιτέρω ελάφρυνση του Ελληνικού χρέους, ενώ σημειώνει ότι η κατ’ εξαίρεση χρηματοδότηση από το ΔΝΤ του Ελληνικού Προγράμματος, παρόλο που εκτιμούσε ότι το δημόσιο χρέος της χώρας δεν είναι βιώσιμο, έγινε προκειμένου να αποσοβηθεί ο υψηλός κίνδυνος μετάδοσης της κρίσης, δηλαδή για να σωθούν οι υπόλοιποι…

Η Κριστίν Λαγκάρντ και η πλειοψηφία των μελών του Εκτελεστικού Συμβουλίου απέρριψε τα περί πολιτικής επιρροής στις τεχνικές αναλύσεις που σχεδίασε το προσωπικό του ΔΝΤ, σε μια εμφανή προσπάθεια να διασωθεί το κύρος του, αλλά και των μελών του, υποστηρίζοντας πως δεν υπήρχαν αποδεικτικά στοιχεία που να τεκμηριώνουν ότι υπήρξε πολιτική πίεση...

Για την διευθύντρια του ΔΝΤ, ο λόγος που απέτυχε το πρόγραμμα είναι η αστάθεια που επικρατεί στην Ελλάδα και όχι οι πρώην και οι νυν συνεργάτες της!

Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, αναγνωρίζει ότι η Ελλάδα αποτελεί «ειδική περίπτωση» και με δήλωσή της, υποστηρίζει ότι:
«Η Ελλάδα έθεσε πρόσθετες και μοναδικές προκλήσεις. Με απαράμιλλη διεθνή στήριξη, η χώρα προχώρησε σε μία αξιοσημείωτη δημοσιονομική προσαρμογή. Ωστόσο η χώρα επλήγη σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από ό,τι οι άλλες χώρες, εξαιτίας των αντιδράσεων που εκδηλώθηκαν από οργανωμένα συμφέροντα, από σοβαρά προβλήματα εφαρμογής του προγράμματος, καθώς και από τις επαναλαμβανόμενες πολιτικές κρίσεις. Τα παραπάνω οδήγησαν σε πολλαπλές κρίσεις, υπονομεύοντας έτσι την εμπιστοσύνη προς τη χώρα, αφήνοντας τον φόβο του Grexit να επικρέμεται. Όλα αυτά είχαν ως αποτέλεσμα η ύφεση στη χώρα να είναι πολύ βαθύτερη σε σχέση με τις αρχικές προβλέψεις του Προγράμματος».

Η Κριστίν Λαγκάρντ αναγνωρίζει ότι κανένα από αυτά τα εμπόδια που προέκυψαν κατά την εφαρμογή του Προγράμματος δεν είχε προβλεφθεί εκ των προτέρων, με αποτέλεσμα το πρώτο πρόγραμμα να αποδειχθεί εξαιρετικά αισιόδοξο.

«Παρά ταύτα η Ελλάδα παρέμεινε μέλος της ζώνης του ευρώ, επιτυγχάνοντας έτσι τον βασικό στόχο που είχε τεθεί εξ αρχής, τόσο από την ίδια τη χώρα όσο και από τα υπόλοιπα μέλη της ευρωζώνης» δηλώνει η κ. Λαγκάρντ.

Από την πλευρά της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δηλώνει πως «η διάσωση της Ελλάδας ήταν πολιτικό εγχείρημα και δεν ήταν απλώς  μια τεχνοκρατική άσκηση. Έγιναν τεχνικές συζητήσεις για να μπουν τα νούμερα στα χαρτιά, αλλά τις αποφάσεις τις πήραν οι εκλεγμένες κυβερνήσεις. Τις πήραν αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων και Υπουργοί Οικονομικών».

«Ήταν ένα πολιτικό πρόγραμμα το πρώτο μνημόνιο, όπως είναι το δεύτερο και το τρίτο μνημόνιο», τονίζεται.

Το αποτέλεσμα είναι πως η Ελληνική Οικονομία και ο Ελληνικός λαός, βρίσκονται σε χειρότερη θέση από ότι το 2010. Η Ελλάδα έμεινε στη ζώνη του ευρώ, σώθηκαν οι Ευρωπαϊκές τράπεζες και επιβίωσε το κοινό νόμισμα. Όλα αυτά έγιναν όμως σε βάρος του Ελληνικού λαού.

Αλήθεια, πόσα χρόνια θα περάσουν για να επιστρέψει η Ελληνική Οικονομία στην ισχυρή θέση που είχε πριν το 2010; Πόσα χρόνια θα περάσουν για να αποκτήσουν οι Έλληνες την οικονομική ευρωστία που είχαν πριν το 2010; Πόσα χρόνια θα περάσουν για να πέσει η ανεργία κάτω από το 10%; Πόσα χρόνια θα περάσουν για να αποκτήσει και πάλι η Ελλάδα την Εθνική της κυριαρχία;



Με πληροφορίες από τα:

http://www.huffingtonpost.gr/2016/07/20/oikonomia-imf-greece_n_11081036.html
http://www.huffingtonpost.gr/2016/07/28/oikonomia-dnt-ekthesi-ellada_n_11242538.html
http://tvxs.gr/news/ellada/dnt-paradexetai-ta-lathi-poy-esteilan-tin-ellada-sto-proto-mnimonio
http://www.star.gr/Pages/Oikonomia.aspx?art=334237&artTitle=to_dnt_adeiazei_ta_paidia_tou_kaname_polla_lathi_sto_elliniko_zitima
http://www.star.gr/Pages/Politiki.aspx?art=334354&artTitle=lagkarnt_den_ftaime_emeis_gia_ta_lathi_tou_ellinikou_mnimoniou_komision_oi_politikoi_ftaine

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου