Τετάρτη 27 Ιουλίου 2016

Προετοιμάζονται οι Αμερικανοί για «επέμβαση» στην Τουρκία;

Ύποπτες κινήσεις και ρητορική από τις ΗΠΑ σε σχέση με την Τουρκία. Προειδοποιούν για επέμβαση στην Τουρκία εάν δεν τηρηθεί η συμφωνία με την ΕΕ για το προσφυγικό και ταυτόχρονα έδωσαν εντολή για εθελούσια αποχώρηση των μελών των οικογενειών του Αμερικανικού προσωπικού στην Τουρκία.

Αν η Τουρκία και ο Ερντογάν δεν συνετιστούν και θέσουν σε κίνδυνο τη συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας για το μεταναστευτικό, την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή ή δημιουργήσουν το παραμικρό πρόβλημα στην ΕΕ, τότε οι ΗΠΑ θα επέμβουν υπέρ της ΕΕ.

Αυτή ήταν η βασική διαβεβαίωση του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών Τζον Κέρι προς τους 28 Υπουργούς Εξωτερικών, τα κράτη μέλη και την Κομισιόν κατά τη συνεδρίαση της περασμένης Δευτέρας, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες κοινοτικές πηγές και Ευρωπαίους διπλωμάτες.

Στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων μεταφέρθηκε η φράση:
«αν ο Ερντογάν δεν ηρεμήσει και μας δημιουργεί προβλήματα, θα βάλουμε τους Αμερικάνους να καθαρίσουν».
Αυτή η φράση αποτυπώνει την πραγματική ισορροπία δυνάμεων και την πραγματική ιεράρχηση των συμμάχων των ΗΠΑ στην περιοχή.

Όπως έγινε γνωστό σήμερα, η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Άγκυρα ανακοίνωσε ότι έλαβε την άδεια του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την εθελούσια αποχώρηση των μελών των οικογενειών του προσωπικού στην Τουρκία μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου.

Παρά το γεγονός ότι είναι μία αναμενόμενη κίνηση, εν τούτοις πρέπει να τονιστεί ότι δίνεται άδεια για αναχώρηση των οικογενειών των διπλωματών, όταν μία χώρα βρίσκεται σε αμφιλεγόμενη κατάσταση ασφάλειας.

Ταυτόχρονα, σε επικαιροποίηση της ταξιδιωτικής οδηγίας του για την Τουρκία, προχώρησε και το Γερμανικό Υπουργείο Εξωτερικών, προειδοποιώντας τους κατόχους διπλής υπηκοότητας (Γερμανικής και Τουρκικής) ότι λόγω της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που έχει κηρύξει η Τουρκική κυβέρνηση, δεν προστατεύονται από τις Γερμανικές προξενικές αρχές, ενώ κινδυνεύουν να μην μπορούν να επιστρέψουν στη Γερμανία, εάν ταξιδέψουν στην Τουρκία.

Η κατάσταση στην Τουρκία είναι περίπλοκη, με τον Ερντογάν να προσπαθεί να την εκμεταλλευτεί για να ξεκαθαρίσει τον στρατό και την δημόσια διοίκηση από τους αντιπάλους του και να εδραιωθεί για ακόμη περισσότερα χρόνια.

Από τη μεριά τους οι Ευρωπαίοι δείχνουν να μην ξέρουν τι να κάνουν, αλλά οι Αμερικανοί δείχνουν αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν στον Ερντογάν να υπερβεί κάποια όρια.



Με πληροφορίες από τα:
http://mignatiou.com/2016/07/keri-epemvasi-ipa-se-tourkia-an-thesi-se-kindino-tin-simfonia-me-ee-gia-prosfigiko/
και
http://mignatiou.com/2016/07/i-ikogenies-ton-amerikanon-diplomaton-fevgoun-apo-tin-tourkia-ti-perimenoun/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου