Τετάρτη 20 Ιουλίου 2016

Πιέσεις από τις ΗΠΑ για να μην εκδοθούν οι 8 Τούρκοι

Η υπόθεση των 8 Τούρκων στρατιωτικών που ζητούν άσυλο στην Ελλάδα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία, έχει λάβει διαστάσεις θρίλερ, καθώς από την μια ο Τούρκος πρέσβης στην Αθήνα απείλησε με επιδείνωση των διμερών σχέσεων, από την άλλη οι ΗΠΑ δεν επιθυμούν την έκδοσή τους.

Σύμφωνα με την δικηγόρο Μένη Πολυχρόνη που μίλησε στον Status Radio 94,2 οι ΗΠΑ ασκούν πιέσεις για να μην εκδοθούν οι 8 Τούρκοι στρατιωτικοί στην πατρίδα τους.

Η δικηγόρος επανέλαβε ότι οι στρατιωτικοί αγωνιούν για τη ζωή την δική τους και των οικογενειών τους στην Τουρκία και αρνήθηκε να σχολιάσει δημοσιεύματα Τουρκικών εφημερίδων που αποδίδουν στους 8 στρατιωτικούς σημαντικό ρόλο στην επιχείρηση σύλληψης του Ερντογάν στην Μαρμαρίδα.

Όπως είπαν οι ίδιοι οι Τούρκοι, μέλη των οικογενειών τους έχουν φύγει από τα σπίτια τους στην Τουρκία και κρύβονται καθώς φοβούνται για τη ζωή τους.

Οι 8 Τούρκοι στρατιωτικοί μεταφέρθηκαν στην Καβάλα τα ξημερώματα της Τετάρτης (σήμερα) για λόγους ασφαλείας, καθώς ακραίοι κύκλοι της μειονότητας τούς απείλησαν μέσα στην αίθουσα του δικαστηρίου.

Ταυτόχρονα, υπάρχει προβληματισμός για τυχόν αψυχολόγητες και ξαφνικές κινήσεις από τους Τούρκους εντός Ελληνικού εδάφους.

Οι 8 Τούρκοι στρατιωτικοί αναμένεται να μεταφερθούν το πρωί της Πέμπτης στο δικαστήριο της Αλεξανδρούπολης για τη διαδικασία του αυτοφώρου, εκτός και αν υπάρξει αλλαγή για λόγους ασφαλείας.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με το alexpoli.gr ο μεταφραστής του υποπρόξενου της Κομοτηνής απείλησε χαμηλόφωνα τους 8 Τούρκους με σφαγή όταν γυρίσουν στην Τουρκία, μέσα στο Ελληνικό δικαστήριο, κατά την πρώτη μεταφορά των 8 την Δευτέρα.

Μάλιστα ο κύριος αυτός μιλούσε χαμηλόφωνα μεν αλλά γνώριζε ότι ακούγεται από τους γύρω παρευρισκόμενους, δείχνοντας έτσι την ολική έλλειψη σεβασμού του προς την διαδικασία που λάμβανε χώρα εκείνη τη στιγμή στα δικαστήρια της Αλεξανδρούπολης.

Η διευθύντρια της Υπηρεσίας Ασύλου, Μαρία Σταυροπούλου, δήλωσε πως «για τους χρόνους εξέτασης των αιτημάτων διεθνούς προστασίας των 8 Τούρκων δεν μπορεί να πει κανείς τίποτα» ενώ «ισχύει ο γενικός κανόνας ότι η διαδικασία θα διεκπεραιωθεί όσο γίνεται ταχύτερα».
«Με την καταγραφή θα ξεκινήσει η διαδικασία εξέτασης των αιτημάτων ασύλου» και «η εξέταση των αιτήσεων γίνεται με την κανονική διαδικασία».

Η διαδικασία προβλέπει συνέντευξη των αιτούντων και στη συνέχεια έκδοση της πρωτοβάθμιας απόφασης.
Σε περίπτωση που η απόφαση είναι αρνητική οι αιτούντες μπορούν να ασκήσουν προσφυγή, οπότε ακολουθεί η δευτεροβάθμια διαδικασία εξέτασης του αιτήματός τους.
Σε περίπτωση απόρριψης και της προσφυγής οι αιτούντες μπορούν να κάνουν αίτηση ακύρωσης, η οποία ωστόσο δεν έχει αυτόματο ανασταλτικό χαρακτήρα για ενδεχόμενη απέλασή τους.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου