Πέμπτη 9 Ιουνίου 2016

Τάσεις αντιευρωπαϊσμού και exit στην Ευρώπη

Σύμφωνα με έρευνες που είδαν το φως της δημοσιότητας, ο πυρετός του Brexit μεταδίδεται στην Ευρώπη καθώς ο αντιευρωπαϊσμός μεταξύ των πολιτών σε κάποιες χώρες υπερβαίνει και το ποσοστό των Βρετανών που θέλουν έξοδο.

Έρευνα του Pew Research Center σε πάνω από 10.000 ευρωπαίους έδειξε πως όλο και περισσότεροι ευρωπαίοι γυρίζουν την πλάτη στις Βρυξέλες.

Σύμφωνα με άρθρο του Russia Today, η υποστήριξη στην ΕΕ βρίσκεται στο ναδίρ στην Ελλάδα που βασανίζεται εδώ και χρόνια από λιτότητα που επιβάλουν ο Βρυξέλες. Μόλις το 27% των Ελλήνων που έλαβαν μέρος στην έρευνα έχει θετική γνώμη για την ΕΕ.

Παρόλο που οι Γάλλοι είναι από τους ιδρυτές της ΕΟΚ και της ΕΕ, σήμερα επιθυμούν απεγνωσμένα την έξοδο από την ΕΕ. Μόλις το 38% υποστηρίζει την ΕΕ, ποσοστό μικρότερο και από το 44% των Βρετανών που ψηφίζουν στις 23 Ιουνίου.

Δεδομένα από το YouGov δείχνουν ότι οι ψηφοφόροι στην Ουαλία είναι διχασμένοι όσον αφορά την παραμονή ή την έξοδο από την ΕΕ, λαμβάνοντας ποσοστά 41% και οι δύο.

Σε δημοσκόπηση του TNS που δημοσιεύτηκε εχθές Τετάρτη, το 51% των Σκωτσέζων θα ψηφίσει υπέρ της παραμονής στην ΕΕ. Πάντως σε περίπτωση Brexit το 48% των Σκωτσέζων επιθυμεί την παραμονή στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ μόλις το 38% επιθυμεί ανεξαρτησία.

Η επιθυμία και των Δανών να προχωρήσουν σε δημοψήφισμα για την παραμονή ή όχι της χώρας στην ΕΕ καταγράφεται σε άρθρο του Sputnik.

Σύμφωνα με το Δανέζικο Ραδιόφωνο, το 42% των πολιτών επιθυμεί δημοψήφισμα. Τα ποσοστά των ευρωσκεπτικιστών αυξήθηκαν κατά 5% από τον Φεβρουάριο, φτάνοντας στο 42%, ενώ τα ποσοστά των υποστηρικτών της ΕΕ μειώθηκαν στο 44% από το 56%.

Τα ποσοστά των «μένουμε Ευρώπη» και των «πάση θυσία ευρώ» μειώνονται δραματικά πανευρωπαϊκά. Ο λόγος είναι απλός: δεν μπορεί να υπάρχει ίδια οικονομική ευμάρεια σε όλες τις χώρες, ενώ δεν έχουν όλες οι χώρες κοινά συμφέροντα. Αυτή τη στιγμή κυρίαρχο κράτος είναι η Γερμανία, που προσπαθεί να επιβάλλει την πολιτική της στα υπόλοιπα κράτη. Η Γερμανία κατάφερε να δημιουργήσει δυνατά ονόματα στην παγκόσμια αγορά. Η Γερμανία θα πουλάει και θα κερδίζει συνεχώς χάρη στην αυτοκινητοβιομηχανία της (Mercedes, BMW, Audi, Opel, WV κλπ) χάρη στις συσκευές (Siemens, AEG, Miele κλπ) και τα τόσα άλλα διεθνώς καταξιωμένα προϊόντα της. Χώρες όπως η Ελλάδα, που κάποτε βασίζονταν στα φτηνά (λόγω δραχμής) αγροτικά τους προϊόντα, τα φτηνά και ποιοτικά ρούχα και γενικότερα στις φθηνές, λόγω εθνικού νομίσματος, υπηρεσίες, αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις του πανάκριβου ευρώ. Η Κίνα, η Ινδία και η Τουρκία, που έχουν δικό τους φθηνό νόμισμα, διέλυσαν την όποια οικονομία διέθετε η Ελλάδα. Γιατί να παραμείνει «πάση θυσία στο ευρώ» η Ελλάδα;



Διαβάστε επίσης:

1 στους 3 Γάλους θέλει Frexit

Άρχισε η διάλυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης: Brexit, Frexit και ίσως Grexit

Για όλα φταίει η Ελλάδα, αλλά αυτή θα «σώσει» την Ευρώπη (ξανά)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου