Τρίτη 14 Ιουνίου 2016

Donald Tusk: «Το Brexit θα μπορούσε να σημάνει το τέλος του Δυτικού πολιτικού πολιτισμού»!

Στην απίστευτη δήλωση πως το Brexit θα μπορούσε να σημάνει το τέλος του Δυτικού πολιτικού πολιτισμού με τον τρόπο που τον γνωρίζουμε, προχώρησε ο πρόεδρος τους Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ. Προφανώς ο φόβος του Brexit οδηγεί σε ακραίας μορφής προπαγάνδα…

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Russia Today, Ο Τούσκ, που είναι πολιτικός και ιστορικός, εξέφρασε την πιο σοβαρή άποψη για τις επιπλοκές ενός Brexit, σε συνέντευξή του στην Γερμανική εφημερίδα Bild.

Ο πρώην Πολωνός πρωθυπουργός δήλωσε πως τα αντιευρωπαϊκά κόμματα θα πίνουν σαμπάνια εάν οι Βρετανοί ψηφίσουν υπέρ της αποχώρησης από την ΕΕ.

«Γιατί είναι επικίνδυνο; Επειδή κανένας δεν μπορεί να προβλέψει της μακροχρόνιες επιπτώσεις» είπε ο Τούσκ αναφερόμενος στο Brexit.

Και συμπλήρωσε: «Ως ιστορικός, φοβάμαι πως το Brexit θα μπορούσε να είναι η αρχή της καταστροφής όχι μόνο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά επίσης ολόκληρου του δυτικού πολιτικού πολιτισμού».

Πάντως η Deutsche Bank προβλέπει πως το Βρετανικό χρηματιστήριο θα μπορούσε να βγει ωφελημένο από το Brexit, καθώς μια πτώση στην ισοτιμία της Στερλίνας θα μπορούσε να δώσει ώθηση στις Βρετανικές εξαγωγές.

Παρόλο που η Deutsche Bank προβλέπει πτώση 5% στον δείκτη FTSE100, αυτός θα υπερκεράσει τον Γερμανικό DAX που θα πέσει κατά 10% σε περίπτωση Brexit.

Ταυτόχρονα η Deutsche Bank προβλέπει πως η παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ θα έχει ως αποτέλεσμα αύξηση των δεικτών των Ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων κατά 5%.

Από την πλευρά του ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Wolfang Schäuble δήλωσε πως στην περίπτωση του Brexit δεν υπάρχει πιθανότητα η Βρετανία να εξασφαλίσει πρόσβαση στην κοινή αγορά της ΕΕ με τον ίδιο τρόπο όπως η Ελβετία και η Νορβηγία.

Απαντώντας σε ερώτηση του Der Spiegel, ο Γερμανός Υπουργός δήλωσε: «Δεν θα δουλέψει. Θα απαιτούνταν η χώρα να συμμορφωθεί με κανόνες μιας Ένωσης από την οποία θέλει να αποχωρήσει. Αν η πλειοψηφία στη Βρετανία ψηφίζει υπέρ του Brexit, αυτό θα ήταν μια απόφαση κατά της κοινής αγοράς. Το μέσα είναι μέσα. Το έξω είναι έξω. Πρέπει να σεβαστούμε την κυριαρχία του Βρετανικού λαού».

Πάντως, αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που ο Σόιμπλε απειλεί κάποια Ευρωπαϊκη χώρα. Ο πρώην Αμερικανός υπουργός οικονομικών Tim Geithner, τον είχε κατηγορήσει πως προσπαθούσε να εκδιώξει την Ελλάδα από το κοινό νόμισμα το 2015, καθώς ήθελε να εκφοβίσει άλλες χώρες που βρίσκονταν στη σειρά

Σε άλλο ρεπορτάζ του το Russia Today παρουσιάζει το πόσα χρόνια θα πάρει στη Βρετανία να αποχωρήσει από την ΕΕ σε περίπτωση ανάλογου εκλογικού αποτελέσματος. Από 2 έως 10 υποστηρίζουν οι ειδικοί.

Ο Donald Tusk προειδοποιεί πως θα χρειαστούν 7 χρόνια διαπραγματεύσεων για να επέλθει το διαζύγιο Βρετανίας και ΕΕ. Παρόλο που τα διάφορα θέματα θα μπορούσαν να λυθούν εντός διετίας, ο Τούσκ δήλωσε στην Bild πως οι αποφάσεις θα πρέπει να επικυρωθούν από τα κοινοβούλια όλων των χωρών. Αυτό μπορεί να πάρει μέχρι και 5 χρόνια, ενώ δεν είναι βέβαιο πως όλα τα κοινοβούλια θα επικυρώσουν τις αποφάσεις αποχώρησης.

Το άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισσαβόνας λέει πως όταν ένα κράτος επιθυμεί την έξοδο από την ΕΕ, τότε έχει 2 χρόνια για να ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις και για να αποφασιστεί ποια θα είναι η σχέση του με την ΕΕ.

Θεωρητικά, η Βρετανία θα μπορούσε να φύγει από την ΕΕ νωρίτερα, εάν οι διαπραγματεύσεις τελειώσουν πριν τα 2 χρόνια. Παράταση των 2 ετών μπορεί να δοθεί μόνο με ομόφωνη απόφαση των κρατών μελλών.

Ο διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου Roberto Azevêdo, προέβλεψε πως θα χρειαστούν δεκαετίες για να αποχωρήσει από την ΕΕ η Βρετανία, επειδή καμία χώρα δεν έχει αποχωρήσει ξανά. Έτσι οι διαπραγματεύσεις θα είναι άνω των 10 ετών.

Η Βρετανία θα πρέπει επίσης να διαπραγματευτεί την θέση της στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, καθώς η τρέχουσα θέση της βασίζεται στο ότι ανήκει στην ΕΕ. Ο Roberto Azevêdo προέβλεψε πως το εμπόριο θα συνεχιστεί σε όλη την περίοδο των διαπραγματεύσεων, αλλά «με χειρότερους όρους».



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου