Πέμπτη 30 Ιουνίου 2016

Εκδικείται και διατάζει η ΕΕ με μπροστάρη την Γερμανία, ενώ είναι έκθετη η Deutsche Bank

Η σφαλιάρα του Βρετανικού λαού προς την Ευρωπαϊκή Ένωση της Γερμανίας, ενόχλησε πάρα πολύ τους Γερμανούς και τους συνεργάτες τους. Αντί να προβούν σε αυτοκριτική και να δουν τι έφταιξε και ο Βρετανικός λαός τους γύρισε την πλάτη, συμπεριφέρονται σαν εξάχρονο κακομαθημένο παιδάκι που επειδή δεν έγινε το δικό του, απειλεί τους πάντες.

Έτσι, απαιτούν από την ανεξάρτητη και κυρίαρχη πλέον Βρετανία να φύγει από την ΕΕ άμεσα. Δεν αντέχουν να βλέπουν τις φάτσες των Βρετανών. Θέλουν δίπλα τους μόνο δουλικά που θα εξυπηρετούν τα συμφέροντά τους. Πρέπει να κοπεί η όρεξη σε όποια χώρα θελήσει να ακολουθήσει την Βρετανία, δείχνοντας πως η ΕΕ είναι σκληρή και δεν συγχωρεί.

Από την πλευρά τους οι Βρετανοί δεν βιάζονται να αποχωρήσουν, καθώς θέλουν το καλύτερο για τη χώρα τους, ενώ η οικονομική καταστροφή της Βρετανίας λόγω Brexit δεν φαίνεται να έρχεται. Για δεύτερη συνεχή ημέρα τα χρηματιστήρια καταγράφουν κέρδη, ενώ και η στερλίνα ενισχύεται! Οι καταστροφολόγοι διαψεύδονται και πάλι!

Όμως ο Βόλφαγκανγκ Σόιμπλε δυσανασχετεί με τη νέα αριστερή κυβέρνηση της Πορτογαλίας και απείλησε την κυβέρνηση της χώρας να τηρήσει τους δημοσιονομικούς στόχους στους οποίους έχει συμφωνήσει με την ΕΕ λέγοντας ότι εάν χρειαστεί νέο πρόγραμμα στήριξης, οι όροι θα είναι εξαιρετικά σκληροί και τόνισε πως «η Πορτογαλία θα διαπράξει ένα μεγάλο σφάλμα εάν δεν τηρήσει τις δεσμεύσεις της».

Από την πλευρά του το Υπουργείο Οικονομικών της Πορτογαλίας διαβεβαίωσε ότι η Λισαβόνα δεν εξετάζει το ενδεχόμενο να ζητήσει νέο πρόγραμμα. Η κυβέρνηση της Πορτογαλίας προσπαθεί να ανατρέψει τις πολιτικές λιτότητας έχοντας στόχο την επίλυση των προβλημάτων της οικονομίας της μέσω της ανάπτυξης και της τόνωσης της ζήτησης, δημιουργώντας ένα παράδειγμα για άλλες χώρες της Ευρωζώνης που είχαν υπαχθεί σε προγράμματα στήριξης, όπως η Ελλάδα.

Ταυτόχρονα ξέσπασε άγρια κόντρα μεταξύ της Καγκελαρίου της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ και του Ιταλού Πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι, καθώς η Γερμανία απαίτησε κούρεμα καταθέσεων στις Ιταλικές τράπεζες, απορρίπτοντας το Ιταλικό σχέδιο διάσωσης των προβληματικών τραπεζών.

Μιλώντας μετά το τέλος της άτυπης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ χθες στις Βρυξέλλες, η κ. Μέρκελ είπε ότι «δεν μπορούμε κάθε χρόνο να συζητούμε τα ίδια και τα ίδια. Οι κανόνες της ευρωζώνης για τη διάσωση και αναδιάρθρωση των τραπεζών αφήνουν αρκετά περιθώρια χειρισμού στα κράτη-μέλη».

Ο κ. Ρέντσι έσπευσε να απαντήσει σε έντονο ύφος ότι «γνωρίζουμε τι πρέπει να κάνουμε για τις τράπεζες και πώς θα εξυπηρετήσουμε τα συμφέροντα της χώρας μας, σεβόμενοι ταυτόχρονα τους Ευρωπαϊκούς κανόνες. Δεν είμαστε εδώ για να μας κάνει κάποιος τον δάσκαλο».

Η κυβέρνηση της Ιταλίας συζητά με τον Ζαν Κλόντ Γιούνκερ την δημιουργία ταμείου ενίσχυσης των Ιταλικών τραπεζών με 40 δισ. ευρώ, προκειμένου να μην καταρρεύσουν. Όμως η Γερμανία ζητά το κόστος για τη διάσωση των τραπεζών να το αναλάβουν πρώτα οι μέτοχοί τους και πιθανώς και οι καταθέτες (bail-in) και εάν αυτό δεν αρκεί για να μην υπάρξει κατάρρευση, τότε μόνο θα μπορούν να διοχετευθούν κρατικά κεφάλαια.

Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση της Γερμανίας θεωρεί ότι το Brexit, που είχε τεράστιες επιπτώσεις στις μετοχές των Ιταλικών τραπεζών, με πολύ μεγάλες απώλειες, δεν είναι ικανό για να παραβιαστούν οι κανόνες που ορίζονται από την οδηγία Bank Recovery and Resolution Directive (BRRD).

Ο Ματέο Ρέντσι δήλωσε πως «ποτέ δεν ζητήσαμε να αλλάξουμε τους κανόνες. Στην τρέχουσα κατάσταση και εάν υπάρξουν προβλήματα, είμαστε ικανοί, σεβόμενοι τους κανόνες, να προστατεύσουμε τα χρήματα των καταθετών».

Με τις δηλώσεις τους οι Γερμανοί πολιτικοί το μόνο που θα καταφέρουν είναι να διαλύσουν και την Ιταλική οικονομία, καθώς αν αρχίσουν οι φήμες για κούρεμα καταθέσεων τότε θα υπάρξει Bank Run, δηλαδή οι καταθέτες θα τρέξουν να αποσύρουν τα χρήματά τους, όπως έγινε και στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα οι Ιταλικές τράπεζες να ξεμείνουν από ρευστό.

Μήπως τελικά, αυτό ακριβώς επιδιώκουν οι Γερμανοί; Την σταδιακή διάλυση των οικονομιών των κρατών μελλών της ΕΕ και την οικονομική υποταγή τους; Μήπως αυτή τη φορά υλοποιούν την κατάκτηση της Ευρώπης μέσω της οικονομίας;

Πάντως, το ΔΝΤ σε έκθεσή του για το Πρόγραμμα Αξιολόγησης του Χρηματοπιστωτικού Τομέα αναφέρει πως «Από τις παγκόσμια συστημικά σημαντικές τράπεζες, η Deutsche Bank φαίνεται να έχει τη μεγαλύτερη συμβολή σε συστημικούς κινδύνους, ακολουθούμενη από την HSBC και τη Credit Suisse»!

Η αναφορά του ΔΝΤ ήρθε αμέσως μετά την ανακοίνωση από την Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) ότι η Deutsche Bank και η Ισπανική Banco Santander ήταν οι μόνες από τις 33 τράπεζες που απέτυχαν στον τελικό γύρο των stress tests που πραγματοποίησε για να εκτιμήσει τις επιδόσεις τους σε μία ενδεχόμενη νέα χρηματοπιστωτική κρίση.

Το ΔΝΤ σημείωσε ακόμη ότι «η Γερμανία, η Γαλλία, η Βρετανία και οι ΗΠΑ έχουν τον υψηλότερο βαθμό επιπτώσεων στο εξωτερικό, με βάση το μέσο ποσοστό απώλειας κεφαλαίων άλλων τραπεζικών συστημάτων εξ αιτίας ενός σοκ στον τραπεζικό τομέα τους» και υπογράμμισε την ανάγκη για διαχείριση των κινδύνων, εντατική εποπτεία και παρακολούθηση των διασυνοριακών εκθέσεων, καθώς και την ικανότητα των παγκόσμια συστημικών τραπεζών να μεταβαίνουν σε νέα καθεστώτα εξυγίανσης και εκκαθάρισης...



Με πληροφορίες από τα:
http://www.tribune.gr/world/news/article/260739/sti-germaniki-evropi-meta-brexit-o-soimple-apili-tous-pantes-os-firer.html
http://www.newsbeast.gr/financial/arthro/2291700/agria-kontra-merkel-rentsi-gia-kourema-katatheseon-stis-italikes-trapezes
http://www.tribune.gr/economy/news/article/260425/agores-sinerchonte-stadiaka-apo-sok-tou-brexit-anakampti-sterlina.html
http://www.defence-point.gr/news/?p=155137&utm_source=dlvr.it&utm_medium=facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου