Δευτέρα 20 Ιουνίου 2016

Γερμανοί επιχειρηματίες: Μετά το Brexit, έρχεται το Grexit, το Spexit κλπ

Η πιθανότητα του Brexit θα θέσει σε κίνδυνο την ύπαρξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης θεωρούν οι Γερμανοί επιχειρηματίες. Το Βρετανικό δημοψήφισμα θα διεξαχθεί την Πέμπτη 23 Ιουνίου στη Βρετανία, όπου ο λαός θα αποφασίσει για την παραμονή ή όχι της χώρα στην ΕΕ.

Οι Γερμανοί επιχειρηματίες επισημαίνουν ότι οι επιπτώσεις της εξόδου θα είναι σημαντικές και για τη Γερμανική οικονομία, ενώ πιστεύουν πως θα ακολουθήσει τσουνάμι αποχωρήσεων μικρών κρατών, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

Το 81% των επικεφαλής των Γερμανικών επιχειρήσεων, θεωρεί ότι οι Βρετανοί θα επιλέξουν τελικά την παραμονή της χώρας τους στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι μισοί ερωτηθέντες προβλέπουν ότι σε περίπτωση Brexit, είναι πιθανή η αποχώρηση κι άλλων κρατών-μελών στη συνέχεια, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

Σύμφωνα με την έρευνα της Business Monitor για την εφημερίδα Handelsblatt, περίπου οι μισές Γερμανικές επιχειρήσεις είτε ήδη έχουν, είτε σχεδιάζουν να αποκτήσουν επιχειρημτική δραστηριότητα στην Βρετανία. Από αυτές, το 14% θα περιορίσουν ή θα ακυρώσουν τα σχέδιά τους εάν επικρατήσει το Brexit.

Τo 87% των στελεχών που συμμετείχαν στην έρευνα απάντησαν ότι ενδεχόμενη έξοδος της Βρετανίας από την Ε.Ε. θα ήταν γι’ αυτούς δυσάρεστη, ενώ σε ποσοστό 90% εκτιμούν ότι και η ίδια η χώρα θα υποφέρει από το Brexit. Ποσοστό 52% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι κι άλλα κράτη-μέλη της Ε.Ε. θα αποφασίσουν πιθανόν να αποχωρήσουν, μεταξύ αυτών η Πολωνία, η Ουγγαρία, η Ισπανία και η Ελλάδα.

Σε τελευταία έρευνα του διαδικτυακού γραφείου στοιχημάτων Betfair, οι πιθανότητες να ψηφίσουν οι Βρετανοί υπέρ της παραμονής της χώρας τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση αυξήθηκαν σήμερα στο 72% από 60-67% που ήταν την Παρασκευή.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον μιλώντας
το βράδυ της Κυριακής σε τηλεοπτική εκπομπή του BBC, είπε ότι θα αποδεχθεί την όποια απόφαση των Βρετανών πολιτών αναφορικά με το μέλλον της χώρας τους στην ΕΕ στο δημοψήφισμα της Πέμπτης, τονίζοντας όμως ότι θα πρόκειται για μη αναστρέψιμη απόφαση.

«Η έξοδος από την ΕΕ θα είναι οριστική», είπε ο Ντέιβιντ Κάμερον.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός επανέλαβε ότι οι οικονομικοί κίνδυνοι σε περίπτωση Brexit είναι υπαρκτοί, παραπέμποντας στις αναλύσεις της συντριπτικής πλειοψηφίας των οικονομολόγων και των μεγάλων ανεξάρτητων οργανισμών εντός και εκτός Βρετανίας. Πρόσθεσε επίσης ότι αν η Βρετανία αποφασίσει να βγει από την ΕΕ η νέα εμπορική, συμφωνία που θα συνάψει με τον οργανισμό δε θα είναι όσο καλή θα ήταν με την παραμονή της και επιβεβαίωσε ότι για να καλυφθεί η τρύπα στα δημόσια οικονομικά από ένα Brexit θα χρειαζόταν ένας έκτακτος προϋπολογισμός με δαπάνες περικοπών ή αυξήσεις φόρων.

Στις ερωτήσεις περί της ενδοκοινοτικής μετανάστευσης ξεχώρισε η αναφορά στο ενδεχόμενο άσκησης βρετανικού βέτο κατά της Τουρκικής ένταξης στην ΕΕ. Ο Βρετανός Πρωθυπουργός είπε ότι το ερώτημα αυτό είναι άτοπο, καθώς θα χρειαστούν δεκαετίες για την ένταξη της Τουρκίας.

Ο Ντέιβιντ  Κάμερον σχολίασε ότι το επιχείρημα της εκστρατείας Leave για το ότι η Τουρκία θα μπει στην ΕΕ ανοίγοντας τα σύνορα σε 70 εκατομμύρια Τούρκους πολίτες είναι η μεγαλύτερη παραπλάνηση της περιόδου πριν το δημοψήφισμα. «Αν θέλουμε να φύγουμε από την ΕΕ ας φύγουμε, αλλά όχι στη βάση εντελώς αναληθών ισχυρισμών», είπε ο Βρετανός πρωθυπουργός.

Στο σημείο αυτό να τονίσουμε πως όταν η ΕΕ και τα σχέδια της ΝΤΠ κινδυνεύουν, βρίσκεται πάντοτε ένας πρόθυμος ηλίθιος για να βοηθήσει στην πραγματοποίησή τους. Στην περίπτωση της Βρετανίας, βρέθηκε στο πρόσωπο του δολοφόνου της βουλευτού. Ενώ το Brexit προηγούνταν καθαρά στις δημοσκοπήσεις, πλέον προηγείται καθαρά η παραμονή στο μαντρί της ΕΕ… 



Με πληροφορίες από το Πρώτο Θέμα και την Καθημερινή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου